Rock Shox представи следващото поколение Boxxer

Снимки: Sram
 

Макар че е модел за 2010г., новият Boxxer бе представен сега, в рамките на изложението Евробайк, а в търговската мрежа се очаква да се появи още през 2009г. Както можеше да се очаква, вилките са по-леки, по-корави и с повече настройки от когато и да било. И, разбира се, с нови графики!

Външно най-съществената промяна е в диаметъра на горните тръби, който вече е 35мм (спрямо 32мм при досегашните модели). Това увеличава коравината на вилката, но в същото време помага и теглото да бъде намалено, тъй като короните и кормилната тръба са по-леки. Оста Maxle Lite DH (на снимката горе) също е олекотена с 28 грама. Вътрешно за по-ниското тегло допринасят новите алуминиеви шишове. Накрайниците за спирачка са Post Mount. Ходът остава 203мм. Горната корона позволява използването на лапа с директен захват, като се очаква появата на такава с марка Truvativ (разбира се, други производители също предлагат лапи, съвместими със стандарта, предложен преди време именно от Rock Shox).

Дизайнерите са се постарали да направят новия Boxxer достатъчно отличаващ се от гледна точка на графики и оформление. Стигнали са дотам, че половината от името на вилката е изписано върху горните тръби, а другата половина върху долните. Още по-полезни са означенията за началното сгъване на вилката (т.нар. sag), които със сигурност създават улеснение в процеса на настройването й. Новите Boxxer-и ще се предлагат в три цвята: бял, черен и червен.

Boxxer 2010 ще се предлага в три модификации – World Cup, Team и Race.

World Cup е най-скъпата и лека вилка в серията. Както и досега тя е с пневматична пружина Solo Air, само че има една важна добавка – регулируем обем на въздушната камера, чрез който можете да контролирате прогресивността, за да не продънвате лесно вилката. Регулаторът се намира от горната страна на крака, в който е въздушната пружина. В другия крак е системата за амортизация Mission Control DH, при която колоездачът може да настройва забавянето при висока и ниска скорост на сгъване и забавянето при разгъване с отделни врътки за началото и края на хода.Това дава по-големи възможности на хората, които знаят какво искат от велосипеда си. Теглото на Boxxer World Cup е 2720 грама.

Моделът Team е със същата система за амортизация, но с метална пружина и по-високо тегло – 2950 грама. И тук е добавен елемент, който пречи да стигате лесно края на хода. Нарича се Drop Stop и представлява еластомер MCU, прикрепен към вътрешната страна на пружината. Целта му е да забави сгъването в края на хода, а чрез врътката в горния край на крака можете дарегулирате момента на задействането му.

Най-евтин е моделът Race. Той също е с метална пружина, а системата за амортизация е Motion Control IS, т.е. с по-малко настройки (и по-различно устройство, разбира се). Теглото му отново е 2950 грама.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>