Новости от Евробайк

Както вероятно знаете, от 4 до 7 септември в германския град Фридрихсхафен за пореден път се проведе изложението Евробайк, което понастоящем е най-голямото в света по доста показатели и със сигурност едно от най-влиятелните. Нямах възможността да посетя на живо изложбените зали, но направих виртуална разходка из тях (мнозина от вас също, убеден съм) и реших да маркирам съвсем накратко някои от новите продукти, които ми направиха най-голямо впечатление. За много от тях в бъдеще ще можете да прочетете самостоятелни статии на страниците на МТБ-БГ. Снимки няма, но ако нещо ви заинтригува, интернет търсачките са на ваше разположение, а информация не липсва.

Merida добавиха модели с алуминиева рамка към своята серия Ninety-Six – ХС велосипеди с двойно окачване и карбонови рамки (досега), чиято цена достига няколко хиляди евро. С подобен велосипед караха някои от спонсорираните от Merida състезатели на олимпийските игри в Пекин. Очаква се новите байкове да са по-достъпни във финансово отношение. Друга интересна подробност е добавянето на плаващо ухо за задната спирачка към два от по-дългоходовите модели на компанията – One-Five-O и TransMission. 

Rocky Mountain показа наследника на популярните си ХС/АМ модел ETSX. Името на новите байкове е Altitude, ходът е 140мм, рамките са леки, а окачването е четириставно с виртуална опорна точка и големият въпрос е дали този дизайн ще успее да се промъкне покрай патентите на Specialized, тъй като принципно прилича на FSR и то доста. Според Rocky Mountain проблем с патентните права няма да има, но дали наистина ще е така? 

Giro заменят топ-модела си сред ХС каските, E2, с нов, наречен Athlon. Той включва всички екстри на предшественика си, но е с малко по-обли и обтекаеми форми, особено в задната част. Освен това компанията ще лансира на пазара и ръкавици, както и нови очила, а за спускачите ще се появят маски (различни от зимните модели, с които Giro започна миналата година). 

Giant добавиха модел Anthem X към каталога си. Както и при другите „хиксове“ (в линиите Trance и Reign), новата рамка има малко повече ход от обикновения Anthem – 100мм. Разбира се, предназначението си остава „крос-кънтри“, теглото е ниско, ефективността при педалиране е приоритет, но все пак с малко повече комфорт. Промени има и в рамката на AM модела Reign, който е със 150мм ход на окачването.

Lezyne разширяват гамата си от продукти с нови помпи – този път не компактни за из път, а големи и „мощни“ – за сервиз, гараж и т.н., т.е. от типа floor pump (на англ. „помпа за под“). Разбира се, освен качеството и изработката, водещ елемент при новите продукти е и дизайнът. Материалите са алуминий при CNC Floor Drive и стомана при Steel Floor Drive. Интересен детайл са накрайниците за двата вида вентили, които се завиват към тях, а не се нахлузват. 

Marin представи нов байк със 100мм ход, наречен Alchemist. Той използва ставното окачване на компанията, наречено Quad Link, което в случая е оптимизирано за заден амортисьор с по-малък ход на буталото. Производителят твърди, че това е най-леката и корава рамка, която е правена до момента с марката Marin, а теглото на цял велосипед е около 9,9кг. 

Nicolai показа прототип на курбели със скоростна кутия (с планетарни предавки), целяща да замести предните венци и дерайльор. Иначе казано, B-Boxx (това е името на новия продукт) ще конкурира директно Hammerschmidt на Truvativ, използвайки досегашния опит на Nicolai в областта на скоростните кутии. Друга разработка на германския производител е велосипед с карбонов задвижващ ремък на мястото на веригата. Става все по-интересно… Особено като се имат предвид и други разработки на скоростни кутии, заместващи двата венеца отпред – например от страна на швейцарския инженер Флориан Шлумпф, за когото това не е нещо съвсем ново – той е модифицирал предишни свои продукти (за моноцикъл) за целите на планинския велосипед. Интересното при неговата система е, че смяната на предавките става не с команда от кормилото, а чрез натискане с пета на специалния болт на курбелите… дали това ще е удобно решение все още е рано да се каже. 

Производителят на обувки Five Ten, чиито продукти са сред най-предпочитаните от люителите на карането с платформени педали, представи новия си модел Impact Carver, с по-висока вътрешна част за защита на глезените. 

Shimano също имат нови обувки. Например М086, за които се очаква да предложат добро съотношение между цена и екстри. Или пък новата версия на модела DX за платформени педали. 

