Ibis Mojo Carbon

Ibis е сред най-малките компании за велосипеди (в момента включва екип от четири души), но с достатъчно дълга история, датираща от далечната 1981г., когато основателят й Скот Никол направил първия си байк. В следващите две десетилетия марката се превръща в типичен бутиков производител с отлична репутация, предлагащ на пазара малко на брой, но качествени рамки. Историята е добре позната, има десетки като тях. За съжаление приказката отива към своя край, когато Скот решава да продаде успешния си бизнес през 2000г. Както често се случва, оказва се, че зад успешното развитие на подобна компания стоят най-вече непрестанните усилия на нейния собственик и 20 месеца след като той си отива, компанията фалира. След неприятното фиаско, Скот решава отново да събере малък, но качествен екип и да възроди марката. На велоизложенията през есента на 2005г. Ibis показаха модела Mojo Carbon с окачване DW Link, който предизвика интереса на медиите по цял свят. Точно за него ще ви разакажа сега. За съжаление писмата ми до Ibis останаха без отговор (вероятно екипът им има твърде много работа), така че за снимки ще трябва да наминете към сайта им и ако го направите, не пропускайте да разгледате подробно всичките му секции, защото има и други интересни неща, включително подробно обяснение на окачването.

Mojo Carbon е типична рамка за ендуро велосипед, лека, здрава и с добре работещо окачване. Последното, както вече споменах, е дело на Дейв Уигъл и ви е добре познато от моделите на Iron Horse, за които сме писали многократно (даже на сайта има тест на IH Sunday Team), така че няма да обяснявам за стотен път принципа на действие, още повече че сайтът на Ibis съдържа подробно описание с графики. Едно е ясно, DW Link по мнението на мнозина е сред най-добрите окачвания в наше време – то е ефективно при педалиране, отзивчиво при среща с неравности, а Ibis наблягат специално и на факта, че когато елементите му са изработени с необходимото внимание и материали, конструкцията е корава, издръжлива и лесна за поддръжка.

Друга отличителна черта на новия байк е материалът на рамката (включително и задния триъгълник) – карбон. Според създателите на Mojo съвременните методи за производство на карбонови рамки са достатъчно напреднали и дават възможност да се постигне оптимален баланс между тегло, здравина и, те не го крият, дизайн. Разбира се, с това твърдение не откриват топлата вода, но то е подкрепено с подробни разяснения за качествата на композитния материал и методите за неговата обработка, които си струва да прочетете. Ibis също така не се плашат да обявят открито, че рамката всъщност се прави в Китай от малък производител с отлична репутация. Разбира се, проектът е дело на американците, а всяка рамка се произвежда в условията на строг контрол за качеството и се тества преди да бъде предложена на пазара.

Характеристиките на Mojo Carbon, както казах, са типични за ендуро велосипед. 140мм ход на задницата, тегло около 2,7кг (цял велосипед може да бъде сведен до около 11,3кг), капсуловани лагери на окачването, съвместимост с вилки до 150мм ход и гуми да 2.5” ширина, пъргава геометрия, позволяваща ефективно педалиране, но без да ви поставя в състезателна позиция върху байка. Можете да закупите рамката със заден амортисьор Fox RP3 (1899$) или Fox DHX Air (за малко над 2000$), както и цял велосипед (засега има два варианта на окомплектовка).

За повече подробности: www.ibiscycles.com
 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>