Новият Scott Genius

Както повечето други производители, ScottUSA също представи моделите си за 2009г. още през лятото на 2008-ма. А най-силно впечатление сред тях прави моделът Genius, който е напълно обновен. Ето бърз преглед на промените…


Снимки: ScottUSA

Ходът на окачването е увеличен на 150мм. Това на пръв поглед поставя байка в друга категория, но дали е точно така? Въпросът може и да ви се стори странен, но имайте предвид, че ходът не би трябвало да е единственият критерий за категоризиране на байковете. Ако погледнем към теглото, което при новата рамка е едва 2,25кг, а при най-скъпата модификация сред готовите байкове достига 10,6кг и добавим досегашното предназначение на модела, става наистина трудно да се каже дали това е ХС или АМ байк. Според производителя е marathon/trail байк.

Scott не за пръв път вдигат високо летвата по отношение на теглото при серийните рамки. По-скоро за пореден. И, разбира се, за целта при новия Genius са използвани последните технологии, с които разполага компанията. Такъв е например специалният процес на изработка на карбоновите рамки IMP4 (Integrated Molding Process), при който се постига изключително ниско тегло при запазване на необходимите якостни характеристики. За него е подадена молба за патентна защита, така че на този етап производителят не е готов да разкрие всички подробности, а и да беше, аз едва ли съм в състояние да обясня такива сложни за мен технологични неща. Иначе като тип рамка Genius e монококова – цялата предна част е изработена като едно цяло, без да са използвани допълнителни съединения от типа на муфи и др. Задницата също е карбонова (е, не при всички модели, разбира се), та чак до ушите за захващане на главината. При най-скъпите модели е използван и възможно най-качественият карбонов „плат“, с който разполагат инженерите на компанията – HMX. Вървейки надолу по стълбицата с цените, ще намерите и модели, които са от малко по-тежък материал – HMF, както и такива с алуминиева рамка.

Така и така споменах цени, може би сега е момента да отбележа, че Scott вдигат летвата и в тази насока. Серийният Genius LTD (на снимките горе) ще струва… 11500$ в САЩ и около 8500 евро в Европа. Май е по-добре да се върнем към техническите подробности, а?

За разлика от досегашния Genius, при новия ставата при задната ос не е от типа Horst Link, т.е. не е пред и под оста на колелото, а е над и зад нея, като ушите за главината и тези за спирачката са част от стойките на веригата (chainstay). Така се избягва колизията с патентните права на Specialized в САЩ, които попречиха на компанията да продава настоящите байкове от серията на американския пазар. Иначе конструкцията със специален заден амортисьор, работещ с разгъване (когато задницата се сгъва) е запазена. Шокът е нов, подобен на този при модела Ransom, затова се казва „Equalizer 2“. Разработен е съвместно с DT Swiss. Той използва две въздушни камери и технологията OTC (Oil Transfer System), при която маслото преминава от едната камера в другата, а дебитът му се регулира; тези неща са свързани с основната му функция – да намалява хода на задницата и да променя характеристиките си на работа при съответната настройка. Режимите всъщност са три: напълно отворен, при който ходът е 150мм и шокът е максимално чувствителен; Traction Control – ходът е 95мм и амортизацията е настроена за изкачване; заключен. Тези настройки се командват дистанционно с лостче от кормилото, което при Genius е изработено от алуминий, вместо от пластмаса. Освен това за всяка от двете камери (разбирай режимите „отключен“ и „Traction Control“) си има отделна настройка за забавянето при разгъване на задницата (rebound). Любопитна подробност е, че шокът изисква много по-високо налягане от „стандартното“, поради което Scott доставят байковете със специална помпа, която може да го постигне и отчете. Само трябва да внимавате да не я изгубите.

Още по-интересно е, че при намаляване на хода или заключване, геометрията „реагира“ точно както трябва – челният ъгъл се увеличава, както и височината на средното движение. Вероятно сте забелязали, че при повечето други рамки зависимостта е обратна и може би вече сте се досетили защо при Genius е различно – задният амортисьор работи чрез издърпване/разгъване.

При много от моделите отпред стои вилка Fox TALAS с 15мм проходна ос, но не стандартното изпълнение със 140мм ход, а леко удължена версия със 150мм. При топ-модела LTD обаче вилката е DT Swiss, с карбонови долни тръби.


Genius 10

По рамката могат да се видят още много интересни подробности. Например особената конструкция на ставата при седалковата тръба – за разлика от класическия дизайн с ос, която минава от едната страна до другата, тук са налице две вложки с резба от вътрешната страна, които са прикрепени към рамката още при нейното оформяне в калъпа. Всеки от краищата на кобилицата се фиксира към тях чрез болт, който служи и за ос на лагерите. Така не само се намалява теглото, но са запазва и целостта (и правата линия) на седалковата тръба, което позволява да се ползва пълноразмерен кол и той да бъде свалян ниско при нужда. Предният дерайльор, който е Shimano, е с директен захват към рамката (по-точно към стойките на веригата) – отново решение, което не само е удобно, но би трябвало да спестява и някой друг грам.

http://scottusa.com/

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>