Shimano Zenith

Очилата Shimano Zenith са със сменяеми поликарбонатни плаки от Lexan, които имат покритие срещу запотяване и надраскване и защита UV 400. Материалът на рамката е Grilamid TR90, а меките подложки при носа и краищата на дръжките са от нетоксичен материал TPE.  Комплектът включва три плаки, кутия и калъфче.

Продукт: Очилата Shimano Zenith са със сменяеми поликарбонатни плаки от Lexan, които имат покритие срещу запотяване и надраскване и защита UV 400. Материалът на рамката е Grilamid TR90, а меките подложки при носа и краищата на дръжките са от нетоксичен материал TPE.  Комплектът включва три плаки, кутия и калъфче.
Тегло:  24 грама (самите очила с една от плаките)
57 грама (очилата с трите плаки и мекото калъфче)
Цена: 104, 90лв.
Продължителност на ползването: 5 месеца
Продуктът е ползван съвместно с:  Каски Bell Nemesis Pro и Giro Hex.
Други модификации на модела/продукта: Shimano Zenith се предлагат като няколко възможни комплекта, които включват различни разцветки на рамката и различни плаки към тях.

Първото, което ми направи впечатление, бе голямата кутия за очилата, която е определена като „пътническа“. Наистина тя създава впечатление за защитеност, а освен това изглежда добре, но според мен Shimano малко са се престарали с размера й и за използване по време на каране и дума не може да става. Дори когато я слагам в сака си, пак ми се струва, че заема твърде много място! За щастие в комплекта е включено и меко калъфче, което без проблем побира очилата и допълнителните плаки, пази ги от надраскване, докато са в раницата или джоба и дори служи за почистването им. 

Когато си купувате комплекта, проверете какви плаки са включени в него, защото има различни варианти, аз имах възможността да избирам между два. Взех си комплекта „Shiny Blood Red“, в който има бецзветна плака, тъй като най-често ползвам такава. Към нея получих и оранжева плака (много полезна в мрачни и мъгливи дни) плюс плаката „червена с червено огледало“, на която така и не можах да намеря приложение. Разбира се, тук личните предпочитания са водещи, така че на никого не искам да влияя. В краищата на всяка плака, от долната страна, има по един надпис Skil – производител на инструменти, който заедно с японската компания поддържа отбора Skil-Shimano. И досега не мога да разбера защо са решили точно там да го сложат! При първите едно-две карания в периферното ми зрение нещо постоянно се червенееше и това определено не ми допадна. За щастие се оказа, че въпросният надпис може сравнително лесно да бъде отстранен (изтрит), без да се засегне самата плака, така че безцветната бързо-бързо се отърва от този рекламен елемент. 

Дизайнът на Zenith е доста спортен, моделът определено не е предназначен за разходки по улицата. Размерът на „стъклата“ е достатъчно голям, така че защитата от вятър, прах и клони е адекватна, а ръбовете на плаките и рамката не се мотаят излишно пред очите ви. Смяната на плаките не е от най-лесните и изисква прилагането на достатъчно сила на точното място (има си инструкция за това, която е добре да следвате). Така или иначе, поради липса на затъмнена плака в някаква сиво-черна тоналност, много рядко ми се налагаше да ползвам нещо различно от безцветната. Zenith се справят доста добре с влажността и въпреки че ги карах основно през по-хладните месеци, само веднъж си спомням да са се замъглили малко по-сериозно. Плаките имат и защита срещу надраскване, макар че това не е нещо, на което можете да разчитате твърде много при каране в планината – някъде около четвъртия месец, след достатъчно пребродени пущинаци, открих 1-2 точици, за щастие достатъчно малки, че да не ми пречат по никакъв начин. 

Според описанието на производителя рамката и дръжките са от лек, здрав и износоустойчив материал, но не съм подлагал на изпитание (нито случайно, нито нарочно) последните му две качества. Конструкцията на Zenith изглежда стабилна, не съм имал никакви проблеми с разхлабване на болтчета, разлепяне или каквито и да е от този род. Имам забележки към качеството на боята по рамката и дръжките – на някои места покритието се е „пооръфало“. За да го забележите, трябва да се вгледате, но все пак…

Краищата на дръжките откъм ушите са от някакъв тип „гума“, която да омекоти усещането върху кожата ви, а вероятно и да осигури по-стабилен контакт. За мое съжаление обаче дръжките се оказаха малко по-дебели от необходимото и макар че като цяло не ми стягаха главата, от едната страна при по-дълги карания се появяваше неприятно усещане за натиск. Разбира се, тук отново опираме до неща, които са строго индивидуални и зависят от куп фактори, включително и от каската. Така например след като няколко месеца си стояха стабилно на главата ми, при осъществена наскоро замяна на каската с нова се оказа, че върху моята кратуна Giro Hex и Shimano Zenith не се разбират никак добре и очилата започнаха да играят при спусканията и да слизат надолу по носа ми, както и да си пречат с някои части от каската. Затова ще ви напомня, че когато избирате очила, е желателно да ги пробвате с каската, с която ще ги ползвате.

Заключение: Shimano Zenith предлагат всичко, което е нормално да очаквате в този ценови клас – качествени материали, добра изработка (но не перфектна) и най-вече достатъчно функции, съобразени със спортното им предназначение. За мое съжаление сравнително дебелите дръжки не си паснаха идеално с главата ми и с една от каските ми, но в това отношение нещата няма как да не са субективни – ако искате да прецените за себе си, ще трябва да ги пробвате. 

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>