Drag Zx5

През последните години конкуренцията при велосипедите с цена около 600-700лв. определено се засилва. Все повече хора са в състояние да отделят подобна сума за своя първи маунтин байк, което кара българските производители да гонят по-високо качество и по-добра окомплектовка, запазвайки привлекателността на цената. Израз на тази тенденция е и напълно обновеният модел Zx5 на Drag.

Продукт: Drag Zx5, стандартна окомплектовка с V-образни спирачки
Размер на рамката: 16 инча / 41см
Тегло:  13,65кг
Цена: 685лв.
Продължителност на ползването: 4 месеца / 500-600км
Други модификации на модела/продукта: Drag Zx5 с механични дискови спирачки Tektro, който се предлага на цена 755лв. От пролетта на 2008г. предният диск е с размер 180мм. 

Окомплектовка: 

Рамка: Алуминий 7005 Т6, чело 1 1/8 за полуинтегрирани чашки, хидроформирана долна тръба, тройно удебелена горна тръба
Вилка: SR Suntour XCM LO, пружинено-еластомерна, 100мм ход, механично заключване
Чашки: VP, полуинтегрирани
Лапа: Ritchey, 90мм
Кормило: Ritchey, 600мм
Ръкохватки: Ergo Ring
Спирачки: Tektro 832, V-образни
Спирачни лостчета: Shimano Alivio (комбинирани с команди)
Команди: Shimano Alivio
Преден дерайльор: Shimano Alivio
Заден дерайльор: Shimano Deore
Верига: KMC
Задни венци: Shimano HG40-8 / 11-32 зъба
Курбели/средно движение: SR Suntour XCM, квадратна ос
Главини (предна/задна): Formula
Капли: Mach 1
Гуми (външни): Continental Explorer 2.1
Кол за седалка: Ritchey, 300мм
Седалка: Selle Royal
Педали: алуминиеви, без марка

Геометрия: 

Горна тръба: 540мм
Ефективна горна тръба: 555мм
Седалкова тръба: 410мм
Междуосие: 1050мм
Стойки на веригата: 425мм
Височина на средното движение: 300мм
Челен ъгъл: 71 градуса
Ъгъл на седалката 73,5 градуса
Максимално допустим ход на вилката: 130мм
Тръба за средното движение: 68мм
Кол за седалката: 27,2мм

Първото нещо, което ми направи впечатление, бе липсата на „безименни“ компоненти по велосипеда. Похвално! Единственото изключение са педалите, но тях не си струва да ги отбелязвам, тъй като винаги са свързани с лични предпочитания и в интерес на истината изобщо не съм монтирал тези, които бяха в кашона. Всичко останало по байка си има марка и модел и в много отношения нивото е вдигнато спрямо предишното поколение на модела. 

Zx5 се предлага в две модификации – с V-образни и с дискови спирачки. Втората струва 755лв. Аз избрах първата, защото честно казано не посмях да се доверя на механичните дискове на Tektro, а с V-образните спирачки поне знаех какво да очаквам. Разбира се, може и да съм сгрешил, така че не е нужно да се водите по моя акъл – все пак в момента именно дисковите спирачки са „стандартът“ при планинските велосипеди, а отскоро Zx5 Disc е със 180мм ротор отпред, но при по-икономичния клас човек трябва да има едно наум и да е готов за бързо надграждане при нужда.

Едно от най-важните неща при новия Zx5 е рамката. Тя е от алуминий 7005 Т6 и може да се похвали с отлично за класа си тегло – 1670 грама. То е постигнато както чрез обработката на тръбите, така и чрез по-малкия им диаметър. Долната е хидроформирана, а горната е тройно удебелена (или изтънена, ако така предпочитате). При задницата са налице обичайните закривявания и огъвания на тръбите, които осигуряват повече място за гумите и вероятно имат своето значение за здравината на рамката. Челната тръба е за полуинтегрирани чашки. Водачите за броните минават от долната страна на горната тръба – решение, което осигурява добра защита от мръсотията и изчистен външен вид. Качеството на боята изглежда добро – нямам забележки в това отношение. 