Новата четирибутална спирачка на Hayes – Stroker Ace, дори е трудно да бъде наречена нова, тъй като първите данни за нея се появиха още преди месеци. Обещанието е за голяма спирачна сила, особено ако изберете ротор с размер 224мм. 

Hutchinson имат нова ХС гума, предлагана и във вариант за UST. Името й е Cobra и шарката е проектирана с идеята за ниско съпротивление в централната част на протектора и уверено завиване с помощта на страничните грайфери.  Друга новост е 29-цоловата версия на модела Toro.

661 продължават да внедряват технологията d3o в нови продукти. Припомням накратко, че става дума за специален материал, който по принцип е мек, но при удар мигновено се втвърдява, за да осигури защита, след което възвръща първоначалното си състояние. Тези характеристики са позволили на компанията да създаде леки защитни средства за колената и лактите, насочени към ХС колоездачите, както и защитни панталони с протектори за бедрата и таза, предназначени за любителите на спускането и фрийрайда. 

Scott USA показа новото поколение на модела Genius, за който скоро ще има отделна статия в МТБ-БГ. 

Specialized освен велосипеди, демонстрираха и нова АМ каска, наречена Tactic, която ще се конкурира с подобни продукти на други производители, осигуряващи лекота и проветривост, комбинирани с увеличена защита на главата. 

Formula бяха на линия с новия си модел R1, който ще е най-леката им спирачка (и най-леката серийна спирачка на пазара изобщо) с тегло 270 грама!

FSA наблегнаха на новия стандарт BB30 с курбели за всички видове приложения – шосе, крос-кънтри, спускане/фрийрайд. Разбира се, те не са единственият производител, заставащ зад BB30 – Sram също показаха курбели за шосе, съвместими с него, така че в следващите години явно ще има развитие в тази насока…

Новостите от страна на Mavic бяха не само по отношение на готовите комплекти колела – Crossmax SX, Crossline, Deemax, Deeetracks, Crossmax SLR – но и в една нова за марката област – обувки и дрехи.Очаквайте подробна статия по-нататък.

Bontrager също представиха нова линия колоездачни обувки. 

Sram представиха новия Rock Shox Boxxer, за който вече писахме, както и нов вариант на Avid Elixir, носещ означението CR, което означава наличие на реглаж на контактната точка, както и на отдалечеността от кормилото, и в двата случая без нужда от инструменти. И, разбира се, Hammerschmidt – продуктът, който неминуемо привличаше вниманието на всички. Все още е рано да се говори с абсолютна сигурност за цени, но по предварителни данни цената му (за пълен комплект курбели, средно движение и команда) ще е около 700 евро за AМ версията и 800 евро за фрийрайд модела. 

Orange бяха изложили няколко нови байка, на които със сигурност ще трябва да обърнем повече внимание в бъдеще. Един от тях се казва Alpine 160, като числото показва ходът на задното колело. Blood е с по-малко ход, 5 инча (130мм), и при него към люлеещото се рамо е добавена ставна връзка. С подобна конструкция Orange експериментира и върху прототипа за спускане, носещ името Strange. Компанията планира да увеличи броя на рамките, насочени специално към дамите, а за почитателите на качествени твърди рамки на разположение бе моделът R8 със стоманени тръби Reynolds 853. 

Върху един от велосипедите на Orange бе забелязана и нова спирачка на Hope, която изглежда ще е новото поколение Mono Mini, както и новото спирачно лостче Hope Tech. 

Наред с обновените напоследък модели, за които има статии в МТБ-БГ, Santa Cruz показаха и новото поколение на твърдака Jackal (за Dirt Jump и други подобни занимания). 

Ibis се готвят да пуснат на пазара титанова твърда рамка, наречена… Titanium. Засега плановете са да бъдат произведени само 150 бройки. На показ бе и карбоновият твърдак Tranny. 

Camelbak имат интересно хрумване – блуза за каране с интегриран резервоар за хидратиране, който стои в специален джоб на гърба. Как ли никой не се е сетил по-рано да направи подобен продукт?

Стандартът с 15мм проходна ос за ХС/АМ вилки изглежда се приема добре от производителите, тъй като продуктите, съвместими с него, бяха навсякъде. DT Swiss е една от компаниите, които са внедрили тази новост както при някои от вилките си, така и при много от главините и готовите комплекти колела. Crank Brothers също подготвят главини за този стандарт. 

За новия DH/FR байк на GT с изцяло карбонова рамка също ще си говорим по-подробно в близко бъдеще. Името му е Fury. 

И това, разбира се, не е всичко, но засега стига толкова… като си запазвам правото по-нататък отново да се върна към темата за Евробайк и други велоизложения.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>