Formula представи прототипи на спирачка, вилка и колела

Италианският производител на спирачки Formula може би ще трябва да промени адреса на сайта си (formula-brake.it), тъй като от 2011 г. изглежда ще предлага и други продукти – по-специално амортисьорна вилка и готови комплекти колела за планински велосипеди. Тези продукти бяха показани за пръв път в рамките на фестивала Sea Otter наред с нова, още по-мощна дискова спирачка. Никой от тях няма официално име засега. Не разполагам и със снимки, така че ще трябва да се разровите из чуждите сайтове, за да видите как изглеждат. Но ето накратко какви са основните им характеристики:

За спирачката представители на Formula твърдят, че ще е още по-мощна от модела The One. Това е постигнато чрез овална форма на буталата, вместо кръгла. Според производителя по този начин се постига ефект като при четирибутална спирачка, но при по-ниско тегло, по-просто устройство и по-компактни размери. Всъщност спирачният апарат не изглежда никак обемист – той е монолитен, с отвор и от горната страна за поставяне на накладките. Спирачното лостче стъпва на основата на The One, но е добавен върток за настройка на отдалечеността без инструменти, а регулаторът за контролната точка е с променен, бих казал минималистичен, дизайн и е „прибран“ под ръкохватката. Очаква се теглото на пълен преден комплект със 160 мм диск и директен захват РМ да е под 350 грама.

Вилката ще бъде с пневматична пружина и ход между 80 и 115 мм, който вероятно ще се променя вътрешно чрез дистанционни втулки. Горните тръби са алуминиеви, с диаметър 33 мм, ботушите са магнезиеви, а за теглото е по-добре да не спекулираме, преди да се появят някакви официални данни. Ще има външен реглаж на връщането, сгъването и заключване.

От готовите колела ще има поне два модела. Едните ще използват олекотени капли от алуминиева сплав със скандий, а другите ще са с карбонови. Главините са с алуминиево тяло, от което е премахнат излишният материал от всяко ъгълче; фланците са за прави спици; с капсуловани лагери, които са разположени максимално далеч един от друг, за да осигурят повече коравина и по-добро разпределение на натоварванията; свободното движение е с 4 блокиращи зъба. Очаква се комплектът с алуминиеви капли да тежи около 1400 грама (предно и задно), а този с карбонови да е с около 200 грама по-лек. От алуминиевия ще има и 29-цолова версия.

Етикети:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>