Новини от Marzocchi

Напоследък се събра доста нова информация около италианския производител. Първо, сдобих се със снимки на продуктите за крайния пазар през 2009г. Каталогът включва няколко нови вилки, като с един от моделите – 44 ATA Micro – ви запознах още преди време. Сега ще насоча вниманието ви и към останалите новости за следващия сезон. Второ, официалният вносител на Marzocchi за България ме помоли да публикувам някои подробности относно гаранционните условия на италианския производител, което би било полезно за собствениците на такива вилки. И трето, преди няколко седмици се появи новината за евентуална продажба на компанията. За всички тези неща ще стане дума в следващите редове.

Разбира се, започвам с новите продукти за 2009г. Повечето от вилките са в категориите XC и All Mountain и от гл.т. на името, моделите следват тенденцията за цифрови означения – сериите вече се казват 44, 33, 22, като линията Corsa остава единственото изключение.

В нея има две нови вилки – Corsa Cento и Corsa TST2. И двете са със 100мм ход, но първата определено е от по-висок клас и е най-леката вилка на Marzocchi в каталога за следващата година – 1650 грама, което включва и лостче за дистанционен контрол на системата TST Micro, осигуряваща реглаж на забавянето при сгъване на вилката, комбиниран със заключване. Пружината е въздушна, с позитивна и негативна камери, които обаче се контролират с помощта само на един вентил – така се намалява теглото. Горните тръби са 32мм, с никелово покритие, а накрайниците за монтаж на дискова спирачка са Post Mount за 160мм ротори при максимално допустим размер 203мм. Corsa TST2 е по-тежка (2070 грама) и с по-проста система за контрол на сгъването, която дава и името й. Двата нови модела от серията Corsa са сред вилките, при които се предлага възможност за 15мм проходна ос.

Вероятно си спомняте, че първата официално обявена серия с такава ос бе 44. Освен представения тогава топ-модел 44 ATA Micro, тя включва още две вилки с по-ниска цена:
44 ATA – 100-140мм ход, TST2, реглаж на връщането, 1940 грама (с 9мм ос)
44 TST2 – 120мм ход, въздушна пружина, TST2, 2040 грама (с 9мм ос)

Другите две нови вилки са 33 и 22. Те отново са с ХС предназначение, но като цяло попадат в по-нисък ценови клас спрямо 44 и Corsa и са с метални пружини. Това предопределя по-високото им тегло, както и по-слаби възможности за реглаж. При 33 има опция за 15мм проходна ос, ходът е 80, 100 или 120мм, системата за амортизация е TST2 с дистанционен контрол. Вилката е с 32мм стоманени горни тръби и тегло 2298 грама. 22LO е с 30мм стоманени горни тръби, 100мм ход, заключване (с дистанционен контрол), фиксирана настройка за връщането и тегло 2342 грама.

В серията 55 е добавена нова, четвърта модификация, с метална пружина и система за амортизация RC3, чието тегло е 2800 грама.

 


А сега няколко подробности относно гаранцията на Marzocchi, с които е добре да сте запознати, ако притежавате такава вилка:
– Като страна-член на Европейската общност, в България е приложима европейската гаранция на Marzocchi, която важи само за продуктите, закупени на територията на Европейския съюз, след представяне на съответните документи, удостоверяващи този факт. В противен случай Marzocchi и техните дистрибутори си запазват правото да откажат гаранционно обслужване.
– Важно е да бъдат разграничени гаранционните условия на продуктите за крайния пазар (т.нар. aftermarket) и тези, предназначени за вграждане в готови велосипеди (т.нар. OEM). При моделите от 2008г. в първия случай срокът на гаранцията е 3 години, което се обозначава и със специален холограмен стикер с надпис „3 years warranty“. Освен него тези продукти имат и стикер, съдържащ сериен номер, дата на производство и номер на поръчката, докато при OEM са отбелязани само първите две обстоятелства и гаранцията е 2 години. Освен всичко друго, гаранционно обслужване за OEM продукти следва да се търси чрез производителя на велосипеда, тъй като гаранцията важи за продукта като съставна част от целия байк, а не като самостоятелен продукт. Това означава, че ако сте си купили готов велосипед с вилка Marzocchi и възникне някакъв проблем, трябва да се обърнете за гаранционно обслужване към представителя на съответната марка велосипеди у нас.
– Има още много подробности относно гаранцията на продуктите Marzocchi, които е добре да погледнете в този документ.


Накрая завършвам с новина от началото на месеца, когато стана ясно, че Marzocchi са стартирали процедура, която евентуално ще приключи с придобиване на компанията от страна на американската корпорация Tenneco Inc., която е един от големите играчи на пазара за автомобилни компоненти, свързани с окачването. Тя предлага продукцията си под марките Monroe, Walker и др.Придобиването ще стане чрез изчистване на дълговете на Marzocchi и се очаква до доведе до финансово стабилизиране на компанията и до нови възможности за развитие, включително и технологично. Преди да бъде завършена сделката (вероятно през септември), трябва да се сбъднат няколко условия, едно от които е постигането на съгласие със съвета, представляващ служителите наMarzocchi.

Коментари във форума

Етикети: , , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>