DT Swiss 2010

Ето, че дойде ред да ви представим и новите продукти за следващия сезон на швейцарския производител DT Swiss. Става дума най-вече за новите вилки с ботуши от магнезиева сплав и готовия комплект колела Tricon.

Както вероятно знаете, преди години DT Swiss купи марката Pace и по този начин добави амортисьорни вилки в каталога си. Между другото, става въпрос за едни от най-леките (и скъпи) продукти на пазара, което се дължи в голяма степен на конструкцията с карбонови ботуши. Сега обаче компанията е решила да предложи и по-достъпни като цена модели (с 25% по-евтини), използващи ботуши от магнезиева сплав с куха арка, наречена Torsion Box. Това са вилките XMM  и EXM, като последната буква указва материала на долните тръби (аналогичните им продукти с карбонови ботуши са съответно XMC и EXC). Диаметърът на горните тръби е 32 мм. Те, както короната и стерженът, са от алуминиеви сплави. Ушите за дискова спирачка са РМ, а максимално допустимият размер за ротора е 210 мм. 

В серията XMM ходът на различните модификации е 100, 120 или 140 мм, а вариантите за ос на предното колело са обикновена 9 мм ос с QR (респективно, може да се ползва и системата thru-bolt на DT Swiss) или 15 мм проходна ос. Системата за амортизация е Twin-Shot, а пружината е въздушна. Теглото за различните варианти е от 1490 до 1640 грама. 

 

При EXM ходът е малко повече – 130 или 150 мм, както и теглото – от 1645 до 1745 грама. Опциите за предна ос отново са 15 мм проходна или 9 мм с QR. Системата за амортизация обаче е друга –  Launch Control. При нея ходът може да се намалява чрез блокиране на връщането, като има и праг за отключване, след който вилката се връща към нормален работен режим. 

Другият широко обсъждан продукт на компанията е готовият комплект all mountain колела XM 1550 Tricon (между другото има и модел шосейни Tricon – RR 1450). Те използват някои от добре познатите технологии на DT като храповия механизъм star ratchet, сглобката SBWT (двата края на каплата първо се свързват посредством специални вложки, след това се заваряват и накрая съединението се изглажда с компютърна фреза), изтънени и сплеснати в средата спици и др. Има обаче и доста нови елементи. Един от най-важните е плетката, наречена open crowfoot, която комбинира радиално наредени и кръстосани спици за постигане на максимална коравина и оптимално разпределение на натоварванията. Една радиално разположена спица се редува с две други, които са кръстосани помежду си. 24-те спици са прави, с резба в двата края, и се натягат с помощта на нипели с Torx профил, което позволява да бъде премахната всякаква хлабина в плетката. От страната на каплата нипелите се завиват в специални вложки, което прави колелата готови за безкамерни гуми. Конструкцията на главината също е интересна – двата фланеца са отделни елементи, прикрепени към тялото – DT твърдят, че по този начин се премахва напрежението, което опънът на спиците може да окаже върху леглата на лагерите, което оставя последните да се въртят максимално гладко и свободно. Комплектът е предназначен за Center Lock дискове. Профилът на каплата също е специален – стените не са прави, а с характерна извивка (вдлъбнати), което според инженерите на компанията противодейства на усилията, предизвикани от опъна на спиците и налягането на гумите. Предните колела се предлагат във вариант за QR и за 15 мм проходна ос, а задните за QR и за проходна ос X-12. Теглото на цял комплект, както личи и от името, гравитира около 1550 грама, и по-специално:
– предно колело с QR – 700 г
– предно колело за 15 мм ос – 710 г
– задно колело 135х10 мм с QR – 850 г
– задно колело 142х12 мм за проходна ос – 850 г.

Друг нов комплект готови колела, използващ по-конвенционални технологии, и насочен към хората с ендуро велосипеди, търсещи максимално ниско тегло, е EXC 1550. Той използва карбонови капли с външна широчина 29 мм и по 32 тройно кръстосани, изтънени и сплеснати спици, закачени към главина за ротори с 6 болта. Вариантите за предното колело са 9 мм QR, 15 мм или 20 мм проходна ос. Отзад можете да избирате между 135х10 мм и 142х12 мм (X-12). Теглото е съответно 735 грама за предното и 825 грама за задното колело.

http://www.dtswiss.com/

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>