Новини от велоизложенията

Макар че много от големите производители вече обявяват новите си продукти за следващата година още през пролетните месеци на предишната, големите велоизложения традиционно се провеждат през есента. И тази година Евробайк и Интербайк привлякоха хиляди посетители и изложители в огромните изложбени зали, където бяха демонстрирани тенденциите и новостите в света на велосипедите. За някои от десетките нови продукти тепърва ще има статии в МТБ-БГ, но докато им дойде реда, предполагам ще ви е интересно да научите, макар и накратко и без претенции за изчерпателност, в телеграфен стил, какво по-интересно бе „извадено” под светлината на прожекторите.

SKS представиха модела Sub40, за който твърдят, че е най-леката помпа в света с тегло 39 грама.

Нов байк от Jamis – моделът Parker е с доста ход отпред и само 100мм отзад, за повече повратливост по пътеките и фрийрайд трасетата.

Американският производител Rotor твърди, че тяхната S1 не само е най-леката алуминиева лапа на пазара (107 грама за 110мм дължина за кормила с диаметър 31,8мм), но и една от най-коравите.

Ford® е поредната марка, чиято емблема ще застане на челото и на велосипеди, които ще се предлагат от компанията Cycle Source Group. В нейния „портфейл” са и други подобни марки: Kawasaki®, Honda Racing®, Jeep®, Chrysler® и др.

Нови гуми, използващи материала Black Chili, могат да очакват почитателите на Continental. Сред тях е и моделът Rubber Queen с размер 2.4 и агресивна шарка, подходяща за разнообразни терени.

FSA разработват нова система за захващане на седалката (Integrated Seat System – ISS), която ще конкурира традиционния стандарт с две релси, както и I-Beam на SDG.

Crank Brothers явно са планирали сероизно разрастване, защото от догодина ще предлагат и много леки чашки, които се казват Directset и се доближават максимално до идеята за интергираните – лагерите ползват за външен пръстен самата чашка. В доста напреднала фаза е и концепцията за готови колела, използващи интересни технически решения, сред които и спици, съставени от две части – наполовина стоманени, наполовина алуминиеви. Първите прототипи бяха изложени по време на Евробайк. В бъдеще със сигурност ще им обърнем повече внимание в отделна статия, тъй като продуктите са много интересни.

Ellsworth показаха напълно обновения модел Dare за спускане и фрийрайд.

RST също бяха на линия с доста продукти, включително вилки за спускане и фрийрайд, сред които еднокоронната Storm например. Явно този производител е решил да заздрави позициите си в по-ниския ценови клас.

Troy Lee Designs имат нова каска с подбрадник, нови дрехи за крос-кънтри и нов екип за спускане/фрийрайд. В продуктовата им гама се забелязват нови материи, както и някои стилови промени.

Intense
представи на публиката новата си рамка за спускане с VPP окачване – M6. В комплект с нея вървеше и вилка Manitou Dorado в златисто-карбонови „одежди”. Дали ще видим ново поколение и на този легендарен продукт? Вероятно да, но едва ли по-рано от есента на 2008г.

Tomac отново е на линия с нови велосипеди, например моделът за спускане Primer 220. Да, числото указва хода на рамката.

Броят на велосипедите, използващи окачване DW Link се увеличава. Такива са и байковете с марка Pivot, които бяха изложени в рамките на Interbike. Зад компанията-производител стои Крик Кокалис, който дълго времe бе „главният” в Titus.

Yeti предизвикаха интереса на публиката с модела Seven, който има 7 инча ход (180мм), рамката тежи 7 паунда (това е по-малко от 3,2кг!) и веднага привлича погледа с причудливото задно рамо, при което от дясната страна липсва стойка на веригата.

Rocky Mountain представиха официално новата си рамка за спускане и фрийрайд (ще я има поне в тези две различни окомплектовки), носеща името Flatline. Тя е с доста извивки в предната част и с ново окачване, което използва люлеещо се рамо, закачено към предницата и система от ставни връзки между него и задния амортисьор.

Rock Shox изненада доста хора с ново поколение SID. За този продукт със сигурност ще говорим повече в най-скоро време.

Next Carbon – нови ХС курбели от Race Face с изнесени извън рамката лагери, алуминиеви плочи и куха карбонова конструкция. Тегло: около 750 грама. Канадската компания показа и версия на модела си Atlas за рамки с 83мм ширина на средното движение.

Mountain Cycle са готови със своята нова рамка, наречена Battery. Тя е предназначена за любителите на трасета от типа slopestyle и изобщо за хора, които търсят комбинация от здравина, пъргава геометрия и двойно окачване. Ходът отзад е около 4,5 инча (т.е. около 115мм), но отпред може да сложите доста по-голяма вилка.

Един от най-иновативните продукти, показан в рамките на Interbike, бе тази рамка на Virus. Най-важното при нея не е изобилието от карбон, нито наличието на скоростна кутия, а най-вече това, което се крие в нея – вариаторна трансмисия. Казано по-простичко, имате две крайни предавателни числа (ниско и високо) и „безброй” предавки между тях. Налице са и предимствата на скоростните кутии, които сме виждали до момента – можете да извъшите смяна на предавката везависимо дали педалирате или не, механизмът е защитен от външни влияния и т.н.

Част от програмата на Interbike бе и премиерата на филма New World Disorder 8: Smack Down.

Scott USA наблегнаха на новия си модел за спускане и фрийрайд, наречен Gambler.

Имаше и интересна система за задвижване, представена от Spot и Carbon Drive Systems. При нея веригата е заместена от полиуретанов зъбен ремък, чиято основа е изградена от 8 карбонови влакна, които осигуряват добри якостни характеристики. Разбира се, на мястото на венците има специални зъбни колела, а целта на всичко това е да се намалят теглото и съпротивлението спрямо настоящите предавки с верига.

Ibis са доразвили чудесната си карбонова рамка с DW Link окачване в още една модификация, Mojo SL, при която теглото е намалено до впечатляващите 2220 грама. Говорим си за 140мм ход отзад, при което теглото на цял велосипед може да бъде свалено до под 10кг!

От 2008г. Giro ще предлагат и очила със своята марка, включително и маски за спускане, които вероятно ще прилягат идеално на шлемовете им.

Cannondale разкриха наследника на XC модела си Scalpel и той се казва… Scalpel Carbon 100. Въпреки приемствеността в името, новият велосипед е с по-различна рамка и окачване – още една става е премахната (тази при задната ос) и е заменена от карбонови стойки на веригата. Така целият заден триъгълник има за задча да осигурява ход от 100мм.

Забелязани бяха и дискови спирачки с марка Funn.

Knolly представиха нова АМ рамка със 140мм ход и тегло около 3,2кг. Тя ще се предлага с четири различни окомплектовки. Името й е Endorphin.

Bell показаха нов шлем с красноречивото наименования Drop.

Kona са разработили ново окачване, наречено Magic Link и първите байкове с тази система са включени в каталога за 2008г. Очаквайте повече подробности в бъдеще.

Schwalbe бяха на линия с новата шарка на Racing Ralph и заместника на Fast Fred – Furious Fred. И двата модела използват трикомпонентен протектор.

Maxxis са решили да обърнат повече внимание и на ХС гумите. Те показаха два леки модела, Monorail и Ridgeline, които ще са с размер 26х2.1 и тегло 480 и 490 грама. Що се отнася до модела Ardent, той има по-широко предназначение, позициониран е между Minion и High Roller и се предлага в размери от 2.25 до 2.60 инча.

GT сериозно са обновили моделите си и са променили имената на някои от тях. Очаквайте повече подробности в бъдеще.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>