Кратки новини #35

Холандската Accel Group, собственик на множество велосипедни марки, добави още една към портфолиото си, и то доста сериозна. Става дума за германския производител Ghost, който се ползва с много добро реноме и то не само в родината си. Холандската групировка е изкупила всички акции на компанията, като се очаква ръководството на Ghost да бъде запазено. 

През миналия месец бе осъществена и друга интересна сделка. Shimano, чрез подразделението си в САЩ, купи американската компания за облекло, обувки и екипировка Pearl Izumi, която е една от водещите на американския пазар и има седалища в Брумфилд, Колорадо и в Кирхцартен, Германия. Придобиването включва търговската дейност на компанията в САЩ, Европа и някои други държави, но не и на азиатския пазар. Pearl Izumi ще запази ръководството си и ще се развива и занапред като самостоятелна марка, чиито продукти Shimano ще предлага наред със своите (както е известно, японският производител има собствена линия от облекла и обувки).

Като споменах Shimano, компанията обедини усилията си с IMBA (Международната маунтин байк асоциация) за проучване, озаглавено The Economics and Benefits of Mountain Biking (бих го превел като „Икономически и обществени ползи от планинското колоездене“), резултатите от което бяха представени официално в началото на месец март. Изследването обхваща само територията на САЩ, но това не пречи да ви запозная с някои интересни числа и подробности от него: повече от 20% от американците на възраст над 16г. карат планински велосипед и покрай това си занимание генерират над 26млрд. долара за американската икономика. Специално внимание е обърнато и на ползите за здравето. Изчислено е, че всеки долар, инвестиран във велопътеки, води до спестяване на три долара в сферата на здравеопазването. Проучването набляга и на това, че планинското колоездене е сред заниманията, които водят до по-слабо засягане на природата и че повечето от практикуващите го са настроени към опазване на околната среда и допринасят лично за това.

Коментари във форума

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>