Кратки новини #36

Инфлацията застига и велосипедите
Това е един от изводите, който бе направен по време на едно от големите международни велоизложения в Тайпе, о-в Тайван, където представители на велоиндустрията от цял свят си дадоха среща от 13 до 16 март 2008г. От производителите на заготовки, през компаниите за компоненти, рамки и цели велосипеди, почти всеки обяви или смята да обяви увеличение на цените си поне с 10-15%. Причината е в натрупването на множество фактори, които пречат на индустрията да запази досегашните стойности на продуктите си. Един от тях е поскъпването на суровите материали, което неминуемо се отразява и на следващите етапи от производствения процес, но освен това има и цяла група причини, които са свързани с Китай: новото законодателство в областта на трудовите правоотношения наложи увеличение на заплащаето на труда с 14%; към това се добавя и общото повишение на инфлацията в Китай, както и поскъпването на китайската валута; а „за капак“ се очаква и поредното намаляване на субсидиите, които китайското правителство отпуска при износ. Е, подобна новина едва ли е в състояние да стресне някого в България, тук сме „тренирани“ за подобни явления, но все пак не бъдете много изненадани, ако хобито ни поскъпне още малко.


Американският производител на рамки от висок клас Titus наскоро смени собственика си, след като компанията Vyatek Sports прехвърли 100% от дяловете на GAI Cycles. Очаква се новите собственици да влеят свежи капитали, с което да затвърдят и разширят пазарните позиции на Titus в сегмента на висококачествените велосипеди. 


Новини за покупко-продажба пристигнаха и от страна на Дейв Уигъл. Едната е, че марката Evil, която той създаде преди няколко години, е била продадена на неназована мениджърска компания, базирана в Сиатъл, която има своите разработки и история в областта на планинското колоездене. Докога ще бъде пазена тайната не е ясно, но явно това е част от стратегията на новия собственик, който твърди, че различни нови продукти вече са в процес на разработка. Същевременно другата компания на Дейв Уигъл, е.13, придоби правата върху марката Heim, като най-голям интерес явно е преставлявал водачът за верига 3Guide, съвместим с три венеца отпред. Скоро се очаква представянето на такъв продукт с марката е.13, който ще тежи само 99 грама и ще носи името 3RS (3 Ring Security).


Коментари във форума

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>