Новости от SRAM за 2007 г. – X-9, Avid Juicy Ultimate, Truvativ Noir, Rock Shox Argyle и др.

Sea Otter не е просто място за състезания в САЩ. През годините това име се е превърнало в синоним за начало на състезателния сезон, както и във фестивал с множество различни прояви, който събира хиляди почитатели на спорта. Нещо повече, важна част от мероприятията заема и представянето на нови продукти – някои под формата на прототипи, карани от състезателите, а други съвсем завършени. Именно там SRAM представи първите няколко нови продукта за следващия сезон.

Започваме с обновената група X-9, в която най-силно впечатление правят палцовите команди, заради заeмките от Х.0. Те приличат на скъпите си събратя не само външно (при Х-9 долната част на тялото е от алуминий, а капакът е от композитен материал), но и като функции, включвайки технологията Zero Loss Travel (главното лостче няма свободен ход) и скоба за кормилото с регулируема позиция. Отвътре механизмът е почти същия, само че вместо лагери (както е при Х.0) са използвани втулки. Теглото на комплекта е 240 грама. Разбира се, не липсва и команда от въртящ се тип. Задният дерайльор Х-9 външно не се различава съществено от досегашния модел, запазвайки добрите му характеристики, като благодарение на някои промени в материалите и изработката на детайлите е отбелязано и намаляване на теглото с 30 грама. В групата има и преден дерайльор, който прилича на досегашния X-Gen, работи с горно и долно дърпане и тежи 160 грама.

Промените в Х-9 са оказали благотворно въздействие и върху по-долните класове компоненти, най-вече по отношение на командите. Новата Х-7 е досущ като старата Х-9, с метално главно лостче. В тази група има и нов преден дерайльор. Палцовия превключвател SX5 пък е одрал кожата на досегашния X-7. Остава да видим какви ще са цените.


Към спирачките на Avid е добавен още един модел – Juicy Ultimate. Той е насочен изцяло към любителите на ХС карането, които би трябвало да оценят ниското му тегло – 345 грама за предна спирачка за Post Mount (т.е. без преходник) със 160мм диск. Разбира се, това не е най-лекият „играч” на пазара, но олекването с повече от 50 грама спрямо досегашните варианти е налице. Juicy Ultimate е с тяло и резервоар на лостчето от магнезиева сплав, „перо” от карбон, монолитен спирачен апарат и титанови болтове. Спирачката включва доказаните технологии и екстри на Avid като регулиране на контактната точка на накладките (но тук не е с врътка, а с шестогран 2.5мм), характерния дизайн на лостчетата, CPS системата за монтиране на спирачния апарат, обръщаемост на лостчетата (всяко от тях може да се ползва и като ляво, и като дясно) и др. Засега се предвиждат три размера на роторите: 160мм (преден или заден), 185мм (преден) и 140мм (заден), а стандартните накладки ще са органични.

В каталога се забелязва и модел Avid Juicy 3, който е ориентиран към по-ниска цена – той е със спирачен апарат от две части и за разлика от по-скъпите модели настройката за отдалечеността на лостчето не е индексирана (т.е. не цъка) и гривната за захващане към кормилото не е прекъсната. Juicy 3 ще се предлага само с ротори 160 и 185мм и все още не е ясно дали няма да е само OEM продукт.


Първата вилка на Rock Shox за сезон 2007, която бе представена официално, е Argyle. Тя е за Dirt Jump и сходни с него видове каране (например street) и предлага комбинация от здравина и коравина (32мм горни тръби от хромирана стомана, Maxle 20мм проходна ос, съвместимост с дискове до 210мм), приемливо тегло, смекчаване Motion Control и 100мм ход. Новата вилка ще се предлага в три разновидности:

409 – най-висока цена, алуминиев стержен, тегло 2381 грама, пневматична пружина Solo Air, заключване, реглаж на връщането, компресията и прага за отключване.
318 – стоманен стержен, тегло 2572 грама, метална пружина с реглаж на натягането, заключване, реглаж на компресията и връщането.
302 – стоманен стержен, тегло 2517 грама, метална пружина с реглаж на натягането, реглаж на връщането.

Друга новост при Rock Shox e пултът за дистанционно заключване PushLoc, който ще предлага по-компактна алтернатива на досегашния PopLoc. Разликата далеч не е само в размерите, тъй като PushLoc e изцяло метален и по-добре уплътнен, освен това принципът на действие е различен и наподобява „щракането” с химикалка – като натиснете лостчето, вилката се заключва, а при повторно натискане се отключва.

Интерес представлява и „комбинаторът” за компоненти MatchMaker. Това е специална гривна за кормилото, на която може да се монтират едновременно два компонента – спирачно лостче и команда. Освен че създава по-изчистен външен вид и спестява място, според SRAM този полезен артикул ще улесни много от потребителите в постигането на удобна конфигурация.


При Truvativ „блести“ новия модел курбели Noir, които акцентират на ниското тегло и се предлагат във варианти за шосейни и планински велосипеди. Основният материал е карбон с еднопосочни нишки, интересно е и новото покритие на зъбите TNT (Truvativ Nickel Teflon), което според SRAM осигурява превъзходна издръжливост и много ниско съпротивление. Теглото на Noir MTB е 800 грама – най-лекият курбел, правен досега от компанията, което включва и средно движение GigaX Pipe . Интересна подробност е и това, че за 2007г. всички компоненти от групата GXP ще бъдат съвместими с предни дерайльори E-type (т.е. закрепващи се чрез пластина към средното движение). При Noir Road карбоновата конструкция е без скелет и единствените метални части са втулките за педалите и за оста на средното движение. Truvativ наричат тази технология HCT (Hard Core Technology).

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>