На две колела с Александър Савов

В България тепърва започва да се развива дисциплината Dirt Jump и един от бързо проспериращите карачи е Александър Савов, известен не само с триковете си, но и като вносител на една от специализираните марки за този стил. Една сутрин се уговорихме и седнахме в близката сладкарница за нещо освежаващо, като междувременно си поговорихме за заниманията му напоследък и визията му за бъдещето на спорта.

Снимки: Мартин Раднев (за цялата статия)

Представи се  – име, години, местожителство?
Александър Савов, на 18 години, от София.

Повечето DJ-ъри са започнали със стрийт, един значително по-разпространен стил, при теб така ли беше?
Ами, не, аз започнах да карам първо дърт, защото, повечето от вас сигурно познават Илиан Куков, на мен тoй ми беше идолът навремето и той първи ме зариби да карам dirt jump. Много ми харесваше стила му и от там вече и аз започнах да скачам, а после продължих и със стрийт.

Кой е байк филмът, който гледаш най-често в последно време?
Disorder 10

А за “Life Cycles” какво е мнението ти – знам, че ти си организирал премиерата в България, на която бях и аз. Трябва да ти споделя обаче, че като гледах филма на компютъра, усещането съвсем не беше като в кино залата. За кого мислиш, че е предназначен филмът – за карачите или за обикновената публика?
Според мен филмът е направен първо за карачите и после за обикновената публика, защото байк филмите в последно време станаха много еднотипни и започнаха да омръзват. А той просто поставя една нова гледна точка към нещата, която доста добре повлиява на хората и дава нова мотивация за каране. Абсолютно честно, мен ме мотивира да карам много по-стилно и много по-красиво, и да си изчистя всичките движения.

Ти си успял да съчетаеш планинското колоездене и с бизнес чрез марката Dartmoor, чиито представител си за България. Разкажи ни за това?
Да, така е, сметнах че е време и стрийтърите и дъртджъмпърите да имат някаква фирма, която да може да ги подкрепя и да предоставя достъпен продукт на достъпна цена, затова и се захванах с това нещо, за да може всички да са удовлетворени от това, което правя.

Разкажи ни накратко за продуктовата им гама – изцяло предназначена за DJ ли е, с какво се различават от останалите марки, има ли нови модели за 2011?
Ами по принцип марката е ориентирана към гравити стиловете, точно така – дъртджъмп и стрийт, но има продукти и за планинското колоездене – главини, водачи и такива неща. От останалите марки се различава с това, че продуктите й са много леки и достатъчно здрави, като в същото време предлагат една много достъпна цена, особено за нашия пазар. За 2011 г. новостите са намаленото тегло, подобрената здравина, по-хубавия и изчистен вид на нещата и… това е в общи линии.

А кой е най-продаваният компонент?
Може би, до момента, рамките Quinniе и Two6Player

Покрай бизнеса с Dartmoor знаем, че сформираш и отбор, какво ще представлява той?
За момента в него поддържаме четирима човека – един фотограф, двама дъртджъмпъри – аз и Крисо, и един стрийтър – Никола – от Враца.

Какви са условията за да влезеш в отбора на Dartmoor?
В момента търся някой, който има наистина много голям хъс за каране и който да покаже, че има уменията и стила за да представлява фирмата и хора да следват неговия пример и да карат по-силно и по-красиво.

Какви са сглобката и колелото ти?
В момента карам Dartmoor Two6Player, окомплектовката му е изцяло Dartmoor и вилка RockShox Argyle 302.

Смяташ ли за 2011 да смениш колелото си?
Да, мисля да си взема Dartmoor Shine, която е рамката за Slopestyle. Смятам да се ориентирам специално към този стил, защото съчетава елементите на дъртджъмпа и донякъде на даунхила, разнообразието в него ме влече и имам намерение да посетя някое състезание с това колело.

Разкажи ни сега малко повече за предпочитанията си. Кой е любимият ти трик и къде обичаш да го изпълняваш?
Любимият ми трик е 360 nose dive с всичките му вариации и начини на изпълнение. Обичам да го изпълнявам на дъртове, особено в серия, когато примерно на първия скок направя bar spin, на втория no hand и на третия хубаво 360 nose dive.

Какво мислиш за Брендън Семенук?
Това е моят идол, всъщност. Честно, възхищавам му се доста, защото още като момче на 19 години печели всичките най-големи фрийрайд състезания и сякаш няма спиране, а и е най-стилният карач, когото до момента съм виждал да кара колело.

Бил ли си на някое DJ мероприятие в чужбина?
Да, миналата година ходих на Bike Expo и там бях на Big In Bavaria, и преди това на Go Big Or Go Home. Имах възможност да се запозная с доста про-райдъри от сорта на Мартин Содерстром, Сам Пилгрим и Тайлър Маккол и в общи линии си изкарах много добре. Това ми дава мотивация да карам повече в България.

Какви са впечатленията ти от мястото и карачите, можем ли да се конкурираме с тях?
Няма никакво място за сравнение, там нещата са толкова големи, че на мен ми се зави свят само като видях от какви неща скачат и на какви неща правят трикове.

С каква нагласа започваш 2011 и на какво се надяваш през сезона?
Започвам с нагласата за една много успешна година с много каране. Надявам се в България най-накрая да има трасе за Slopestyle и място, на което да могат да се тренират трикове по-усилено, защото наистина е много трудно всеки път като отидеш да пробваш нов трик, да го изпълняваш директно на дърт и да изпитваш доста голямо количество болка преди да успееш да постигнеш каквото и да било.

Напоследък не ми се случва да карам често, но всеки път когато отида на планина или в някой парк, виждам нови и нови лица, въвлечени в нашия спорт. Според теб има ли потенциал в поколенията и как можем да го развием най-добре?
Според мен потенциал има, доста деца са запалени, най-важното е да ги хванем още от началото, защото, ако искат да успеят, те трябва от много малки да карат много сериозно и начинът да ги привлечем е да има повече публични изяви на този спорт във всичките му форми, независимо дали DJ, Street, DH, АМ, каквото и да е, трябва просто да има публичност, много състезания, и много показване на спорта.

Финални думи и благодарности?
Искам да благодаря на SRH Bulgaria, на Генко от SRH, на Иван от Industrial и на всичките хора, които са ми помогнали през годините. Пожелавам на всички една много успешна година с много каране и много успехи.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>