Kona представи още един модел с Magic Link

Може би си спомняте, че от 2008 г. Kona използва нова система на задно окачване при моделите Coil Air, наречена Magic Link. За да не обяснявам отново какво стои зад това наименование, ще ви насоча към старата статия, където принципите на работата й са обяснени достатъчно подробно: Kona Coilair 2008 с Magic Link.

През изминалите два сезона инженерите и маркетолозите на компанията изглежда са останали доволни от „магията“, защото за 2010 г. в каталога на Kona се появява още една моделна линия, състояща се от два байка, които използват окачване с Magic Link. В същото време натрупаният опит е довел и до промени в дизайна на рамките и окачването, така че да бъдат премахнати основните недостатъци на първото поколение – това са най-вече високото тегло и известна податливост на задницата при странични натоварвания. 

И така, новият Coilair Deluxe тежи 15 кг, което не е лошо за велосипед, чиито ход на окачването достига 190 мм по време на спускане. При изкачване обаче тази стойност клони повече към 150 мм. Цялостното разположение на отделните елементи на рамката е променено, така че и външният вид е станал по-изчистен и“странно изглеждащата“ допълнителна връзка вече не се натрапва толкова. Същевременно е увеличена и коравината, според първоначалните изпитания – с около 50%. Промени има и в други части на рамката – например челната тръба следва общата тенденция за променлив диаметър на стержена от 1.5 към 1 1/8. 

Още по-интересен е обаче новият модел Cadabra, предлаган в две разновидности, като по-скъпата носи името Abra Cadabra. Той е по-късоходов – от 100 до 160 мм. А също и по-лек – около 13 кг. Това го прави отлично оръжие в ръцете на хора, търсещи приключението в отдалечени места, до които стигат на собствен ход. Рамката е изработена от един от най-леките материали, Scandium, като са използвани хидроформоване, изтъняване и други специални способи за някои елементи. И тук челната тръба е конусовидна, а окачването с Magic Link е още по-компактно и незабележимо. На новия байк Kona вероятно възлага още повече надежди за успех, тъй като потенциалните му ползватели са повече, а нуждата от адаптивна геометрия и работа на окачването точно в този сегмент е най-голяма. Затова не е учудващо, че моделите Cadabra се предлагат в цели 7 размера. Цената на по-скъпия e 3700$, а на другия – 2800 $. 

http://www.konaworld.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>