Santa Cruz обнови и Nomad

За мнозина това едва ли е неочаквана новина след обявеното по-рано през годината обновление на модела Blur LT. Ето, че калифорнийската компания реши да „посегне“ и към един от най-популярните си байкове в последните години. Успехът на Nomad се дължи на неговата универсалност – 160мм ход, достатъчно здравина и съвсем приемливо тегло. Затова не е учудващо, че тези характеристики се запазват, като целта на ревизията е силните качества на модела да бъдат подобрени още повече, най-вече чрез използването на новостите, които видяхме и при Blur LT.

По-конкретно, промените включват:

Ново разположение на ставните връзки и промяна в коефициента на окачването в различните части от хода. Целта е била преходите между различните коефициенти да са по-плавни, като в същото време се намали удължаването на веригата. Тези промени правят работата на окачването по-приятна и неусетна, а също и по-ефективна по думите на производителя.

Самите стави също са изпълнени с по-усъвършенствани от техническа гл.т. елементи. Това включва нови оси, болтове със специални глави, които позволяват по-прецизно затягане на лагерите с ъглов контакт на долната връзка, за които са предвидени и специални портове за гресиране. За горната връзка пък е използван карбон. Тази група промени имат за основна цел да увеличат износоустойчивостта и интервалите за профилактика на ставните връзки, да направят поддръжката по-лесна, а също и да повишат коравината на рамката в тази област.

Задницата е с по-къси стойки на веригата, което би трябвало да увеличи повратливостта на велосипеда при остри завои, като в същото време производителят твърди, че цялостната геометрия запазва отличната стабилност на байка. Предният триъгълник също е с нов дизайн, като горната тръба вече е тройно удебелена и внимателно изваяна, за да се подобрят якостните характеристики. При средното движение са добавени уши за водач по стандарта ISCG05. Челната тръба си остава за стандарта 1.5. Въпреки увеличаването на коравината и здравината, теглото не е пострадало, даже напротив! Проектантите са успели да „свалят“ около 150 грама в сравнение с предишното поколение. Рамка с голям размер и заден амортисьор Rock Shox Monarch 3.3, прахово боядисана, тежи 3.12кг. Това означава, че по-малките размери, както и рамките с покритие чрез анодизация, ще са още по-леки.

Новият Nomad ще бъде на пазара през октомври с начална цена 1850$.

http://www.santacruzbicycles.com/

Коментари във форума

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>