Кратки новини #37

При официалното си посещение в Словения преди месец, президентът на САЩ, Джордж Буш, който е известен с увлечението си към планинското колоездене, получи като подарък един от топ-моделите на словенската марка Cult. Велосипедът е твърдак с карбонова рамка и компоненти от най-висок клас на Shimano, Marzocchi, Ritchey и Easton, а теглото му е под 10кг. Cult е една от най-популярните марки в родината си и самият министър-председател на Словения, Янез Янша, който също е запален велосипедист, има колело от този производител. Името на модела, който бе връчен на Буш, е Black Gold XTR. 


Тинейджърка пострада тежко по време на 24-часово състезание в Аляска, след като бе нападната от мечка гризли. Инцидентът е станал в тъмната част на денонощието и момичето е било само на пътеката. Преминаващ по-късно състезател забелязал тялото на жестоко нахапаната участничка и повикал екипите за спешна помощ, които откарали пострадалата в болница с опасност за живота. В последствие състоянието й било стабилизирано и след хирургическа намеса се очаква тя да се възстанови. 


След няколко успешни издания на American Handmade Bicycle Show (изложение за поръчкови и/или ръчно произведени велосипеди и компоненти) се очаква през следващата година да стартира подобна проява и в Европа, където също не липсват екзотични малки компании, произвеждащи висококачествени и интересни продукти, стоящи встрани от масовия пазар. Домакин на изложението ще бъде германския град Швабиш Гмунд (Schwäbisch Gmünd), намиращ се в близост до Щутгарт, а дните, които са заявени, са от 8 до 10 май. Организаторите се надяват ползата за производителите да бъде голяма, следвайки примера на американските си колеги, които твърдят, че поръчките им са се увеличили чувствително след участието в тамошната проява. Европоейското изложение, разбира се, вече си има и сайт: http://www.e-h-b-e.eu/


Още няколко нови продукта, за които ще стане дума в отделни статии по-нататък...

Някои от тях бяха забелязани около състезанията и дори не е ясно дали ще влязат в производство, за други е само въпрос на време да се появат на пазара. Formula готвят нова свръхлека дискова спирачка с наименование R1, чието тегло ще е около 280 грама за пълен комплект със 160мм диск. Avid също са подложили модела си Ultimate SL на диета, включваща магнезиеви сплави като материал за лостчето и спирачния апарат и карбонови ръкохватки. Rock Shox отново работят върху модификация на SID с карбонова корона и стержен, както и върху нов Boxxer с Mission Control и по-голям диаметър на тръбите. Mavic тестват нови ХС колела с карбонови спици.


Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>