Zx5 се предлага в три размера – 16, 18 и 20 инча. Доста се колебаех кой от първите два да избера за себе си (ръст 170см). В крайна сметка се спрях на по-малкия, тъй като карането ми често включва технични пътеки, на които предпочитам седалката и горната тръба да са по-ниско разположени. Действително рамката се оказа доста компактна и маневрена, на подобни терени се чувствах спокоен и свободен в движенията си, но като цяло бе малко по-къса, отколкото ми се искаше, така че за по-кротки ХС карания, за каквито е предвиден този модел, определено бих препоръчал на хората с ръст около моя размер 18 инча. „Шестнайската“ би паснала по-добре на хора с ръст под 170см. Геометрията на рамката е с нормални за ХС велосипед ъгли, нямам забележки в това отношение, а предвид максимално допустимия ход, ако монтирате вилка със 130мм ход, челният ъгъл би намалял с около един градус, което според мен ще направи велосипеда още по-удобен за по-техничните пътеки в посока надолу – ако и вие се мотаето често по такива, струва си да обмислите подобно надграждане. 

Като стана дума за вилката, моделът ХСМ LO се представи според очакванията ми, които не бяха твърде големи. За щастие пружината му е сравнително мека, така че когато времето е сухо и топло, вилката използва по-голямата част от хода си, т.е. работи. Може би това ви прозвуча иронично, но всъщност не е, защото на пазара има достатъчно вилки от този тип, за които дори това би било постижение. Разбира се, XCM LO показа и повечето от недостатъците на евтините пружинено-еластомерни вилки: при студ, кал и влага работата й клони към нула, уплътненията (включително и малките маншони) не вършат особена работа, което доведе и до протриване на покритието на горните тръби, а карането по трудни терени и по-интензивното спиране предизвикаха появата на „приятен“ луфт. Нямам за цел да „оплювам“ продукта, защото знам, че в този клас няма как да се желае повече, но е добре бъдещите собственици на Zx5 да са наясно с тези особености – още една причина да помислят за по-добра вилка в бъдеще. Разбира се, при каране по по-леки терени тези недостатъци не са толкова ясно доловими, което още веднъж напомня за предназначението на велосипеда в този му вид. Механичното заключване прави вилката абсолютно твърда и добавя едно неприятно тропане, така че не съм го използвал повече от веднъж. Все пак, при по-дълги изкачвания по асфалт, би могло да има полза от него. Имайте предвид обаче, че врътката се движи трудно, така че е най-добре да спрете и да слезете от велосипеда, за да направите промяната. 

Забележка: От пролетта на 2008г. моделът Zx5 стандартно е оборудван с друга модификация на XCM, която има хидравлична амортизация и заключване. Нямам никакви впечатления от нея, но е напълно възможно да работи и по-добре от тази, с която бе окомплектован моят велосипед. Освен това може би е полезно да знаете, че полимерните втулки на XCM могат лесно и евтино да бъдат подменени с метални, каквито се използват при по-скъпите модели на марката – те са по-износоустойчиви, така че появата на луфт при тях би трябвало да отнеме доста повече време.

Лапата на велосипеда е със солиден наклон и така кормилото, въпреки минималното си издигане, се озовава доста високо (принос за това има и конусовидната дистанционна втулка над горната чашка). Това е едно от нещата, които не ми допаднаха, защото променя геометрията на байка и в завоите се чувствах доста особено. Дори и след повече карания, т.е. при свикване с велосипеда, продължавах да усещам, че нещо в предната част не си е съвсем на мястото. Редно е да отбележа, че за колоездачи, които не са достатъчно уверени, подобна конфигурация може да има и плюсове – кормилото е по-високо и при стъпаловидни препятствия и стръмни терени е по-лесно човек да задържа тежестта си назад, но въпреки това смятам, че наклонът на лапата пречи да се постигне идеалната позиция за каране, включително и нагоре, където би било по-добре кормилото да е с 1-2см по-ниско. За щастие, този „кусур“ може лесно да бъде поправен още в магазина.

