Евробайк 2005, част 2

Готови ли сте за следващата порция интересни продукти? Ще се спрем и на някои известни марки, които досега не се предлагаха на българския пазар, но от следващата година това ще се промени. Става дума за Crank Brothers, Camelbak, Topeak…

От графиката можете сами да се убедите как нараства значимостта на Евробайк

Crank Brothers представиха поредния си страхотен продукт, доказвайки, че каквото правят, го правят добре! Става дума за платформените педали 5050. Това, което ги отличава от конкуренцията и е послужило за игра на думи в името им, е конструкцията с отделящи се плоскости. Целите са няколко: сменяемите части са направени от по-твърд алуминий, което ги прави по-издръжливи на удари; ако успеете да увредите сериозно някоя от тях, можете да я подмените; на тези плоскости има свободни отвори за монтиране на шиповете, така че да можете да ги разположите по избран от вас начин – с отделящата се конструкция подмяната и обслужването на тези шипове става много лесно и удобно; махащите се панели се предлагат и в различни цветове, което е страхотна новина за тези, които обичат всичко по байка им да е перфектно в цветово отношение.

Тялото на педалите е от алуминий 6061-Т6, панелите са от 6061-Т8, оста е от хром-молибденова стомана, а шиповете от борон. Стандартно педалите са с 18 шипа и 18 свободни отвора. Моделът се предлага в две разновидности – 5050X e на лагери с конуси и чашки, а 5050ХХ е с капсуловани лагери. Това води и до разлики в теглото – 618 грама за Х и 578 за ХХ, и в цената – 80 и 120 щатски долара. Към ХХ получавате допълнително и комплект червени панели и 36 дълги шипчета. 5050 имат 2 години гаранция.

Разбира се, на щандовете на американската компания можеха да се видят и другите им забележителни и изпипани във всяко отношение продукти, например мултиинструменти, курбелите Cobalt и многобройните разновидности педали от сериите Eggbeater, Candy, Mallet. За ценителите на ниското тегло и качествените материали ще представляват интерес моделите Eggbeater 4ti и Candy 4ti, при които вече и пружината е от титан, а теглото е още по-ниско! Най-хубавото е, че догодина ще видим някои от тези глезотии и в България.


661 направо са се увлeкли с новостите – по-голямата част от каталога им съдържа изменени или съвсем нови продукти. Съветвам ви внимателно да го разгледате, когато се появи онлайн версията му (през октомври). Аз ще се спра на най-интересното от моя гледна точка.

Например на новата защитна жилетка Pro Pressure Suit в допълнение към вече популярните модели на марката. Освен отлична проветривост, олекотявания и специално оформяне на ръкавите в областта на лактите и подмишниците за повече комфорт, тази „броня“ е и стъпка към по-добра защита за тялото. Дизайнерите й са взели предвид някои от най-честите критики към досегашните модели – за размерите на протектора за гръбнака и неговата еластичност. Новият костюм е с широки плоскости за гръбнака, които не само покриват по-голяма площ, а се и огъват по-малко, но без да ограничават свободата на движение. Ще се предлага и отделен протектор за гърба с посочените характеристики. Внимание заслужават и олекотените жилетки Assault Pressure Suit и Metal Mulisha Core Saver, за чиито снимки ще трябва да изчакате обновения сайт на 661.

При каските също има много нови модели, някои от които са одобрени и за употреба в моторните спортове, т.е. предлагат по-високо ниво на защита. Такива са моделите Hurricane Flight и Launch. Първият е с по-висока цена и предлага повече екстри, по-добри материали и т.н. Вторият е за тези, които не могат да си позволят всичко това, но се нуждаят от максимална защита и добро качество на разумна цена. Моделът Full Bravo също е с обновен дизайн и графики. Между него и Full Comp вече има още една серия каски – Strike, което увеличава възможностите за избор.

Има страхотно изглеждащи модели и при обувките. Например моделът Tiburon, който е съвместим с педали с автомати и външно прилича на държелива туристическа обувка, само че е с твърда подметка. Още по-голям интерес, най-вече за спускачите, представляват двата модела Dually – SPD и Taki. Както показват имената им, първият е за педали с автомати, а вторият за платформи (подметката му е твърда, но от специален мек материал, взаимстван от обувките за катерене, който осигурява по-добро сцепление). Най-важното при тях е, че са високи обувки с вградена защита за глезените. Launch са с променен дизайн и също са във варианти SPD и Taki, но още по-достъпни за нашия пазар ще са моделите Session SPD и Reflex, при които цената ще е по-ниска.

Да не забравяме и ръкавиците, с които 661 са не по-малко известни на родния пазар. Цялата гама за 2006г. е обновена и заслужава внимание. Някои от популярните досега модели са подменени с нови, не по-малко привлекателни. Например SX-1, MTX, FBI Fabien (проектирани с помощта на Фабиен Барел). Да не забравяме и другия „именит“ модел – CG-2 (инициалите са на Седрик Грасия). Raji запазват отличните си характеристики, но са с нов графичен дизайн.


