Евробайк 2005, част 1 – SRAM, Rock Shox, Truvativ, Avid

От 1 до 4 септември в немския град Фридрихсхафен се проведе едно от най-големите велоизложения на Стария континент, което често става място за дебют на нови продукти, при това не само на европейски производители. Традиционно медиите използват подобни събития, за да запознаят читателите си с много от последните новости накуп, така че и ние няма да останем по-назад. Макар че екипът на МТБ-БГ не присъства лично на изложението, нашите приятели от OneDistribution бяха там и ни предоставиха стотици снимки и подробна информация за това, което е привлякло тяхното внимание. Както знаете, OneDistribution са официален вносител на много известни марки в България, така че голяма част от продуктите, които ще видите в няколкото статии, посветени на Евробайк, ще бъдат доставени и на българския пазар. Но да не губим повече време в подробни обяснения, а да преминем към горещите продукти от голямото семейство на SRAM.

Първо, още няколко нови неща от SRAM:
SX5 и SX4 са новите предложения за дерайльори за 8/9 скорости с по-ниска цена. Те са взаимствали доста неща от по-скъпите си събратя, особено SX5, който и конструктивно, и на външен вид напомня доста на X-7/X-9. Разбира се, разлики има, особено в материалите, което се отразява и на теглото им – първият тежи 290 грама, вторият 315. Разбира се, това не е много, като се отчете в кой клас са поставени тези продукти. Новите дерайльори се предлагат във варианти с дълго и средно рамо, в сив или черен цвят. Има и предни дерайльори, които са едновременно с горно и долно дърпане. Към тези серии са добавени и нови палцови команди SX4, които са за 7/8 предавки и съотношение 1:1. Ще има и въртящи се команди към всеки от новите дерайльори. За тези, които са с дерайльори Shimano, също е добавена още една палцова команда, носеща името TRX. Други нови компоненти за 2006г. са три вериги за 9 предавки, оптимизирани за работа с курбелите на Truvativ.

Най-голям интерес на изложението предизвикаха шосейните компоненти SRAM, които на практика са планирани за 2007г. Поради това за тях почти нищо не се знае, освен как изглеждат. Виждат се някои заемки от досегашните компоненти на компанията, но също така и доста неща, които са си съвсем „шосейни“. Всъщност, самото излизане на SRAM на „пазара за шосе“ е голяма новина. Остава да видим дали американската компания ще успее да размъти водата на силните играчи там и да спечели позиции.

Наскоро, в статията за новите модели на Rock Shox, споменахме бегло за новостите в серията Boxxer, но ето, че вече имаме и официална информация за нея. Да започнем от състезателната вилка Boxxer World Cup. За никого не е изненада (слухове и снимки се разнасят из медиите почти от година), че тя е с пневматична пружина Solo Air, което я прави още по-лека, макар че и досега този модел бе на едно от първите места по този показател. Сега обаче World Cup тежи едва 2676 грама!

