SR Suntour 2008

Признавам си, бях позабравил да следя какво ново има около тази популярна у нас марка и наскоро, когато наминах към сайта им, останах изненадан от новостите за 2008г. Дългоходови еднокоронни вилки, задни амортисьори, дискова спирачка… брей! Ако и вие сте поизостанали като мен, време е да наваксаме, защото както знаете, голяма част от продуктите на този производител намират своя път и към нашия пазар. Ще наблегна на новите продукти, но ако ви интересува цялата гама на Suntour, можете да я намерите в сайта на компанията.

Започвам с вилките от серията Durolux, които веднага ми грабнаха окото и, сигурен съм, ще предизвикат доста дискусии, когато се появят на родна земя. Конструкцията им е с една или две корони, 20мм проходна ос, 35мм горни тръби от Cr-Mo стомана, магнезиеви долни тръби и арка и алуминиев стержен, който може да е 1.5 или 1 1/8 (при двукоронния Durolux само 1 1/8). Подготовката за дискова спирачка е по стандарта Post Mount за ротор 185мм, а максимално допустимият размер е 210мм. Ходът на трите вилки в серията е регулируем – 140-180мм, а като опция се предлагат и варианти 120-160мм. Пружината е въздушна, а смекчаването е маслено с реглаж на разгъването и „система против потъване на предницата”, което вероятно е някакъв вид компресия при ниска скорост на сгъване. Що се отнася до теглото, данните в сайта и каталога на SR Suntour са малко противоречиви – за еднокоронните модели на някои места е посочено 2370 грама, а на други 2600 грама, докато двукоронният Durolux „единодушно” тежи 2700 грама.

В серията Duro също има важна промяна – на мястото на двукоронния модел има нова еднокоронна вилка с означение FR, 20мм проходна ос и 150мм ход. И тук горните тръби са с диаметър 35мм, но материалът е алуминиева сплав. Кормилната тръба пък е от Cr-Mo стомана. Пружината е метална, а масленото смекчаване има изведена настройка за реглаж на разгъването. Ушите за диск са за международния стандарт, максимално допустимият размер е 210мм. За съжаление тегло не е посочено, но предвид използваните материали, може да се очаква Duro FR да е малко по-тежка от еднокоронните модели Durolux.

В серията Axon е добавен втори модел, който има реглаж на смекчаването при разгъване. При Epicon броят на вилките е увеличен до шест, като „водач на листата” е моделът Epicon XC TAD (дясно) , който е с въздушна пружина, маслено смекчаване с реглаж на разгъването и регулируем ход 100-140мм. В останалите серии също има по 1-2 модела повече или по-малко, или пък промени в характеристиките на досегашните, но каталогът на SR Suntour е твърде голям, за да го отразим изцяло в тази статия. Преди да приключим с вилките обаче, ще публикувам и максимално допустимите размери дискове за моделите на SR Suntour за планински велосипеди през 2008г.:

Duro 210mm
Durolux 210mm
Axon 185mm
Epicon 185mm
Raidon 185mm
Rux 210mm
XCR 185mm
XCM 185mm
XCT 160mm
XCU 160mm
M2000 160mm

Преминавам към друга интересна новост – задните амортисьори. Те са два и се подвизават под името Epicon. Използват пневматична пружина и маслено смекчаване с реглаж на разгъването. Модификацията LOD има и система за заключване на хода Speed Lock. За съжаление теглото не е посочено, а размерите, в които ще се предлагат шоковете, са три: 200 x 50мм / 190 x 50мм / 165 x 38мм.

Още една пазарна ниша (добре развита у нас), която ще атакуват SR Suntour през 2008г., е тази на механичните дискови спирачки. Моделът носи името XCM, което води до предположението, че той не е прицелен към по-високия клас компоненти, но характеристиките му показват, че поне ще опита да предложи добра функционалност в началния клас. Апаратът е снабден с реглаж на отстоянието от диска и на двете накладки, като при външната не са необходими инструменти. Закрепването към вилката е за стандарта Post Mount с преходници за IS. Размерите на диска са 160 или 180мм.

Сред останалите продукти на SR Suntour има още няколко интересни неща, като например курбели с интерфейс Octalink (досега компанията използваше стандарта ISIS), амортисьорни колове за седалка, предни и задни дерайльори и, разбира се, скоростната кутия V-Boxx, за която писахме миналата година.

За повече подробности:
www.srsuntour-cycling.com

Коментари във форума

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>