На две пържоли с Милко Георгиев

От няколко години насам чувам хора от различни среди да говорят за Милко Георгиев, безспорно един от най-добрите треньори в областта на кондиционното трениране и хранене. Наскоро имах възможността лично да се запозная и поговоря с него, както и да му задам няколко въпроса, на които той услужливо отговори. След като си изяде пържолите. 😉


Какво значи да си кондиционен треньор?
Означава да подготвяш хората да са способни да извършват дадена работа с телата си, което включва до известна степен и психическа подготовка. Най-важното в психическата подготовка е увереността. Когато човек познава възможностите си, е уверен.

Какви са типовете упражнения – за сила, за издръжливост…?
Упражненията по принцип са едни и същи. Те трябва да са многоставни, да използват голяма част от човешкото тяло – по-дълги кинетични вериги, както се наричат. А вече протоколите за работа с цел сила, издръжливост и други атлетически качества, се различават по това как тези упражнения се използват, с какви тежести, с каква скорост, с какви почивки.

Какво е кинетична верига?
Кинетична верига е набор от активни елементи, дали ще е в машина или в човешкото тяло, което също е машина, които извършват дадена работа. Кинетичната верига, която вдига фикуса от земята и го премества, е цялото човешко тяло. Тя започва в стъпалата и завършва в дланите, като преминава през цялото тяло. Примерно мъртвата тяга е упражнение, което е максимално дълга кинетична верига, както бутането на кола – също максимално дълга кинетична верига. Лежанката, масовото упражнение, е с много къса кинетична верига. Тя започва в дланите и завършва в плешките и в горната част на гръдния кош, и е вредно и безполезно движение.

Какво мислиш за упражненията с машини?
Упражненията с машини с една дума са до голяма степен безполезни и вредни за хора, които желаят атлетически качества. Аз не ги използвам, с изключение на кабелите, които отново са свободни тежести, просто в различни равнини, не само в тази на земното притегляне.

Тоест ти тренираш със свободни тежести и собствено тегло?
Да.

с Митко Гайдов

Тренираш Митко Гайдов, един от най-добрите ни състезатели по спускане, как го подготвяш извън и по време на състезателния сезон?
С Митето работим от относително скоро и по-голямата част от неговата подготовка все още е общо-кондиционна тренировка, общо-физическа. Тъй като масовото в българския спорт, не само в колоезденето, е много ниската физическа подготовка, се налага в началните месеци на работа със спортисти да изграждам основни техни атлетически качества и вече на един следващ етап да се включат по-специфични елементи в тренировката.

Има ли други, колоездачи, с които се занимаваш от по-рано и можеш да кажеш нещо по-специфично за тях?
Преди време съм работил с Дидар Амин и с Мартин Марков, като и за двамата мога да кажа, че са доста атлетични и имаха много добър напредък във времето, в което работех с тях. В момента в Спайдър Спорт тренира и Сашо Илиев, като той не е при мен, а при Васко Наумов, затова не мога да коментирам подробности, но като цяло тренировъчната схема е до голяма степен същата.


(с Мартин Марков)

Какви тренировки препоръчваш – кардио или тежести?
По принцип тренировката с тежести може да предизвика и предизвиква кардио ефект, така че аз не правя разлика между тези две неща по този начин, по който масово се прави разлика, и то, разбира се, масовото в случая е грешно, както по-често се случва. Отново казвам, зависи каква е целта на тренировката, но дори да се търси кардио издръжливост, добре е тя да се постига със същите упражнения като стандартната тренировка със свободни тежести и съответно по-голяма скорост, по-малка почивка, по-дълги серии.

Какво значение играят повторенията в сериите?
Повторенията играят основна роля за това какви ползи носи тренировката. Като говорим за брой повторения, веднага трябва да кажем, че те трябва да се извършват с адекватна за съответния брой повторения тежест. Тоест, ако правим 3 повторения, те да не са прекалено леки, защото няма да има никакъв ефект. Или пък да не са прекалено бавни, защото когато се тренира за скорост, се използват малко повторения и относително малка тежест, но затова пък трябва да се изпълняват с максимална скорост. Та, когато повторенията са малко, в общия случай тежестта трябва да е голяма и тогава се работи предимно за сила. Когато нарасне леко броя повторения и броя серии, тогава се работи за сила и силова издръжливост. И вече за чиста издръжливост се работи с над 20 повторения в серия, но това се налага рядко, защото в 90% от спортовете не е необходим подобен вид тренировка за чиста издръжливост. Тя обикновено е следствие от силовата издръжливост.

