Fox 2011

Някои неща бяха оповестени предварително, за други пълзяха слухове и „папарашки“ снимки из интернет. Сега вече булото е вдигнато и новостите в линията на Fox за 2011 г. са известни. И доста интересни!

 

Започвам с продукта, който почитателите на марката очакваха от години – еднокоронна вилка със 180 мм ход. Моделът е част от серията 36 (толков в мм е диаметърът на горните тръби), но има някои характерни отличителни черти като мястото на проходната ос, която вече не е е в най-ниската част на краката, а е изтеглена малко по-нагоре. Това е направено, за да се запази разстоянието от оста до короната минимално въпреки увеличения ход. Освен това производителят твърди, че така вилката става и по-корава. За да са сигурни, че вилката ще издържи натоварванията, на които биха я подложили бъдещите й собственици, инженерите са заложили в конструкцията по-голяма площ на втулките. 36 180 ще се предлага със стержени 1 1/8 и 1.5 и в общо 6 модификации – с три различни пружини (метална – Vanilla, въздушна с фиксиран ход – Float и въздушна с променлив ход – TALAS) и две системи за амортизация.

При вариантите RLC е използван напълно обновения патрон FIT, който дава възможност за реглаж на връщането и сгъването ви висока и ниска скорост, плюс заключване. Новото поколение на FIT е с „обърната“ конструкция, което води до намаляване на неокачената маса за още по-добра работа и е с по-ниско тегло като цяло. Това е довело и до изместване на регулаторите – двата въртока за компресията са горе, а този за връщането е долу. Моделите с означение R, които имат външен реглаж само на връщането, но вътрешно може да се променя и компресията, са със система за амортизация тип отворена баня.

Най-леките модификации са Float – 2.37 кг за RLC и 10 грама повече за R. При тях ходът на вилката също може да бъде намаляван на степени по 10 мм, само че вътрешно, т.е. тази настройка е по-скоро за напасване на геометрията на велосипеда като цяло, а не по време на каране. При TALAS това става външно, в диапазона 140-180 мм, а теглото е само със стотина грама по-високо. Що се отнася до вилките с метална пружина 28 180 Van, те имат допълнителна вътрешна настройка за съпротивлението срещу продънване и ходът им не се променя нито отвън, нито отвътре. Теглото също е по-високо – 2.71 кг, но пък със сигурност има хора, които ще предпочетат да заложат на този тип конструкция.

Всички вилки на Fox през следващия сезон, включително и тези нови модели, с изключение на по-евтините варианти R, ще използват покритието Kashima за горните тръби, за което съобщихме още преди време. При моделите 36 със 160 мм ход се наблюдават същите промени – обновен патрон FIT за модификациите RLC и новото поколение въздушна пружина TALAS със 160-120 мм ход. Теглото на най-лекия модел Float RLC е едва 2.04 кг.

Моделът за спускане Fox 40 също е обновен. Освен нов патрон за амортизацията FIT, предлагащ реглаж на връщането и на компресията при висока и ниска скорост, двукоронната вилка с тегло 3,09 кг и ход 203 мм ще предлага и възможности за вътрешни настройки – намаляване на хода до 6.5 инча на степени от 0.5 инча и промяна на съпротивлението срещу „продънване“ в патрона за амортизация. Нещо, на което е добре да обърнете внимание – за разлика от останалите модели на Fox, 40 e с уши за дискова спирачка от типа IS, а не с Post Mount!

При ХС/АМ моделите от серията 32 са направени леки промени във въздушните пружини, така че ходът от 140 или 150 мм да се използва още по-ефективно. Това се отнася както за модификациите Float, така и за TALAS, а при вторите е добавен и нов модел 32 TALAS FIT Terralogic. Както показва името му, при него към системата за амортизация е добавена и инерциална клапа, която автоматично заключва и отключва вилката в зависимост от терена под гумите. Това е една от най-ефективните платформени технологии на пазара с възможност за регулиране на отзивчивостта – сега я има и при вилка с ход 140-110 мм и тегло 1,85 кг.

Такъв модел с патрон FIT Terralogic е добавен и в най-леката ХС серия 32 F, където ходът е 80, 100 или 120 мм, а теглото е от 1.50 до 1.66 кг в зависимост и от конструкцията (с 9 мм QR или 15 мм проходна ос).

При задните амортисьори моделът Van вече е с добавка RC (вместо досегашното R), което указва, че е добавена външна настройка за амортизацията при сгъване с ниска скорост.

Всички продукти за 2011 г. на Fox вече са качени и в сайта им на адрес:
http://www.foxracingshox.com/

Етикети: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>