Magura 2009

Още през пролетта германската компания представи няколко нови продукта, които, разбира се, предизвикаха обичайния интерес и бяха добре оценени от журналистите, имали възможност да ги пробват. За някои от тях, например новият изцяло пневматичен заден амортисьор MX, вече съм споменавал на страниците на МТБ-БГ. Този продукт засега ще се предлага само на производителите на велосипеди. За крайните потребители обаче са налице не по-малко интересни предложения:

След няколкогодишен „стаж“, спирачките в серията Marta са напълно обновени. Начело на „групата“ стои Marta SL Magnesium – както показва името й, тя е с тяло на лостчето и спирачен апарат от магнезиева сплав, което е направило възможно постигането на тегло под 300 грама. 295, ако трябва да бъдем точни! Разбира се, това не е единствената промяна – апаратът е само за Рost Мount, накладките са с 20% по-голяма площ и са идентични с тези на другите модели на Magura (единственото изключение остава Gustav М). Ръкохватките пак са карбонови, но дори от тях е спестено тегло чрез прилагането на нова технология за изработката им. Лостчетата имат специален порт за обезвъздушаване – не е нужно да сваляте капака на резервоара, за да извършите тази техническа операция. Освен всичко друго, новата Marta не е строго ХС ориентирана – предлага се с дискове 160, 180 и 203мм. Освен магнезиевата версия ще има още Marta SL (карбонова ръкохватка, алуминиево тяло на лоста и спирачен апарат) и Marta (изцяло алуминиеви лостчета и апарат).

Промени има и в модела Julie, който вече ще се казва Julie HP. Добавката идва от High Pressure – за пръв път този модел се предлага със същите маркучи, с които са оборудвани по-скъпите й „сестри“.

При вилките прави впечатление повторната разработка на модела Thor. При първата си поява преди години той бе замислен като еднокоронна дългоходова вилка за фрийрайд със 150мм ход, проходна ос и двойна арка, но така и не се стигна до производството й. Сега по всичко личи, че времето на този модел е дошло, макар че новата версия е съвсем… нова. През 2009г. Thor ще е една от леките All Mountain вилки на пазара, с безстепенна промяна на хода от 100 до 140мм, двойна арка, уши за дискова спирачка Рost Мount, 20мм проходна ос Maxle 360 (или 60 грама по-лека проходна ос с болтове на Magura) и амортизация Albert Select с регулируема платформа. Теглото е 1785 грама, но без ос – ако изберете Maxle 360, добавете 140 грама (респективно 80 грама, ако предпочетете оста на Magura).

В ХС серията Durin има два нови модела:

Durin SL с 80мм ход е най-леката вилка на Magura – само 1350 грама. За целта е променена и системата за амортизация (тук името й е Albert SL), защото при „гоненето на тегло“ всяка настройка добавя допълнителни грамове – затова при Durin SL има само вентил за налягането във въздушната камера и реглаж на връщането, докато забавянето при сгъване е предварително зададено и не подлежи на промяна. Има и модификация със 100мм ход (на снимката), която е с 30 грама по-тежка.

Ако не сте толкова „лековато“ настроени, може би ще ви заинтересува повече модела Durin Marathon, която е с регулируем ход 80-120мм и система Albert Select. Теглото остава достатъчно ниско – 1585 грама. Ще има и версия с фиксиран ход – 120мм, която ще е с 30 грама по-лека.

Повечето продукти ще са на пазара в края на септември 2008г., само Marta Sl Magnesium ще се забави до октомври.

http://www.magura.com/

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>