Има ли значение в коя част от деня се провежда тренировката?
Не, това кога се провежда зависи от общия режим на атлета.

А колко време протича една тренировка средно?
Теоретично след 45-тата минута ползите от тренировката рязко започват да намаляват, така че в рамките на 1 час е напълно достатъчно да се извърши качествена тренировка, която да предизвика адаптация. А под адаптация имаме предвид адаптация на тялото към по-големите натоварвания, които целим. Прекалено дългите тренировки не помагат на тялото да се адаптира, защото те го претоварват и възстановяването му е по-тежко и не води до по-голяма адаптация.

Кои упражнения според теб са подходящи за колоездачи?
Планинското колоездене изисква мигновена реакция на цялото тяло и съзнание, което означава, че отново свободните тежести и максимално дългите кинетични вериги са основаната работа. Като много важни са култура на таза, на коремния пояс и на раменния пояс, защото това са основните звена в тялото, които помагат то да променя посоката си в пространството, което при спускането с велосипед е основно нещо. Да имаш сила, скорост и умение в тялото, за да промениш посоката му в пространството заедно с велосипеда. На успоредка, например, се изпълняват различни видове „кофички“, които са основно бутащо движение, развиващо раменния пояс, гърдите и ръцете. Може да се изпълняват варианти развиващи коремния пояс.

Ти самият някога качвал ли си се на колело за спускане, изпитвал ли си тръпката да караш в планината?
От 4 годишен карам колело, тренирал съм колоездене в Троян, до ден днешен карам колело, винаги на шосе. Последните години Ники Титев ме навиваше да ме пусне от планина, но аз се дърпах стабилно. Тази година, в края на февруари, в първите слънчеви дни, Ники ме заведе и пусна на Сопот по 2/3 от състезателното трасе! Този човек е супер луд, но знае какво прави и само доверието ми към него ме накара да го направя. Бях със старото състезателно колело на Гайдов и да ви кажа, този RAM направи всичко, аз само бях върху него! Изкефих се 100%! Уникално е наистина!


Милко Георгиев и Николай Титев на лифта в Сопот

Каква роля играе храненето в постигането на спортни резултати?
Храненето е като горивото на автомобила. То играе ролята на резервните части, на горивото за машината „човешко тяло”. И както всеки един състезателен мотор или автомобил има нужда от части, от механик и от гориво (колкото са по-качествени, толкова по-добре ), така и човешкото тяло, което чрез храната получава тези части и това гориво. И ако се търсят високи резултати, то и двете трябва да са на много високо ниво. Тоест храната е ключов фактор в производителността.

Какво представляват белтъчнините, мазнините и въглехидратите?
Това са трите основни макро елемента, които изграждат всяка една храна и обикновено те се използват за конструиране на различни видове хранене. Протеините са резервните части, а въглехидратите и мазнините са енергията, като въглехидратите трябва да са малка част от енергията, а мазнините да са основната. Мазнините имат и структурни функции.

Ти какъв тип на хранене препоръчваш?
Високо-мазнинно – ниско-въглехидратно (ВМ-НВ), като единственото място на въглехидратите е преди по-тежко натоварване и в състезателен ден, да речем. Това съветвам и състезателите си, включително и в планинското колоездене – зареждане с мазнини и въглехидрати в рамките на един състезателен ден, защото единствено тогава въглехидратите имат разумно място в по-голямо количество. И то в комбинация с мазнини, което в ежедневния живот, включително ежедневните тренировки, е неправилно, защото въглехидратите са много експлозивна енергия, от която първо трябва да има нужда и второ – механизмите, по които се усвояват, не са никак здравословни за дълготрайна употреба. И ракът, и диабетът, и всякакви други болести на съвремието ни, включитено на храносмилателната система, са причинени точно от масовото използване на въглехидратна храна. Те са като нитро – ако си караш колата постоянно на нитро, ще ти се пръснат буталата на втория километър.


Отново с Николай Титев

Повече по темите можете да прочетете в сайта на Spider Sport – http://spidersport.com/, както и в блога на Милко на адрес: http://lichentrenior.com/ .

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>