Евробайк 2005, част 3

В настоящата статия ще обърнем поглед към интересните байкове, които за момента се продават по света, но не и у нас. Разбира се, това не пречи те да са интересни и за читателите на МТБ-БГ.

На снимката долу можете да видите как изглежда мини-байкпарка, построен в пространството между залите на изложбения център. Организаторите се бяха постарали да осигурят разнообразни препятствия (скокове, дървени рампи, виражи), така че за всеки да има по нещо интересно.

Снимки: One Distribution


Започвам с една любима марка – немската Nicolai. Писали сме за тях много пъти, така че сега ще оставим снимките да говорят за смесицата от гениалност, високо качество, оригиналност и, ако щете, екстравагантност, която представляват тези байкове.

За главината на долната снимка обаче са нужни няколко думи… Тя се използва при байковете на Nicolai със скоростна кутия, при които веригата се намира от лявата страна. Следователно, спирачката трябва да мине отдясно. Тук този преход е много добре измислен и позволява използването на всяка спирачка с ротор за 6 болта. Както виждате, ухото за спирачката е част от главината, но неподвижно закрепено към задницата на рамката. Тук идва вторият хитър момент: лагерите на главината не са там, където сте свикнали да ги намирате (между оста и фланеца), а между тялото на главината и въпросното ухо за спирачката. От другата страна е по същия начин – лагерът е (грубо казано) между тялото на главината и зъбното колело. Следващата особеност на главината (свързана с всички странности дотук) е, че тя се разглобява много лесно и позволява сваляне на задното колело, без да се борите с цял куп сложни механизми (което е един от недостатъците при много от другите налични велосипеди със скоростна кутия). Накратко, няма как да не ви насоча за пореден път към сайта на Nicolai, където е пълно с интересни технически решения!

Commencal, френската марка, с чиито велосипеди кара Ан-Каролин Шасон в последните години, също привличаха вниманието с интересните си байкове. На снимката са моделите за спускане и фрийрайд. И двете рамки позволяват реглаж на челния ъгъл с +/- 1 градус (за това са болтовете отпред).

Част от щанда на Azonic. Някои рамки изглеждат познати, нали?

Canyon, една от многото немски марки, които заслужават внимание заради изпипаните си байкове.

Разбира се, няма да пропуснем и Ghost:

И, докато сме на немска вълна, предлагам на вниманието ви два от моделите на Fusion – един от най-реномираните германски производители, поне ако се съди от резултатите, които техните велосипеди изкарват в тестовете на различни МТБ издания.

След успешния дебют на моделите с окачване Maestro миналата година, Giant представиха официално и новата си рамка за спускане, носеща името Glory.

Scott представиха нова серия ендуро велосипеди, чието окачване те определят като революционно. Ходът отзад е 165мм. Все още не знаем достатъчно подробности, но от снимките се вижда, че байковете използват специален заден амортисьор с пневматична пружина и различни настройки, който (подобно на моделите Genius) се разгъва при реализирането на задния ход. По мое мнение тук разположението на шока е значително по-добро, така че той да не е постоянно изложен на калните пърски от задното колело. Името на новите байкове е Ransom. Има както алуминиеви модели, така и рамки от карбон. Очаквайте повече подробности!

Канадската компания Cove има нов байк за спускане и фрийрайд, в който виждаме поредното окачване с два чифта къси ставни връзки, подобно на тези при Giant, Iron Horse и VPP. Очевидно все повече реномирани производители се ориентират към използване на потенциала, който крият тези конструкции.

Head, компания, много по-известна със ските и тенис ракетите си, демонстрира колекцията си от байкове.

Ето и едно предложение от KTM:

Morewood, малко екзотика от Южна Африка. Очевидно връзките с Великобритания се запазват дори и по отношение на байковете, тъй като тези доста приличат на Orange!

Specialized показаха новия BigHit, с класическо FSR окачване. През 2006г. много от моделите на американската компания имат интересни цветови схеми и мотиви. На снимката долу е показан и моделът Rockhopper, чиято рамка също е претърпяла обработка с доста от модерните напоследък способи.

GT запореден път показаха своя прототип за спускане със скоростна кутия (главина с вътрешни скорости Shimano Nexave, разположена над средното движение). Разработката вече е в краен стадий и се очаква през 2006г. байкът да се появи на пазара.

За тези, които не са готови да опитат нещо толкова ново, GT ще предлагат и модела DHi, който е с окачване I-Drive и монококова рамка с карбонова „кула за седалката“. Така би трябвало всички да останат доволни!


Интересни рамки и от MBK

Woodman представиха класни твърди рамки за любителите на агресивно каране с твърдак – от такива за траял до модели за ХС. Качеството им е на нивото, което може да се очаква при ръчно производство.

Вляво можете да видите състезателния байк Santa Cruz V10 на Нейтън Рени. Освен новият Boxxer World Cup интерес заслужават и новите колела за спускане и фрийрайд на швейцарската компания DT Swiss. Моделът е FR 2350. Разбира се, материалите и качеството са на най-високо ниво, а ярката окраска пречи да останете незабелязани, макар че на някои цветът може да не допадне съвсем.

 

Коментари по темата

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>