Marzocchi 2009: 44 ATA Micro

Тази вилка (или може би ще бъде серия от вилки?) засега е основната новост за 2009г., представена от италианския производител. И тъй като вече разполагам и със снимки, мога да ви я представя съвсем „официално“.

Основният акцент при 44 е проходната ос с размери 15х100мм. Може би вече се чувствате, сякаш са ви проглушили ушите с този нов стандарт, но при положение, че зад него стоят някои от основните играчи на пазара за велосипедни компоненти, всеки от които се старае да го огласи достатъчно „шумно“, няма как да бъде другояче. Накратко, идеята е ХС вилките също да преминат към конструкция с проходна ос за повече коравина, като диаметърът и разстоянието между ушите са по-малки, за да се спести тегло спрямо 20мм ос. Точно в тази насока са и обясненията на Marzocchi за 44. Самата проходна ос е с ексцентриков лост, така че монтажът и демонтажът са пределно улеснени. Италианците наблягат и на факта, че повишената коравина позволява толерансите при втулките, семерингите и др. подобни елементи да бъдат намалени, тъй като усукванията ще са по-малки и това в крайна сметка води до по-високо качество в изработката и работата на вилката.

Както показва и името, новият модел е с въздушна пружина ATA, т.е. с регулируем ход от 100 до 140мм. За амортизацията се грижи системата TST Micro, която позволява на ездача да избере подходящата настройка за компресията според терена и нуждите си, включително и да заключи вилката.

Теглото на 44 ATA Micro по данни на производителя е 1778грама.

Тепърва ще видим дали ще има и други модели на Marzocchi с 15мм ос или пък други модификации с начален номер 44. Засега вижте още две по-детайлни снимки на проходната ос…

Жлебовете, които виждате върху този елемент в основата на ексцентриковия лост, са направени, за да се избегне всякакво усукване между двата крака на вилката.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>