Няколко думи за стандарта Х-12 на Syntace

X-12 e система за 12 мм проходна ос отзад, разработена от германския производител Syntace и насочена основно към ХС и АМ велосипедите. Главната й цел е да осигури по-голяма коравина в задната част на рамката, като в същото време се запази ниското тегло и бързото и лесно сваляне на колелото. 

Причината да ви занимавам с него е, че  той започва да се среща тук и там сред моделите за 2010 г. На места можете да я видите и с означението 142х12 мм, тъй като при нея разстоянието между ушите на рамката е такова, т.е. малко по-голямо от стандарта 135 мм. Въпреки това при много от главините на пазара (става дума за марки като DT Swiss, Mavic, Sun Ringle, Hope и др.) не е проблем да се премине към него само с подмяна на накрайниците в двата края на оста.

Казано най-просто, в ушите на задницата има специални втулки с конусовидна/скосена форма. Така, когато оста се затяга (аксиално) към тях, всъщност се постига и радиално затягане и се спестява нуждата от няколко болта, което е класическият начин за реглаж и фиксиране на проходните оси. Потребителите могат да си изберат между ос, която се завива с шестогран, и такава с ексцентриков лост, която е малко по-тежка.

Стандартът на Syntace предвижда и наличието на специално оформени жлебове в ушите на рамката, които играят ролята на водачи при монтаж и демонтаж на колелото, така че  оста и главината „да си дойдат“ лесно и бързо на мястото.

От Syntace твърдят, че теглото на системата не е по-високо от това на стандартната конструкция с QR, а в някои случаи може дори да се окаже по-ниско. 

Дотук всичко изглежда чудесно и наистина добре измислено. За мен лично единственият въпрос е има ли принципни различия  между Х-12 и Maxle (системата за проходна ос на Rock Shox, която е разработена и за задни главини с размери 135х12 и 150х12 мм), защото аз не намирам такива. В крайна сметка обаче, доколкото проходната ос е част от рамката, няма да има особено значение кой стандарт точно е използван, стига главината да е приспособима и за двата размера (135 и 142 мм). 

Повече подробности за Х-12 можете да намерите тук:
http://www.syntace.com/index.cfm?pid=1&pk=1314

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>