Другата новост е системата за амортизация, която е познатата от Pike и Reba Motion Control, но с една добавка – допълнителна камера за компресията при бързи и силни удари, при която смекчаването е реализирано с shim stack, т.е. с подредба от шайби, както е в повечето задни амортисьори. Освен по-добри характеристики на смекчаването в сравнение с предишната клапа, подредбата с шайби дава възможност на по-разбиращите да правят промени в нея, което обаче едва ли е нужно, тъй като „фабричната“ настройка е направена на базата на отзивите, получени от спонсорираните състезатели на Rock Shox, сред които Сам Хил, Нейтън Рени и др. Останалите характеристики на вилката са като през 2005г. – 32мм горни тръби, 203мм ход, 20мм проходна ос, възможност за лапа с директен захват към короната. Boxxer Team остава с метална пружина, но също е с амортизация Motion Control и компресия при висока скорост на сгъване. Той ще се предлага както в бяла, така и в черна разцветка. Моделът Boxxer Race е с обикновения Motion Control (без компресията при бързо сгъване), а Boxxer Ride е с Motion Control, компресия при бърза скорост, регулируем ход (133-178мм) и проходна ос Maxle.
При моделите Reba е добавена нова вилка World Cup, която е с карбонови корона и стержен и тежи 1531 грама. Ходът й е 85/100мм. Мнозина предричаха, че Reba WC ще наследи моделите SID, но в обновения каталог на Rock Shox виждаме, че състезателните вилки за ХС продължават да съществуват, с тегло около 1300 грама, само че два от моделите вече са с Motion Control. Както писахме наскоро, семейството Pike също се е увеличило значително. В серията има три групи вилки, означени с номера 409, 426, 454. Във всяка от тези групи има по три вилки с различни пружини: метална U-Turn, пневматична U-Turn и пневматична Dual Air. Разликите са, че Pike 409 са със стоманен стержен и вътрешен реглаж (с шестогран) на прага за отключване, Pike 426 е със същия стержен, но с външен реглаж (врътка), а Pike 454 е с външен реглаж, алуминиев стержен и куха корона за понижаване на теглото.

На изложението имаше и прототип на нова еднокоронна вилка за 2007г. (вляво), която ще е за ендуро байкове и фрийрайд и ще заеме място между сериите Pike и Boxxer. Подробностите за нея все още не са известни, но се вижда, че приликите с Pike не са малко, така че надграждането спрямо него вероятно ще е най-вече в теглото. Но защо да не добавят и компресия при бързо сгъване? Кой знае… Разбира се, за да не е сама новата вилка, за нея е предвиден и партньор в лицето на нов заден амортисьор с пневматична пружина и дистанционен резервоар. Също за 2007г.


При Avid промените за 2006 като че ли са най-малко. Към серията Juicy е добавен моделът Carbon, с лостче от композитния материал. Juicy 5 вече ще се предлага в черен цвят. Най-интересен беше прототипът на нова спирачка (долу), вероятно за 2007г. Ако съдим по големината на спирачния апарат, тя най-вероятно ще е четирибутална. Друго засега е трудно да се прогнозира.

За контакти:
www.sram.com
www.onedistribution.com
One Distribution Ltd.

Truvativ също имаха какво да покажат. Например новите средни движения Howitzer, предназначени за як тормоз, които са с огромни външни лагери и ос като за ISIS. Все пак обаче стандартен курбел за ISIS не може да се ползва с Howitzer, така че ще трябва да се спрете на някой от моделите на Truvativ, съвместими с новата система. Курбелите Hussefelt и Holzfeller за 2006г. са именно такива и са с обновен дизайн и подобрени качества. Има и нова серия за агресивно каране, наречена Ruktion, която засега е OEM, т.е. само за вграждане в готови велосипеди, която също е съвместима с Howitzer. Както и другите две, тя включва курбели с една или две плочи и поликарбонатна предпазна плоча, както и курбел с три плочи.
Като говорим за курбели, в сериите Stylo и Fire X също има по един ОЕМ модел с две зъбчатки 24/36 и предпазна плоча – те са предназначени за вграждане в ендуро велосипеди и съчетават лекотата на ХС продукти със защита на венците, характерна за спускането и фрийрайда.

Всъщност, каталогът на Truvativ за следващия сезон е пълен с новости (както обикновено), но нямаме възможност да се спрем на всички тях. Вие сами можете да го разгледате на този адрес в интернет. Все пак, ще направим кратък обзор, който да ви насочи към по-важното. При ХС компонентите от най-висок клас вече се използва карбон – кормилата и колчетата за седалка от серията Team Carbon допълват топ-модела сред курбелите. В повечето лапи на Truvativ има промени във външния вид. При останалите компоненти също, макар в някои случаи да става дума само за нова разцветка. И за любителите на шосейното колоездене има нови и интересни продукти.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>