Новости за 2005г. – Fox, Marzocchi, Maverick и Giant

Както обещах, новостите за 2005г., обявени през изминалите седмици, не се изчерпват с продуктите от първата част на статията. Тук продължаваме прегледа им.

Fox DHX

С този нов модел задни амортисьори Fox са готови да се конкурират пълноценно с Manitou и Progressive Suspension, които използват една и съща технология за създаването на „стабилна платформа“, която изолира клатенето на окачването при педалиране. Макар чe още през 2004г. Fox ще предлагат всичките си задни амортисьори със специално смекчаване при компресия, наречено Pro Pedal, истинският съперник на споменатите по-горе производители ще са именно моделите DHX, защото като функции и характеристики те ще предлагат същото, което и Manitou/Progressive, само че резултатът е постигнат със съвсем други „вътрешности“, така че да не бъдат нарушени патентните права на конкурентите.

В основата на DHX са системата Pro Pedal и новата Boost Valve, за която вече е открито производство за патент. Boost Valve е специална клапа, която ограничава в определена степен потока на маслото в посока към резервоара при компресия и по този начин създава прогресивно нарастване на смекчаването в края на хода. Обърнете внимание, че тази клапа е различна от клапите, осигуряващи масленото смекчаване при компресия – Boost Valve се грижи само за прогресивността, т.е. допълва работата на обикновените „джаджи“ вътре. Поради това тя се и регулира отделно.

Настройването на амортисьора включва следните възможности: Добавяйки въздух през вентила на резервоара, се настройва общото съротивление при сгъване в съответствие с теглото и агресивността на колоездача. След това със синята врътка при вентила се регулира прогресивността в края на хода. Можете да направите хода силно втвърдяващ се в края или пък по-линеен. С врътката в другия край на амортисьора (по-малката), се регулира системата Pro Pedal, за да се осигури по-голяма отзивчивост към малки неравности или пък повече твърдост за ефективно педалиране. Отделно от това се регулират смекчаването при връщане и твърдостта на пружината (чрез натягането й).

Засега технологията Boost Valve ще се предлага само при DHX моделите, които ще са с метални пружини. В недалечно бъдеще обаче се очаква появата и на модели с въздушни пружини.

Новите амортисьори ще се появят на пазара най-вероятно в средата на 2004г. (или към края й) и ще се предлагат в три разновидности:
DHX 5.0 ще включва всички гореизброени настройки и ще е най-лек – около 400 грама, но без пружината и болтовете. DHX 4.0 ще има същите характеристики, но при по-високо тегло. При DHX 3.0 ще липсват настройките за Pro Pedal и за прогресивността, тъй като тези функции ще бъдат предварително зададени от производителя. Ще се предлагат шест размера на амортисьорите (в инчове) – от 9.500х3.0 до 7.500х2.0.

За повече подробности:
http://www.foxracingshox.com/


Marzocchi 66

На изложението в Тайпей, Тайван, Marzocchi показаха „малък брат“ на можи би най-популярната си нова вилка – 888. Новото „отроче“ има същите долни тръби, арка и т.н., същото вътрешно устройство (HSCV патрони), но е еднокоронна, със стержен 1 1/8 и по-малко ход. Според някои ходът е 150-170мм, според други 130-150мм, или пък само 150мм. Все пак най-вероятно е първото. Засега името е 66 (макар че мнозина биха предпочели то да 666).

С това се изчерпва наличната информация, тъй като по повод на нейното оповестяване и публикуването на снимки в някои западни форуми се разрази малък скандал. За съжаление няма как да ви насоча към фотоси, тъй като те бяха изтрити от форумите по молба (а може да се каже и заплаха) на Marzocchi. Причината е, че наред със снимките на вилката на някои места са се появили снимки и на части от конфиденциални OEM книжа, предназначени само за производители, съдържащи характеристики на вилката, които обаче не са окончателни и подлежат на промени. С други думи, инфото за този интересен нов продукт все още е твърде несигурно (вж. горе за хода). Лошото е, че покрай премахването на поверителните снимки на документация „дадоха фира“ и снимките на самата вилка. Така че в бъдеще отново ще си говорим за нея, по-подробно и с повече онагледяващ материал.


Maverick Mini

Американската компания Maverick също готви интересна нова вилка за ендуро (макар хич да не изглежда за това), която вероятно ще се появи в края на тази и началото на следващата година. Моделът се казва Mini и, за разлика от първата вилка на Maverick (повече подробности тук), е еднокоронна, но отново обърната (т.е. долните тръби влизат в горните). Ходът на Mini е 125мм с възможност за намаляване до 70мм при изкачване. Пружините са въздушни с маслено смекчаване с патрони. Специално внимание е обърнато на короната, която ще трябва да понася големи натоварвания при така избрания дизайн. Що се отнася до предната ос, тя отново е проходна и с гигантски размери – диаметър 24мм. Теглото на Mini също ще е забележително – очакват се стойности между 1,6 и 1,8кг.

За повече подробности:
http://www.maverickbike.com/


Giant STP

Това е нова линия на Giant, която всъщност вече е на пазара, така че си е за сезон 2004. Публикуваме я тук, тъй като информацията за нея се появи доста по-късно от тази за останалите модели 2004 на големия производител. Зад съкращението STP се крие Street/Trail/Park, което доста ясно показва за какво са предназначени новите байкове – екстремно градско каране, Durt Jump паркове и др. подобни неща. Линията включва три велосипеда, с цени 1000, 600 и 400 щ.д. Рамките имат пропорции, типични за предназначението им, и се предлагат в два размера. Материалът е алуминий и има много заздравяващи детайли (например седалковата тръба пронизва горната, което е много удачен начин за постигате на голяма здравина в тази област). При двата по-скъпи модела челната тръба е с по-голям диаметър, за да се използва с интегрирани/ полуинтегрирани чашки, докато при най-евтиният е нормална.

За повече подробности:
http://www.giant-bicycles.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>