Още нови продукти от Rock Shox за 2011 г.

За следващия сезон американският производител представя и обновени задни амортисьори Monarch, вилки SID и Revelation, както и кол за седалка с регулируема височина.Това е поредната група нови продукти, показани по време на фестивала Sea Otter.

При задните амортисьори Monarch са добавени модели с допълнение Plus към името. Това е изцяло нова платформа с допълнителен резервоар (т.нар. Piggyback), пружина Solo Air  и система за амортизация, сходна с тази при другите модели Monarch и новия Vivid Air. По-специално, той разполага с т.нар. Dual Flow Rebound, т.е. забавянето при разгъване е различно в зависимост от силата, с която се е сгънал шокът. При Monarch Plus R имате само настройка на единия кръг на връщането (в началото на хода), докато при модификацията RC3 (на снимката горе) е добавен и върток за компресията с три позиции. Новият шок е предназначен за дългоходови АМ/ендуро велосипеди и се предлага в няколко размера: 190 x 50 mm, 200 x 50 или 57 mm, 216 x 63 mm, 222 xx 66mm. Теглото му е около 350 грама. Като опция се предлага и допълнителен кожух за увеличаване обема на въздушната камера.

Подобрения са направени и в досегашните модификации на Monarch. Пружината Solo Air е направена по-отзивчива и с по-ниско триене при уплътненията, така че работата на окачването да е още по-чувствителна. Регулаторите са с нов дизайн, който, поне от снимките, изглежда ще ги направи по-удобни за ползване. В серията Monarch през 2011 г. ще има 3 модела – RT3 е с реглаж на връщането и платформа с три позиции за максимално лесно опериране с нея; RT (на снимката горе) е с настройки за връщане и с регулируема платформа; R има само настройка на връщането. Теглото на всички модели е 210 – 215 грама.

Следващият продукт, който е обновен за 2011 г., е вилката Revelation. При нея най-голямата новост е добавянето на въздушна пружина, наречена Dual Position Air – при нея ходът може да се променя с 30 мм. Разбира се, запазени са и модификациите с пружина Dual Air, чиито ход може да е 130/140/150 мм. Всъщност моделите в серията Revelation са общо 6, като всеки се предлага с двете споменати пружини. Два от тях включват в името си World Cup – те са с карбонова корона и конусовиден стержен, представляващи един цялостен елемент. Използвани са общо три разновидности на системата Motion Control, а всички вилки включват и Dual Flow Rebound, благодарение на което осигуряват по-добър контрол в зависимост от силата на удара, който е поело окачването. По отношение на предното колело можете да избирате между 9 мм QR и 15 мм / 20 мм проходна ос Maxle Lite. В зависимост от конкретната система за амортизация се предлагат и различни варианти за дистанционен контрол от кормилото. Ако желаете да добиете цялостна представа за разнообразието в серията Revelation, разгледайте долната таблица:

В серията SID са добавени и по-дългоходови вилки с ход 120 мм, които се предлагат и с опция за 15 мм проходна ос Maxle Lite. По-лекият вариант остава с ход 80/100 мм. Обособени са общо 5 модела в зависимост от системата за амортизация, материалът на някои конструктивни елементи (например карбонови корона и стержен при World Cup), настройките и т.н. Всички вилки се предлагат с възможност за конусовиден стержен от 1.5 към 1 1/8.

Накрая стигаме и до един от най-интересните продукти, тъй като е съвсем нов за каталога на Rock Shox – колът за седалка с регулируема височина, наречен Reverb. Конкуренцията в сегмента на този тип продукти става все по-силна, така че американският производител ще разчита на няколко важни характеристики на своя продукт. Той е с устройство, подобна на вилките и задните амортисьори – въздушна камера е отделена от маслената чрез т.нар. вътрешно плаващо бутало (IFP). По този начин се осигурява възможност за реглаж на височината в границите на 125 мм – вие избирате колко точно в даден момент. Допълнителен плюс е, че колът остава блокиран в тази позиция, така че не може по погрешка да бъде изваден при носене на байка например. Действието на системата се командва дистанционно от кормилото чрез лостче X-Loc, което се използва и при някои от вилките на компанията. Лостчето и колът са независими, т.е. ако скъсате маркуча например, това няма да навреди на Reverb – той просто ще остане в позицията, на която сте го оставили последно. Едно от предимствата, на които разчита продуктът на Rock Shox, е възможността да регулирате скоростта на разгъване посредством лостчето от кормилото. Специално внимание е отделено и на системата от уплътнения – те са същите като при амортисьорните вилки, с което се цели по-добра издръжливост, особено при по-тежки метеорологични условия. Теглото на Reverb е 515 грама, предлага се с дължини 380 и 420 мм и диаметър 30.9 или 31.6 мм. Скобата за захващане на седалката е с два болта за прецизен реглаж и без изнасяне назад.

www.sram.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>