Mavic EN321 Disc

За този свой модел френският производител дава следното определение: „здрава и евтина капла, която ви позволява да се забавлявате със своя планински велосипед“. Още в самото начало трябва да призная, че са прави и за разлика от други случаи, този път няма да съм никак многословен.

Продукт: Двустенна капла за дискови спирачки, предназначена за ендуро велосипеди; материал: алуминиева сплав 6106; 32 отвора за спици с единична обшивка (само на едната стена); размери по ETRTO – 559х21С; широчина (между най-издадените външни части на бордовете) – 28мм; височина – 20мм; препоръчителен размер на гумите: от 26х2.1 до 26х2.5
Тегло:  570 грама (по данни на производителя, аз нямах възможност да я измеря прецизно)
Цена: 59лв.
Продължителност на ползването: 6 месеца / 1000км
Продуктът е ползван съвместно с:  Спици DT Competition Black и главини Formula (предна за 20мм ос, задна FCM); велосипед Ram AM с вилка Rock Shox Lyric 2-Step; различни марки и модели гуми с размер от 54-559 до 60-559 (26х2.25 – 26х2.4). 
Други модификации на модела/продукта: Вариант с 36 отвора за спици

EN 321 Disc е достатъчно широка, за да се ползва с големи гуми, бордовете са ниски, тъй като каплата е предвидена за използване с дискови спирачки и сечението като цяло създава впечатление за здравина и надеждност. Този модел не носи никое от специалните означения на Mavic, но какво от това – може и да не е най-високотехнологичния продукт на компанията, но на мен ми вършеше чудесна работа. 

През основната част от сезон 2007 карах с такива капли отпред и отзад. Веднага правя уточнението, че съм лекичък и определено нямам уменията или смелостта да „тормозя“ продуктите до тяхното счупване, така че от тази гл.т. може би не съм най-подходящото мерило за здравината на подобни компоненти. Въпреки това велосипедът ми позволяваше да газя доста безотговорно през всякакви препятствия, като през тези няколко месеца успявах десетки пъти да прещипвам вътрешни гуми, удряйки „на капла“ в „камънье и дървье“, както и да скъсам две външни гуми, което преди това никога не бях постигал. Каплите ми изобилстват от резки по бордовете, свидетелстващи за съприкосновения с елементи на майката земя, но въпреки това сезонът завърши без нито едно подбиване, а отклоненията в центровката на колелата ми не надвишаваха 1мм, което при каране с дискови спирачки на практика не се усеща. (Освен това няма как да съм сигурен каква част от това отклонение се дължи на наплитането). Казано другояче, здравината на EN 321 Disc се оказа напълно достатъчна за нуждите ми, дори и при по-агресивно каране (в рамките на възможностите ми). 

570 грама не са малко за тези, които държат на ниско тегло, но да не забравяме, че EN 321 Disc не е ХС капла и при тази цена здравината често е свързана с няколко грама повече. При все това не бих я нарекъл и тежка – смятам, че балансът между отделните характеристики (тегло, цена, здравина) е много добър. 

Заключение: 59лв. може би не за всеки означават „евтина капла“, но e факт, че това е един от най-достъпните модели в каталога на Mavic. У мен той остави само добри впечатления и затова бих го препоръчал на хората, които имат нужда от здрава и не много тежка капла за своя ендуро/АМ велосипед. EN 321 Disc едва ли ще се уплаши от тежки терени и по-сериозни натоварвания, стига да не ги превръщате в ежедневие. За мен този продукт се явява разумен компромис между по-тежките капли, насочени изцяло към спускането и фрийрайда и по-леките ХС/АМ модели, които едва ли „носят толкова на бой“ и не поддържат по-голям размер гуми. 

За контакти:
OneDistribution
тел. (02) 9791828
www.onedistribution.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>