Нови гуми от Schwalbe

Е, всъщност моделът Racing Ralph не е нов (като име), но е изцяло променен, както можете и сами да видите от снимките. Може би първо ще забележите промяната в централната част на шарката, която сега изглежда доста по-симетрично подредена, но Schwalbe наблягат много повече на страничните грайфери, някои от които са оформени като бутони с U-образна форма и са насочени агресивно срещу посоката на движение. Приликата с модела Nobby Nic не е случайна – именно оттам е взаимствана идеята, тъй като резултатите са били достатъчно добри. Промяната е продиктувана от това, че завиването, особено при някои по-тежки терени, според Schwalbe е било слабото място на досегашния Racing Ralph. С новата шарка поведението на гумата в такива ситуации е подобрено значително – поне така твърди производителят. Що се отнася до централните грайфери, тяхната основна задача е да осигуряват добро поведение при спиранe и ниско съпротивлениe при търкаляне. Разбира се, за качествата на гумата допринася и трикомпонентния протектор. Различните модификации могат да включват също и допълнителна защита на стените Snake Skin, а като добавите и защита срещу спукване High Dencity Guard (представлява лента от специална тъкан с голяма плътност, която затруднява проникването на трънчета и други остри предмети), се получава конструкцията Double Defense (на англ. двойна защита), изобразена на картинката горе вдясно. Разбира се, предвидени са и UST версии (безкамерни гуми). Размерите, в които се предлага Racing Ralph са 54-559 (26х2.1), 57-559 (26х2.25) и 62-559 (26х2.4), а теглото варира от 460 до 650 грама.

И ако Racing Ralph ви изглежда лека гума, то какво да кажем за новия модел Furious Fred, за който Schwalbe твърдят, че е „най-бързата гума за планински велосипед, правена до момента” и посочват тегло 295 грама за размер 50-559 (26х2.0). Както и при другите леки модели на марката, има и ограничение за товароносимостта (в килограми), като тук то е 125кг. Дълбочината на трикомпонентния протектор е минимална и само страничните грайфери се извисяват малко повече, за да осигурят сцепление в завой. Модификациите са общо 4, по две за всеки размер (единият го посочих, другият е 57-559, т.е. 26х2.25).

Racing Ralph и Furious Fred заедно с модела Nobby Nic образуват т.нар. „състезателна система от три гуми” на Schwalbe. Основната идея е, че тези модели дават възможност за различни комбинации, така че състезателите по крос-кънтри (пък и не само те, разбира се) да са подготвени за всякакви терени и условия.

Schwalbe имат и нов модел за зимно каране, Ice Spiker Pro, който впечатлява с теглото си – 695 грама при размер 54-559 (26х2.1) и наличието на цели 361 шипа. Тайната се крие в конструкцията на шиповете, които включват централно острие от волфрам карбид (материал, който се използва и при някои металорежещи инструменти), „обвито” в алуминиева сплав. По този начин по-голямата част от шипа е олекотена, но върхът е здрав и издръжлив.

За любителите на спускането и фрийрайда също има новини, засягащи моделите Big Betty (ляво) и Muddy Mary (дясно), при които има нови модификации. Първата вече ще се предлага и с двуслоен каркас (т.е. по-здрава и устойчива на спукване и прещипване конструкция), както и във вариант UST, като за предпазване на стените се грижи технологията Snake Skin. Втората пък ще има и фрийрайд версия (според терминологията на Schwalbe) с еднослоен каркас и олекотена конструкция, както и UST модел.

Между другото, името на Schwalbe за пореден път бе посочено като „Най-добра марка” в категорията „велосипедни гуми” на германското списание Mountain Bike. 94% от читателите са гласували в полза на родния производител.

За повече подробности:
www.schwalbe.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>