FOX Racing Shox 2005

За новия заден амортисьор за спускане на един от най-добрите производители на окачване писахме още през пролетта. Можете да си припомните подробности за модела DHX от тук, но го направете бързо, защото в следващите редове ви очакват още няколко нови продукта на фирмата, към които е насочено вниманието на журналисти, производители и потребители.
Тъй като започнахме темата със задните амортисьори, нека хвърлим поглед върху новия FOX Float RP3. Това е един от най-леките пневматични ХС амортисьори на пазара, особено когато става дума за шокове с по-голяма дължина и ход на буталото, каквито се монтират на велосипедите с повече ход отзад, при които се търси и по-ниско тегло (ендуро байковете и по-леките колела за фрийрайд). Преценете сами – RP3 тежи едва 195 грама в по-къс вариант (6.5×1.5″) и 228 грама в по-дълъг (7.875х2.0″). И това не е всичко! Новият амортисьор разполага със стабилната платформа Pro Pedal, която тук може да се регулира, като изберете една от трите налични позиции. По този начин можете да увеличите платформата, жертвайки отзивчивостта към малки неравности или обратното. Всъщност, първоначалните отзиви за новия продукт сочат, че дори и при по-слабо изразена платформа RP3 осигурява достатъчно ефективно педалиране. Другите неща, които можете да настройвате, са смекчаването при връщане и твърдостта (чрез налягането на въздушната пружина). Като допълнителна възможност се предлага добавянето на AVA, което е система за регулиране на обема на газовата камера (по този начин можете допълнително да настройвате характеристиките на въздушната пружина). В сравнение с предишните амортисьори на FOX с пневматична пружина, RP3 е с по-голяма въздушна камера и подобрено смекчаване при сгъване, така че да се осигури още по-добро поемане на всякакъв тип удари.

В серията Float има още два амортисьора. Float R има предварително зададени характеристики на Pro Pedal и регулируемо смекчаване при връщане, а Float е най-евтиният и е без настройки (освен налягането на въздушната пружина).

За 2005г. FOX представиха и две нови вилки, насочени към дисциплините спускане и фрийрайд. FOX 40 е първата от тях и е двукоронна. Името идва от диаметъра (в мм) на подпорите (горните търби). 40мм не са никак малко – така се повишава устойчивостта на усукване. Външният вид и конструкциата на FOX 40 са наистина внушителни, а теглото, което е около 3,2кг., е направо изненадващо за подобни пропорции. Целта на инженерите от FOX е била постигане на максимално добро съотношение здравина/тегло. Затова и пружината на вилката е титанова. Ходът на FOX 40 е 203мм (8 инча), но може да се намали вътрешно до 150мм (има и две междинни позиции). Възможностите за реглаж включват настройка на твърдостта, смекчаването при връщане и смекчаването при бързо и бавно сгъване. Други интересни детайли в новата вилка са големият ъгъл на завиване, който позволяват короните, и специалната „стъпаловидна“ 20мм проходна ос, чрез която долните тръби улягат в точката с най-малко триене.

FOX 36 е еднокоронна вилка за фрийрайд с 36мм горни тръби. Здравината и тук е безкомпромисна, а теглото е едва 2.2кг. То, както и регулируемият ход 110-150мм чрез системата TALAS, която използва въздушна пружина, показват съвсем ясно към коя категория велосипеди и колоездачи е насочена вилката, както и кои са основните й конкуренти. Останалите настройки са като при FOX 40 – твърдост, връщане, компресия при бърза и бавна скорост. FOX 36 се предлага само във вариант с 20мм ос, тъй като инженерите на фирмата са преценили, че подобна вилка ще се ползва твърде агресивно, за да се разчита на обикновена ос с машинка. Освен това така се повишава допълнително устойчивостта на усукване и се подобрява управлението на байка.

За контакти:
http://www.foxracingshox.com/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>