Ново поколение Rock Shox SID за 2008 г.

Имало едно време една свръхлека състезателна вилка за крос-кънтри. Тя била еталон за продуктите в своя клас и се превърнала в избор на много от състезателите. Постепенно обаче започнали да се появяват конкурентни продукти, които макар да били малко по-тежки, предлагали по-нови технологии, по-добри якостни характеристики и дори по-добър външен вид. Оказало се също така, че обикновените потребители се интересуват от вилки с повече ход, така че кръгът на почитателите й се стеснил значително. Въпреки това ниското тегло оставало достатъчно примамливо за определена група хора, така че SID неусетно навършила 10 години. И тогава производителят решил серозно да я подмлади!

Слуховете за новото „леко оръжие” на Rock Shox изпревариха официалната поява на SID 2008 по време на есенните велоизложения, но това не намали ефекта от нея по никакъв начин. Синята вилка вероятно бе един от най-сниманите и коментирани продукти в изложбените зали, а появата й бе съпроводена и от нарочен уеб-сайт – подход, който Rock Shox прилагат не за пръв път. Синият цвят на новия продукт също не е подбран случайно – някои от вас може би си спомнят, че такива бяха „одеждите” на първите вилки от тази серия, появили се през 1998г.

Време е обаче да се съсредоточим и върху техническите параметри на новите вилки. Модификациите ще са три – World Cup, Team и Race. Започвам с първата и най-скъпа от тях, след което ще посоча и разликите между нея и другите два варианта.

SID World Cup тежи 1425 грама и има ход 80 или 100мм. Това ще рече, че е „напълнял” с 18 грама спрямо едноименния модел от 2007г., но на външен вид изглежда доста по-мускулест със своите 32мм горни тръби (вместо 28мм подпори досега). Прави впечатление, че короната и стерженът не са от карбон, а от алуминиеви сплави. Дали Rock Shox са решили, че по този начин ще постигнат по-голяма здравина и коравина, или пък просто са си оставили „вратичка” за намаляване на теглото през следващите сезони? Долните тръби и арката, разбира се, са от магнезиева сплав. Новият SID има т.нар. Power Bulges – удебеления на „ботушите”, които имат за цел да осигурят опора за втулките, които се намират от вътрешната им страна. При версията WC тези издутини са подсилени и с карбон. Според Rock Shox всички тези мерки са повишили чувствително коравината на вилката, а оттам и контрола и стабилността при каране с по-висока скорост или по груб терен. Освен това максимално допустимият размер на ротора е 185мм. Компанията твърди, че SID 08 има по-добри показатели за якост от Reba World Cup, въпреки че е със стотина грама по-лек. Като стана дума за спирачките, SID ще се предлага с два вида ботуши – едните за V-спирачки, другите за дискове. За да завърша „външното” представяне на модела, ще обърна внимание на това, че „дъното” на „ботушите” е изтеглено около 5см по-нагоре от нивото на оста на главината, което означава по-компактни „вътрешности” и по-ниско тегло. Страничен ефект от този дизайн се явява защитеността на вентила за една от камерите на въздушната пружина и на регулатора за смекчаването при разгъване.

Отвътре SID не предлага някакви революционни новости, а само доразвития на добре познати и изпитани технологии. Пружината е добре познатата двукамерна система Dual Air с отделна настройка на налягането в позитивната и негативната камери. Амортизацията се осигурява от системата BlackBox Motion Control, която при SID се характеризира с две подобрения – добавяне на отделно смекчаване при висока скорост на сгъване и титанова пружина за активиране на прага за отключване (както вероятно знаете, при стандартния Motion Control тя е полимерна). Врътката за компресията пък е изработена от карбон.

Разликите между трите версии на SID не са много на брой. Race използва стандартен Motion Control и тежи 1450 грама. При Team теглото е същото, а амортизацията е с BlackBox Motion Control, докато при World Cup са добавени и карбонови издутини на ботушите (при другите две тези удебелявания са магнезиеви).

Новият SID се очаква на пазара през февруари 2008г. За повече подробности:
www.onedistribution.com


История на модела SID

С цели 10 години зад гърба си, SID има с какво да се похвали – 14 световни титли, три олимпийски златни медала и десетки победи в кръговете от СК. Ето кратка хронология на събитията за по-любознателните:

1997
СК в Mt. Snow – RockShox представя новата вилка SID на спонсорираните отбори, които за първи път я изпробват в състезателни условия. Официалното производство стартира през есента на 1997г. Вилката има самостоятелни реглажи на позитивната и негативната пружини. Смекчаването при връщане е реализирано с патрон, който може да се подменя – има такива с бавна, средна и висока скорост на разгъване. Конструкцията е с алуминиев стержен, куха корона и магнезиеви „ботуши”. SID означава Superlight Integrated Design (Суперлек интегриран дизайн).

1998
Mt. St. Anne, Канада – Laurence Leboucher (при жените) и Julien Absalon (при младежите) печелят първи места в дисциплината XC на Световното първенство, карайки велосипеди с вилки SID.

1999
Продуктът е доразвит с представянето на патентованата въздушна пружина Dual Air и патрона за смекчаване C3, който осигурява отделна настройка на компресията и разгъването.
Are, Швеция – Michael Rasmussen печели Световното първенство в категория мъже със SID.

2000
За да увеличи издръжливостта, Rock Shox внедрява новите семеринги XXX. Добавена е и системата All Travel, която позволява промяна на хода на вилката.
За олимпийските игри е подготвена специална модификация SIDney, с която са спечелени златните медали и при мъжете, и при жените. 500 бройки от тази серия са продадени и на общия пазар.
Sierra Nevada, Испания – Miguel Martinez (мъже) и Jose Hermida (мъже под 23 години) печелят Световнот първенство със SID.

2001
С представянето на амортизацията Pure, SID получава външно регулиреума компресия със заключване.
СК в Grouse Mountain – Roland Green се състезава с BlackBox SID Carbon. Това е първата вилка за планински велосипеди с изцяло карбонови кормилна тръба и корона.
Vail, Колорадо – Roland Green (мъже), Alison Dunlap (жени) и Julien Absalon (мъже под 23 години) стават световни шампиони с BlackBox SID Carbon.

2002
SID Carbon е пуснат на пазара.
Kaprun, Австрия – Roland Green (мъже) and Julien Absalon (мъже под 23 години) защитават световните си титли със SID.

2003
Съобразявайки се с нуждите на спонсорираните си атлети, RockShox добавят дистанционен контрол (BlackBox Remote Control) при SID. Нов дизайн на долните тръби и арката повишава коравината и намалява допълнително теглото.
Lugano, Швейцария – Filip Meirhaeghe става световен шампион при мъжете със SID.

2004
RockShox представя SID Athena за състезателите си в олимпийските игри в Атина. Julien Absalon печели с нея златото при мъжете.
Les Gets, Франция – Julien Absalon печели Световното първенство при мъжете със SID.

2005
SID е оборудван с новия дистанционен контрол на RockShox – PopLoc.
Livigno, Италия – Julien Absalon отново е световен шампион със SID.

2006
Motion Control дебютира при SID. Регулируемият праг на отключване Floodgate с удобни врътки позволява на ездача да внася съществени промени в работата на вилката си дори в движение.
Rotorua, Нова Зеландия – Julien Absalon печели поредната си световна титла със SID.

2007
След 10-годишна „кариера” в състезанията от СК, SID отново е със син цвят в Mt. Saint Anne, Канада. Очаквайте го и на пазара през пролетта на 2008г.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>