Ibis Mojo HD

Това със сигурност е една от най-очакваните рамки в последните месеци и след множество снимки на различни поколения прототипи, тествани усърдно от Браян Лоупс, Ibis вече са готови със завършен продукт. Първите бройки от новия модел ще са на пазара около средата на март 2010 г., а цената е 2399 $.

 

Защо новият член на семейство Mojo предизвиква такъв интерес? Едва ли може да откроим само една причина. Доброто име на марката със сигурност допринася значително за създаването на доста шум около велосипедите Ibis. Знаете добре, че подобни малки производители разчитат както на безупречно качество на продуктите си, така и на внимателно отношение към клиентите си, поради което последните, дори да не са твърде многобройни, обикновено са доста гласовити, когато хвалят байковете си. И това създава своеобразен ореол около компании като Ibis.

Разбира се, далеч съм от мисълта да твърдя, че той не е заслужен. С моделите Mojo компанията заложи на едно от най-добрите окачвания на пазара – DW-Link – и го комбинира с една от най-леките рамки в класа си, изработена от карбон, осигуряваща изобилие от коравина и ход 140 мм. Това бяха и са характерните черти на моделите Mojo  и Mojo SL, но развитието на пазара в последните години води все повече потребители до желанието за още по-дългоходови и достатъчно леки велосипеди, с които да покоряват и най-трудните пътеки. Като добавим към това и привличането на състезател от ранга на Браян Лоупс, с дългогодишен опит и най-разностранни умения, появата на Mojo HD с ход на задното колело 160 мм бе повече от закономерна.

Всъщност разработката на този модел датира далеч преди Лоупс да облече екипа на Ibis. По това време вече са били отметнати няколко работни варианта и рамката е била готова като компютърен модел с 68° челен ъгъл. По настояване на Браян обаче този показател е бил намален до 67°. Под негово влияние се е стигнало и до идеята за поръчков водач за веригата и предпазител за предните венци – устройството е изработено от MRP специално за модела HD, съвместимо е с две плочи отпред, но най-характерно е фиксирането му освен към средното движение, и към една от ставите на окачването. За целта болтът на тази става има вътрешна резба, към която чрез друг болт се притяга част от специалния водач на Ibis/MRP. Целта е да се осигури допълнителна стабилност на водача, за да не се извърта при силен удар в предпазителя. Мисля си, че дори да беше с нормален водач, би бил необходим доста силен удар, за да го помръдне, бидейки пристегнат от чашките на касетата. Браян Лоупс обаче явно мисли другояче и това е само един от детайлите, които свидетелстват за предназначението на Mojo HD – да бъде карана агресивно, по груб терен, от опитни и смели карачи. Създателите й дори натъртват на това, че новата рамка е много по-способна в спусканията, отколкото се очаква при ход на задницата 160 мм, и е проектирана за вилки с ход от 160 до 180 мм.

Може би тук е мястото да напомня, че говорим и за една доста лека рамка. Теглото й е 2,86 кг със заден амортисьор Fox RP23. Като добавим към това и ефективността при педалиране на окачването DW-Link, може да се очаква, че Mojo HD няма да се плаши лесно от стръмни баири и дълги изкачвания. Още много детайли показват, че при разработката са били гонени поне няколко приоритета. Така например ухото за задната спирачка е Post Mount и е изковано от магнезиева сплав, с което са спестени ценни грамове, без да се засяга здравината. Рамката е проектирана с идеята за максимална коравина – ставите на окачването са с масивни и качествени лагери, задната ос е проходна – Maxle 12×135 мм, а челната тръба е конусовидна, 1.5 в долния край и 1 1/8 в горния, като там чашката е полуинтегрирана, докато при короната е външна. 

Окачването е проектирано изцяло за пневматични задни амортисьори, така че поставянето на шок с метална пружина би довело до влошаване на работата му. Стандартно Mojo HD е екипиран с Fox RP23, но ако клиентът предпочита Fox DHX Air, може да използва такъв при всички рамки, с изключение на най-малката по размер. Там не е останало място за резервоара на DHX Air, тъй като е било по-важно да бъде намалена височината на горната тръба, за да е комфортна и безопасна за по-ниските колоездачи предвид височината на средното движение (350-355 мм в зависимост от гумите), дължаща се на увеличения ход на задницата. 

Специално внимание е отделено и на водачите за маркучите и броните на жилата. По долната тръба минават маркуча за задната спирачка и жилото за задния дерайльор. За тях е предвиден дори поликарбонатен предпазител.  По горната пък е пътят на броните за предния дерайльор и за регулируем кол за седалка, ако  ще се ползват тези два компонента. Ако ли не, можете да демонтирате водачите за тях, за да постигнете максимално изчистен външен вид. 

Ако нещо липсва като детайл в Mojo HD, това са ушите за ISCG. Причината е, че най-горното от тях си пречи с долната връзка на окачването. Както вече стана ясно, за тези, които ще ползват водач за веригата и предпазител за венците, такъв компонент е предвиден. Единственият „проблем“  остава невъзможността за монтиране на системата Hammerschmidt, която изисква уши за ISCG. От Ibis обаче твърдят, че специалните курбели с планетарни предавки  на Sram така или иначе не биха работили в пълен унисон с окачването, тъй като то е оптимизирано за най-добра ефективност при педалиране на средния венец (32 зъба), докато при Hammerschmidt зъбното колело е с по-малък размер и това би довело до повече клатене на задницата. 

Рамката се предлага в 4 размера. Данните за геометрията и допълнителни подробности за Mojo HD можете да намерите в сайта на Ibis: http://ibiscycles.com/

{gallery}products_news/products-news-100108_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>