HammerSchmidt е тук!

Някои от вас може би си спомнят, че през пролетта Truvativ обещаха революция, като още тогава се разбра, че тя ще засяга предните предавки на велосипеда, даже се появиха и сведения какъв точно ще е продуктът. Сега обаче всичко вече е официално, след като HammerSchmidt бе представен по време на фестивала Crankworx в Уислър, Канада.

Снимки: Sram

Става дума за курбели, които са снабдени с планетарни предавки. С други думи, това е вид скоростна кутия, чиято цел обаче е да замести само предните венци, т.е. разполагате с две предавки отпред, които комбинирате с желания от вас брой предавки отзад (от 1 до 9). Системата се състои от няколко части:

1.Средно движение, което е специфично за HammerSchmidt. Като цяло е базирано върху Howitzer, но има доста разлики. Предлага се за тръби на рамката с широчина 68, 73 или 83мм.

2.Курбели с предпазна плоча

3.Фланец, който отключва или заключва т.нар. sun gear, т.е. голямото зъбно колело, около което са наредени малките зъбни колела („планетите“). Тази част се закрепва по стандартите ISCG ’03 или ’05, което ще рече, че за да монтирате HammerSchmidt на байка си, рамката трябва да има такива уши. Към този фланец е прикрепен и водачът за веригата.

4.Основен скоростен механизъм – тук са същинските елементи на планетарните предавки заедно с предния венец. Благодарение на тях системата работи с две предавателни отношения. Първото е 1:1 – при него всички елементи са блокирани и се въртят заедно, така че се използва „реалният“ размер на предния венец – 22 или 24 зъба (потребителят избира какъв да бъде и, разбира се, може да го смени с другия размер в последствие). Един оборот на курбелите е равен на един оборот на предния венец. Когато обаче превключите в режим Overdrive, предавателното отношение става 1:1,6, т.е. при един оборот на курбелите предният венец прави 1,6 оборота, което го приравнява на 36 или 38 зъба (в зависимост от размера му).

5.Команди – засега ще се предлагат два модела команди – X-9 и X.0, които външно едва ли ще се различават много от досегашните, но ще имат само две степени (вместо три). Особеното в случая е, че при HammerSchmidt превключването на предавките е обратно – когато издърпвате жилото, сваляте на по-ниска предавка, вместо да качите на по-висока. SRAM обаче твърдят, че при наличието само на две предавки, респективно по едно превключване във всяка посока, едва ли някой ще има големи проблеми с правилното превключване.

Надявам се, че в общи линии сте добили представа за начина на работа на HammerSchmidt (разбира се, без да навлизам в подробности за самото действие на планетарните предавки, тъй като е по-вероятно да объркам нещо, отколкото да го изясня). Всъщност основната цел на подобни иновации е именно такава – не е нужно потребителят да знае из основи как работи „нещото“, защото няма и нужда да го регулира, сервизира и т.н. Монтира го и го кара. В това отношение обаче имайте предвид, че монтажът на HammerSchmidt по принцип ще изисква наличието на няколко важни инструмента, един от които специално подготвен от Truvativ, както и внимателна работа с тях – за да работи системата дълго и безупречно, необходимо е да бъдат спазени всички стъпки, сред които са челосване и подравняване на тръбата за средното движение и ушите за ISCG (съосността и разположението на елементите на HammerSchmidt е от изключителна важност), добавяне на шайби (при необходимост) и др. Неслучайно още на този етап Truvativ са публикували и наръчник за монтаж. Всичко това означава, че повечето потребители, които нямат „домашен сервиз“ и/или достатъчно умения, ще трябва да посетят добре подготвен майстор, който да свърши тази работа.

Може би е крайно време да изброя и основните предимства на HammerSchmidt, така както ги вижда производителят:

– Голям просвет между предните скорости и земята, респективно препятствията върху нея. Тъй като предният венец е 22 или 24 зъба, дори и с добавянето на предпазната плоча, разстоянието от нея до терена е доста по-голямо, отколкото при нормални курбели с два венеца.

– Неусетно превключване дори и при натоварване. Това ще рече, че когато пред вас ненадейно се появи стръмен баир за изкачване и вие започнете да опъвате силно веригата, опитвайки се да го покорите на „големия венец“,във всеки момент можете да превключите на ниска предавка, без да чувате звуци, от които да ви настръхнат косите.

– Превключването е възможно дори и без да педалирате, което означава, че практически винаги, когато усетите нужда от промяна отпред, тя е на едно „щракване“.

– Тъй като системата включва и вградени водачи за веригата, тя не се мята насам-натам при спусканията.

– Лесна поддръжка – смазването на веригата и смяната й са операции, които са толкова достъпни, колкото и при системите с преден дерайльор. Друга поддръжка не е необходима, освен ако не възникне дефект или повреда.

– Единичният малък венец отпред позволява веригата да е по-къса, от което следва, че и дерайлорът отзад може да е с късо рамо, което води до намаляване на теглото на цялата скоростна система. Освен това се постига фиксирана линия на веригата отпред, така че всички 18 комбинации от предавки са напълно използваеми.

– Единичният венец ще помогне и на производителите на рамки. Известно е, че при някои системи на задно окачване разположението на една или повече от ставите зависи и от нивото на веригата, което обаче е променливо при два или три венеца, така че работата им обикновено е оптимизирана най-вече за един от тях.

– При HammerSchmidt няма нужда от тръба за закрепване на предния дерайльор, което би могло да улесни дизайнерите.

На снимката горе виждате и двете версии на HammerSchmidt – All Mountain и Freeride. Разликите не са твърде много, но все пак ги има. При АМ модификацията дължината на курбелите е 170 или 175мм, болтът за курбелите е 15мм, а стилово продуктът наподобява модела Stylo. При фрийрайд версията има и дължина 165мм, болтът за курбелите е 12мм, а коравината е оптимизирана за по-високите натоварвания.

В официалните документи все още никъде не присъства тегло, но от други източници се разбира, че новата система (засега) ще е по-тежка от варианта с нормални курбели и преден дерайльор. Така например фрийрайд версията ще е с 11 грама повече от комбинацията с курбели Holzfeller, преден дерайльор и обтегач за веригата Shiftguide, а при HammerSchmidt AM спрямо Stylo/Shiftguide/преден дерайльор разликата е 172 грама. От тези числа става ясно, че новият продукт може и да не се понрави на хората, гонещи максимално понижаване на теглото, но Truvativ разчитат на това, че много от потребителите им биха преглътнали подобно леко „наказание“ в полза на предимствата, изтъкнати по-горе. В крайна сметка всеки ще има възможност да направи своя избор.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>