Hayes El Camino

Повечето от вас сигурно ча чували за най-новия модел на един от най-известните производители на дискови спирачки, защото това е един от най-обсъжданите продукти за 2005г. Много „най“ станаха, но има защо! Hayes обявиха новата спирачка и започнаха рекламната кампания за нея в края на лятото. От тогава El Camino обиколи всички световни изложения, а някои хора успяха дори и да я пробват, като отзивите са силно положителни. Ето защо…

 

„Сърцето на новата спирачка“, както казват Hayes в рекламите си, е т.нар. Power Adjustment Dial („врътка за настройка на силата“). С този регулатор колоездачът може да променя силата на спирачката и модулацията. Врътката променя разположението на опорната точка на лостчето. Когато я преместите навън, то става „по-твърдо“ като усещане, а спирачната сила намалява. При преместване навътре, спирачната сила се увеличава, а лостчето „омеква“. Разликите в спирачната сила са +/- 10% в сравнение с Hayes HFX-Mag, която до момента бе водещият модел на компанията. Регулаторът на силата дава възможност спирачките бързо и без инструменти да бъдат настройвани спрямо терена и/или личните предпопочитания на ездача, а всички знаем колко важен компонент са те.

Разбира се, регулаторът на силата не е единственото подобрение спрямо предишните модели на Hayes. Спирачното лостче като цяло прави впечатление с изчистен дизайн и нова конструкция. Резервоарът за спирачната течност е „скрит“ между лостчето и скобата за захващане към кормилото (която, разбира се, позволява сваляне без махане на ръкохватките). С подобно разположение се постигат няколко неща: обемът на резервоара позволява изместване на повече спирачна течност, което означава по-добра работа при загряване на течността; постига се и по-добра защитеност на резервоара; външният вид става по-компактен. При El Camino отдалечеността на лостчето от кормилото вече може да се регулира без инструменти. Пътят на спирачната течност също е променен, така че обезвъз- душаването да е по-лесно и удобно. Освен всичко друго, новото лостче е било подложено и на сериозни тестове за здравина – Hayes твърдят, че то е най-издръжливото, което са правили до момента.

Спирачният апарат на El Camino е с конструкция тип моноблок, направен от алуминий 6061 Т6. Той е най-лекият апарат на Hayes досега. Задната му част е с отворен дизайн, което осигурява по-добро охлаждане на системата. Накрайникът за закрепване на маркуча може да се върти на 270 градуса, което прави инсталацията на спирачката по-лесна.

El Camino ще се предлага стандартно с вълнообразни ротори – V6 или V8 (съответно 6 или 8 инча), които задържат по-малко кал и осигуряват по-голяма спирачна повърхност.

Теглото на целия комплект е около 400 грама.

За контакти:
http://www.hayesdiscbrake.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>