Specialized 2008

В света на бизнеса и в частност в сферата на планинското колоездене са познати различни начини да поддържаш добра репутация, да повишаваш ръста на продажбите си и да привличаш интереса на потребителите към себе си. Някои залагат на безкомпромисно качество, висока цена и използване на изпитана и добре „ошлайфана” технология – в тези случаи продуктът може и да не е последно чудо на техниката, но поне е ясно какво точно може да се очаква от него. Други пък успяват да яхнат гребена на вълната с някоя единична новаторска разработка, често подпомогнати и от добри маркетингови отдели. А има и такива, които непрекъснато въвеждат подобрения, иновации, при тях винаги има нещо „ново” и „забележително”. Последните две думи нарочно са в кавички, тъй като никога не бива да се забравя и това, че за маркетинговите отдели „иновация” може да е всяко добре забравено старо нещо, или дори само промяна на някое име или абревиатура. Разбира се, в определени случаи наистина става дума за нови технически решения.

В последните години Specialized без съмнение е пример за последния тип компании – стъпвайки на успешното окачване FSR с т.нар.Horst Link, закупено и патентовано от тях, те добавиха доста новости в байковете си. Започна се със задния амортисьор Brain с инерциална клапа (самият той преработван вече няколко пъти), после се пръкнаха моделите Demo, да не забравяме и множеството интересни елементи при обработката на тръбите и материалите. Напоследък Specialized не остават назад от другите и въвеждат карбона като материал за най-скъпите си ХС/АМ рамки. А през последните 1-2 години „на мода” при американския производител е системната интеграция, за чиито първи проявления имаше статия в МТБ-БГ.

Specialized не са първите, които се сещат за системната интеграция. Примери за такава има и преди тях, ще има и в бъдеще. Подобен подход може да донесе както предимства, така и недостатъци и личното ми мнение е, че една от предпоставките той да доведе до успех, а не до провал, е големината на компанията. В това отношение американският производител като че ли няма от какво да се притеснява със своята богата гама от велосипеди и широко развита дилърска мрежа.

Като част от последната вече можем да „броим” и българския пазар, където отскоро има представител на марката. Това е и един от поводите да погледнем към новостите при Specialized за 2008 г.


Безспорно най-големи промени има при модела Stumpjumper. Той остава със 120мм ход на окачването, но рамката му е значително променена в стил, близък до модела Enduro SL, което включва слизаща ниско горна тръба (с подпора между нея и седалковата) и FSR окачване, реализирано с кобилица, което сваля центъра на тежестта по-ниско. Както и досега, топ-моделът S-Works, а и не само той, е изработен от карбон по технология, която Specialized наричат FACT (Functionally Advanced Composite Technology), като теглото е намалено с 200 грама спрямо досегашния модел. Задната част е с алуминиеви стойки на веригата и карбонови стойки на седалката. Седалковата тръба е непрекъсната и макар че има извивка, тя е достатъчно ниско и не би трябвало да пречи на нормалното регулиране на височината на седалката. Предният дерайльор се закрепва директно към стойката на веригата от дясната страна.

Веднага прави впечатление и специфичната челна тръба, която е с променвлив диаметър (прилича на конус с отрязан връх), с какъвто е и стерженът на вилката – 1.5 инча отдолу и 1 1/8 инча отгоре. Усещате ли вече системната интеграция? Все пак с подходяща преходна долна чашка рамката може да се използва и със стандартните вилки на пазара. Според Specialized тази конструкция осигурява повече коравина и по-голяма площ за съединението между челото и долната тръба – една от уязвимите области при по-сериозни натоварвания.

Стигаме и до вилката, която също е с марка Specialized – елемент от интеграцията, който до момента бе характерен само за моделите Enduro SL. При Stumpjumper вилката е еднокоронна, има 120мм ход и носи името Future Shock S120. Една от характерните й черти е лекотата – Specialized твърдят, че теглото й е 1450 грама. За целта всички „вътрешности”, т.е. пневматичната пружина и елементите на амортизацията, са поместени само в единия крак. Другият практически е празен – в него има само известно количество масло за смазане на тръбите. Ботушите и арката са магнезиеви, подпорите са 32мм (от алуминиева сплав), а короната и специфичната кормилна тръба с променлив диаметър са едно цяло, изработено от карбон. За постигането на ефективност при педалиране, комбинирана с отзивчивост и добра работа, Future Shock S120 разчита на инерциалната клапа Trail Tune с настройка Brain Fade… не стана ясно, нали? За инерциалната клапа, която се появи за пръв път при задните амортисьори Brain, сме писали многократно – при нея специална тежест запушва главния клапан за забавяне при сгъване, което осигурява твърдо окачване, но при удар отдолу клапанът отива нагоре, а тежестта остава на мястото си, което дава възможност на маслото да премине, т.е. окачването се отключва. Това е простичкото обяснение. Останалите „странни” думички отразяват доразвитието на технологията, така че да работи колкото се може по-плавно и неусетно – така например дори при затворена клапа част от маслото вече може да минава през друг порт, за да осигури „по-меко” усещане, а ездачът може да регулира този допълнителен кръг.

Подобно е положението и при задния амортисьор, при който цилиндърът с инерциалната клапа е изведен в близост до задната ос. Разбира се, има и модели без тази екстра. Както стана ясно, интеграцията на окачването при Specialized започна именно от шока, който носи името AFR (Active Functional Response) – за него обаче можете да прочетете в статията от миналата година. Компанията набляга на това, че интегрираният подход позволява на инженерите й да настроят характеристиките на окачването и отделните му елементи в пълно съзвучие (ход, коефициент, линия назадната ос, амортизация в различните части на хода и при различни по сила удари и т.н.).

Моделите от серията Stumpjumper не са никак малко – като изключим разгледания вече S-Works и още един, Pro Carbon, останалите използват алуминиеви тръби М5, обработени по всевъзможни начини. При тях челото е нормално, а вилката невинаги е Future Shock S120, както и задният амортисьор при някои е без инерциална клапа, а и при по-евтините изобщо не е с марка Specialized. Има дори и 29” Stumpjumper с алуминиева рамка, 105мм ход и заден амортисьор AFR с инерциална клапа.

При моделите Enduro теглото на вилката Future Shock E150 е намалено с 90 грама. Направени са промени и в пневматичната пружина на задния амортисьор, за да стане още по-линейна, „пипната” е амортизацията и е повишено качеството на уплътненията.

В моделната линия се е появила и нова серия – Pitch. Тези велосипеди със 150мм ход и FSR окачване са „одрали кожата” на моделите Enduro SL, само че използват вилки и задни амортисьори на външни производители, които все пак са тунинговани специално за Specialized (поне така се твърди на някои места). Рамките са с алуминиеви тръби М4, т.е. малко по-нисък клас от тези на Enduro SL.

През изминалия сезон Specialized обърнаха специално внимание на дамите и тази тенденция продължава с пълна сила и през 2008г, когато ще се предлагат няколко серии, в които велосипедите са с геометрия и настройки, подходящи за представителките на нежния пол. Така например Safire е дамският аналог на Stumpjumper, Era е същински Еpic, а освен тях са налице и моделните групи Myka FSR, Era HT и Myka HT. Ако си мислите, че това е някаква форма на фалшива вежливост, грешите. Причините за появата на специфичните D4W велосипеди (от англ. „Designs for Women”, т.е. проектирани за жени) са чисто пазарни – Specialized са отчели най-голям ръст в продажбите си именно в този сегмент и очакват потенциалът му да се запази през следващите години.

За повече подробности:
www.specialized.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>