Shimano 2007 – първи поглед

През последните години пролетта е един от най-интересните сезони, тъй като много от големите производители, включително и Shimano, избират точно това време за първото официално предствяне на своите нови продукти за следващата година. Обикновено публиката бива подгрята с няколко „случайно” изтървани неофициални снимки, които „тайничко” се завъртат по форуми и сайтове. Да не забравяме и многобройните слухове, които допълнително изострят апетита на потребителите. Е, специално за продуктите на Shimano чакането приключи и вече мога да ви покажа голяма част от новостите за 2007г.

 

Има и нови колела, които са с капли от алуминиева сплав Scandium, нормално захващане на спиците и плетка с двойно кръстосване (при повечето други модели на Shimano и при предишните колела XTR те се захващат за страничните стени на каплата и плетката е доста по-особена). „Обръчите“ са с тегло 1525 грама, със 187гр. по-леки от досегашния модел. Главините са с алуминиеви оси и сачмени лагери с контактен ъгъл за по-добро разпределение на натоварването, а тялото на свободното движение е от титан и има нов, по-бързо зацепващ механизъм.

Подобни са характеристиките и на главините, което ще се предлагат отделно. Най-интересният момент тук е наличието на XTR за 20мм проходна ос, с което Shimano дават да се разбере, че новата група не е насочена само и единствено към „чистото” ХС каране. За разлика от Saint, главината XTR е със стандартен (по-малкия размер) Center Lock захват.

Щом има отделни палцови комнади, логично е да има и отделни спирачни лостчета, нали? Макар още да няма официални снимки, лостчета ще има и по-запознатите твърдят, че са леки, компактни и с изчистен външен вид. Що се отнася да спирачните апарати, там разликите ще са минимални. Очаква се обаче да има и ротори за 6 болта, както при XT и LX (вж.долу), при това в четири размера – 203, 180, 160 и 140мм (последният е заден, за ХС велосипеди).

В групата XTR бяха представени и нови педали с автомати – PD-M970. Това са най-леките педали на Shimano до момента, с подобрена конструкция за по-добро закопчаване и стабилност.

Все още не са известни пълните характеристики на отделните компоненти, включително и теглото, но от Shimano заявиха, че цялата група е с повече от 400 грама по-лека от досегашната. На нея е посветен и нарочен сайт: http://newxtr.shimano.com/

Промените в групата XTR са най-скорошни, но не са единствени за 2007г. В сериите XT и LX също има нови дерайльори (top- и low-normal) и палцови команди с двойно действие на освобождаващото лостче и възможност за смяна на две предавки. Логото на съответната серия е гравирано върху паралелограма на задните дерайльори, което придава агресивност на дизайна. Най-голямата изненада обаче бяха дисковете за 6 болта, които ще се предлагат наред със Center Lock роторите. Очевидно Shimano не желае да губи клиенти заради системния си подход, така че от догодина тези, които са избрали техните спирачки, ще могат да монтират дисковете върху много по-голямо разнообразие от главини. Очаква се обновените версии да се появат на пазара през есента.

Тенденцията за top-normal дерайльори се наблюдава и в серите Saint и Hone, където от догодина ще има и такава разновидност. При Saint ще има три дължини на „кафеза”, а при Hone две. Фрийрайд серията ще включва и обновени главини, предна за 20мм проходна ос и задни 135х10мм и 150х12мм, които са по-леки спрямо досегашните модели.

Shimano представи и една изцяло нова група компоненти за ВМХ, носеща името DXR, разработена с помощта на опитни състезатели в дисциплините с „малките” велосипеди. Серията включва курбели, главини, спирачки и лостчета.
Курбелите FC-MX70 имат много общо с модела Saint и използват технологията Hollowtech ІІ с чашки на средното движение, изнесени извън рамката. Педалите се завиват в стоманени втулки, набити в края на курбелите. Има един преден венец с възможност за избор между 34/38/41/42/43/44/46 зъба и дължина на курбелите 165, 170, 175 и 180мм.
Главините са с лагери с контактен ъгъл, бързо зацепващ механизъм на свободното движение и във варианти с 32 или 36 дупки. Разбира се, задната главина е за един венец, с избор между 14, 15, 16 или 18 зъба.
Спирачките са V-образни.

В заключение основният извод, който мога да направя е, че Shimano са се вслушали в мнението на потребителите и основният акцент в програмата им за 2007г. е възможността за избор, може би повече от всякога. Палцови или Dual Control команди, top-normal или low-normal дерайльори, Center Lock или ротори за 6 болта. Може би това е донякъде отстъпление от т.нар. системен подход на японците, но мисля, че подобна стъпка е напълно оправдана от гледна точка на запазването на пазарни позиции. Както вече сте разбрали от горните редове, за много продукти все още се очаква по-подробна информация, така че очаквайте продължение!


Коментари по темата:
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=12712
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=11888

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>