Скоростната система на Zx5, изградена основно с компоненти от групата Alivio, ме изненада приятно, а добавянето на заден дерайльор Deore определено е плюс. Смяната на предавките е лека и достатъчно прецизна. В есенните условия, където не липсваха кал и вода, се появиха известни смущения, но те се дължаха главно на мръсотията по броните/жилата и другите компоненти, така че аз лично ги считам за нещо нормално – да не забравяме, че говорим за планински велосипед от по-икономичен клас. Единствената ми дребна забележка по тези части на байка засяга командите и то не работата им, която бе гладка и безпроблемна, а разположението на двете палчета едно спрямо друго – за мен се оказа малко неестествено, но общо взето бързо свикнах да си „намирам“ горното, когато ми потрябва. Спирачните лостчета са интегрирани с командите, което не е идеалното решение, но за това ниво на оборудване е по-често срещаното. 

V-образните спирачки на Zx5 са подходящи за спокойно каране по терени с лек наклон, където не е проблем да ги командвате дори и с един пръст. Стане ли обаче теренът по-труден или скоростта по-висока, бързо ще откриете, че спирачната им сила е недостатъчна и се налага да ги хващате с по два пръста. За 700лв. обаче не знам дали може да се очаква нещо по-добро. 

С колелата на байка не съм имал сериозни проблеми. Фабрично спиците на задното не бяха натегнати достатъчно, но този пропуск бе отстранен от Веломания веднага след откриването му (проверката установи, че става дума за недоглеждане от страна на работник, т.е. за отделен случай, по който са взети съответните мерки). Дори докато я имаше тази хлабина в спиците обаче, каплата запазваше центровката си. След няколкостотин километра, които изминах с байка, при спиране се усеща леко биене на каплите, но достатъчно слабо, че да не ми се занимава с изправянето им. Главините са Formula, с конуси, не особено претенциозни. Задната успя веднъж да направи луфт, което за такъв клас компоненти си е нормално, така че е добре да се проверяват тези части на велосипеда и при нужда да се сервизират. Гумите, с които е оборудван байкът (Continental Explorer 2.1), определено ми харесаха и са напълно в унисон с предназначението на Zx5. След първите няколко карания обаче ги смених с такива, чиито широчина и балон са по-големи, за да си осигуря по-комфортна возия и повече сцепление при техничните участъци – нужда, която си е индивидуална, така че не мога да имам претенции в тази насока. 

Ръкохватките определено не бяха мой тип, формата им може би е ергономична за някого, но след известно „въртене и сучене“ ги смених с класически кръгли ръкохватки и забравих за тях. Доста проблеми имах с кола за седалката. Едноболтовият му механизъм не е от най-държеливите и периодично се разхлабваше, с произтичащите от това скърцания и други звуци. Освен това ми се искаше дължината му да е 350мм, защото с 300мм и рамка 16 инча при изкачванията винаги трябваше да го изваждам до позволения максимум, за да постигна правилна височина на седалката, което бе свързано с допълнителни пукоти и скърцания и необходимост от повече стягане на скобата. Седалката се оказа доста удобна за мен, макар и мека, но имайте предвид, че в задната част формата й е островърха и има склонност да закача дрехите ви при изтегляне зад нея. 

Заключение: Ако кажа, че Zx5 е достатъчно добър за цената, на която се предлага, ще е вярно, но и доста банално. Затова ще наблегна на силните и не толкова силните му страни. Сред големите плюсове бих наредил рамката (добра изработка, нормална геометрия и много приятно тегло) и скоростната система (компонентите работят добре и при редовна поддръжка и правилна експлоатация би трябвало да го правят достатъчно дълго време). Що се отнася до нещата, които вероятно ще поискате да смените, в горните редове има достатъчно примери за такива, като за мен най-приоритетни са вилката и „периферията“ (кол за седалка, лапа с по-малък наклон, ръкохватки). Спирачките, разбира се, винаги са особено важни, но за тях изборът е добре да го направите преди покупката на велосипеда – ако смятате, че ви трябва повече спирачна сила, насочете се към модела с дискови спирачки, но бъдете готови да ги надградите, ако се разминат с очакванията ви. Ако пък сте от хората, които карат по-кротко, мисля че и V-образните ще са ви достатъчни на първо време. Като цяло велосипедът е добра база за хората с бюджет около 700лв., като може и има смисъл постепенно да бъде подобряван. 

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Коментари във форума

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>