На две колела с Георги Радев

Ако някой път, минавайки през BikePark София, видите един човек да скача от едната линия на дъртовете на другата или пък да прави трикове с DH колелото си на най-големите  скокове, то това е  Жоро Радев, най-разнообразно развитият карач в България!

Какво е чувството да направиш първия бекфлип на твърдо в България? Как го реши и колко време тренира за него?
Ами, неповторимо! Направо нямам думи да го опиша, то си е една сбъдната мечта! Истината е, че този трик ме плени като любов от пръв поглед. Просто един ден преди около 2 години реших: „аз ще го направя” и започнах – научих го на батут, после си изкопах скок и се появи BigAirBag-a. След това университет, работа, държавни изпити, дипломирах се и го направих. Просто в този ден си казах „искам да го направя”. Бях подготвил доста безопасен скок, всички протектори бяха на мен – броня, наколенки, голямата каска, и не на последно място бях много добре подготвен – физически и психически!

Кой е трикът, който тренираш в момента? Двоен бекфлип?
Всъщност в момента съм на друга вълна – по-скоро DH и 4Х. То и дърт ми се кара, ама на мен постоянно ми се кара, дори и след като съм карал. А иначе триковете ги правя на момента – казвам си „днес ще науча хххх” и то или става, или не. Но гледам да разбера как се прави даден трик, преди да пробвам, иначе си е безумие. Например за no hand е много важно да хванеш колелото с краката, иначе се размазваш. От опит знам.

И как все пак се прави бекфлип?
1. С желание! 2. …после е лесно. Ако гледаш някой филмиран бекфлип, цялото движение се вижда много добре (NWD 7 клипа на Джон Кауан). И много е важно – никакво отказване!

Кой стил караш по-често – DH или DJ, и пречат ли си взаимно?
Трудно е да преценя, но общо взето карам каквото ми се кара. И двете ме кефят супер много. И определено, ако караш и двете, страшно много си помагаш! Разликата в скоковете най-вече е в това, че на дърт летиш на високо, а в DH на дълго; на дърт е добре да летиш много, за DH обратното, поне в общия случай.

Любимият ти трик освен бекфлип?
Много се кефя на no hand.

А кой е трика, на който много искаш да се научиш?
Доста са: да печеля DH и 4Х, да си бръкна в джоба и да извадя 200 000$… Superman seatgrab, просто е мнооого красив, но и труден.

Какво мислиш за развитието на спорта в последно време? Има ли млади надежди на хоризонта?
Мисля, че тази година е направо зашеметяващо добра за спорта – състезания, трасета, кефът е на МАХ, а има още доста до края на сезона. Но най-хубавото е, че всяка година виждам нови и нови много качествени млади карачи. Пожелавам им да продължават да се развиват, да бъдат здрави и най-вече карането да им доставя такова удоволствие, каквото и на мен!

Какво искаш да видиш в близките години, може би едно Slopestyle трасе?
Да, би било чудесно. Но и състезание да има. Също ми се иска да има поне още едно 4Х трасе. Все пак в момента карам най-доброто българско колело за 4Х – новия Рам 4х.

Има те сниман в няколко различни части на българският МТБ филм „Шишарки”, как реагираш като се видиш там?
Ами, много хубави спомени са това. Много се радвам на този филм. Доста труд и кеф отделихме с Наско за него. Тук ще подшушна, че подготвям нещо да ни топли през зимата…

Предстои състезанието в Боровец, с каква нагласа отиваш там?
Както винаги – да си направя кефа, като дам всичко от себе си. Не крия, че искам да спечеля, аз съм си състезател. Винаги искам да печеля. Понякога „победата” не е просто да спечелиш състезанието.

Кои са маунтин байк идолите ти?
Много труден въпрос… Доста са: DH – Никола Вуьо, Стив Пийт; DJ & FR – Андрю Лакондеги, Тимо Прицел, Дарен Береклот, Томас Вандерхам; 4Х – Браян Лоупс; Пфф, много са, няма да ми стигне мастилото! Обаче адски много се кефя на тези, които успяват да са много добри в няколко стила дълго време и карат адски красиво. За това се кефя супер много на Грег Минаар, който почти винаги е в топ 3 по състезанията, вече сигурно 6-7 години и освен това прави бекфлип, superman seatgrab и нечовешките чупки, и на Седрик Грасия – по същите причини, като изключим супермените и класирането, обаче на почти всяко WC прави no hand и кара много красиво. Освен това участва и на 4Х, а там е не по-малко зрелищен. Като цяло мога да кажа, че се възхищавам на всички, които са превърнали любимото си занимание в основно!

Имаш ли да благодариш на някого?
Да, на мама и тате, защото ми дадоха възможност да се занимавам с най-хубавия спорт! На приятелите. На приятелката ми, че ме търпи и ми помага. На всички, които са ми помагали. На всички, които са дали своя принос за спорта и на всички, които му се наслаждават. Специални благодарности на хората от RAM Bikes.
Благодаря за вниманието!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>