Като споменах за Седрик Грасия, не може да не покажем и новия му байк за спускане и фрийрайд, носещ неговото име – Cannondale Gracia. На снимката виждате варианта DH, но има още два – 1FR и 2FR. Трите разновидности ползват еднаква рамка с 220мм ход и едноставно окачване с люлеещо се рамо. Новото е, че връзката между рамото и задния амортисьор е опосредена от малки планки и стави, като според Cannondale те осигуряват мек начален ход за малките неравности, солидна платформа за педалиране и втвърдяване в горната част на хода за по-добро поемане на големите удари. Към стандартното оборудване на рамката се отнасят и 12мм проходна ос, уши за стандарта ISCG’05 и плаващо ухо за дисковата спирачка.

Това не е единственият нов модел в гамата на Cannondale (която, впрочем, е огромна!). През 2006г. на пазара излиза и серията Rush (долу), включваща 7 модела, които са отделени в категорията Marathon. С други думи, това са леки велосипеди за крос-кънтри, които не са за толкова агресивно каране, колкото Prophet (това си личи и от конструкцията на рамката им), но не са и толкова крехки, колкото състезателните байкове за ХС от серията Scalpel. Окачването, разбира се, е едноставно с люлеещо се рамо. При двата най-скъпи представителя на серията виждаме и новата еднокрака вилка Lefty Speed Carbon 110 FOX Inertia Valve, която е с вътрешности на FOX, включително инерционната им клапа. Линията Prophet остава без съществени промени, ако не броим увеличението на броя на моделите. Някои от тях са с надписи, гравирани направо върху метала на рамката, което внася допълнителна ефектност във външния вид на байковете.

 


Marzocchi, както обикновено, предизвикаха голям интерес с новите си модели, на които обаче ще отделим внимание в нарочна статия по-нататък, тъй като освен с нови цветови схеми, италианците се похвалиха и с нова система за амортизация RC2X (включваща реглаж на смекчаването при бърза и бавна скорост на сгъване), намалено разстояние между оста и короната при повечето от „големите“ вилки и други важни неща. Ако пък искате да прочетете нещо по-пикантно, ето: някои от посетителите на изложението са останали разочаровани от женския модел, поканен да прави компания на вилките – според думите им, това е била застаряваща порно-звезда с всички произтичащи от това…хмм…недостатъци. Явно Marzocchi са искали вилките им да бъдат без конкуренция по отношение на външността!

Още една компания, чиито продукти ще видим на българския пазар догодина, е Topeak. Тя е известна със своите помпи, инструменти и др. подобни аксесоари. За съжаление все още не е ясно кои от тях ще са в продажба у нас, но пък някои от продуктите им спечелиха награди от изложението. Например двете помпи за вилки и шокове с пневматични пружини, или пък специализираната палатка за велосипедисти, която е лека, компактна и използва велосипеда като крепежен елемент за втория пласт. Струва си да разгледате и многобройните инструменти на компанията, сред които могат да се видят стилни и функционални неща като Chainbot, който дори има награда за дизайн.


Maxxis, чиито каталог по принцип е много разнообразен, добавят още няколко модела за следващата година. След като през 2005 те пуснаха на пазара гума за ХС, тежаща едва 330 грама (Flyweight 330), за 2006 явно е изпълнена следващата цел и виждаме Maxxlite 1.95, която е само 310 грама! Нова гума за ХС е и Crossmark, с която кара известният състезател Кристоф Сосер. При безкамерните гуми Maxxis използват нова технология, наречена LUST (Lightweight Ultimate Sidewall Technology), с която пестят около 100 грама спрямо нормалните UST гуми. Моделът ADvantage, който досега беше само за ХС, догодина ще се предлага и с ширина 2.4. Както се досещате, този вариант ще е насочен към любителите на фрийрайда. Другата промяна при моделите за спускане и фрийрайд е, че ще има нова разновидност на Minion, която ще е трикомпонентна. Това ще рече, че основата на бутоните е с дурометър 60а, а горната част е 42а в средата и 40а на страничните грайфери. Подобен е подходът и при шосейната гума Courchevel 3c, при нея дурометрите са 52а/58а/62а. Има и две нови гуми за BMX – Hoodlum и Bling Bling BMX.

Накрая ще съобщя, че още една известна марка, този път за хидро-раници, от догодина ще се продава в България. Става дума за Camelbak – името, което някои използват дори като синоним за раниците с воден резервоар. Разбира се, известността съвсем не е случайна, а разнообразието в каталога на компанията е толкова голямо, че може дори да ви затрудни в избора. На изложението техният най-популярен модел – Mule – получи поредната си награда, но голям интерес предизвикаха и новите раници за фрийрайд, които са по-малки от вече утвърдения за това приложение Havoc, но също са пригодени за закрепване на защитна екипировка и каска с подбрадник.

За контакти:
www.camelbak.com
www.cannondale.com
www.crankbrothers.com
www.marzocchi.com
www.maxxis.com
www.sixsixone.com
www.topeak.com
www.onedistribution.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>