Fox ще имат ново покритие на горните тръби

Това е първата новина относно продуктите за 2011 г., която долетя от американската компания за вилки и задни амортисьори.

Цветът е златист, но не това е най-важното, разбира се. Основните качества, с които се отличава покритието Kashima, разработено от японската компания Miyaki, са твърдост, издръжливост и ниско съпротивление при триене.

Технологията се използва от години при продукти за мотоциклети, автомобили и други приложения, където е важна комбинацията от леко плъзгане и здравина и издръжливост на покритието. Сега Fox са договорили изключителни права за използването на Kashima във велосипедни продукти.

Процесът на обработка включва нанасянето чрез електрическа индукция на слой от молибденов дисулфат в милионите микропори на анодизираните алуминиеви тръби. Признавам си, че последното изречение е дословно преведено и не мога да възпроизведа никакви допълнителни детайли за технологията. Оттук-оттам обаче научих, че молибденовият дисулфат се използва в много от добавките за автомобилни двигатели, където целта отново е намаляване на триенето и увеличаване на издръжливостта. Fox твърдят, че Kashima е 4 пъти по-здраво от стандартната анодизация и в същото време се подобрява мазането на тръбите на вилката.

Вилки с новото покритие са били тествани през сезон 2009 от някои топ-атлети, спонсорирани от Fox, сред които и Джий Атертън. Преди това в продължение на 2 години са били правени опити с никелово покритие, което също се е представило задоволително от гл.т. на триенето, но не е било достатъчно твърдо и износоустойчиво. С прилагането на технологията Kashima и двете цели са били постигнати напълно.

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>