Marzocchi 2005

55г. опит в разработването на амортисьори не са малко! Хората в Marzocchi се гордеят с това. Но, разбира се, те не залагат само на „стари лаври“, особено когато трябва да борят конкуренцията, която извади на пазара страхотни технологии, с които колелото на обикновения Джон (или Иван, ако предпочитате) да бъде по-добро от когато и да било. Въпреки, че италианците винаги са имали богата линия от модели, за 2005г. тя бе разширена още повече! Част от новите вилки имат за цел да „бетонират“ водещите позиции на Marzocchi при продуктите за фрийрайд, докато други са предназначени за ендуро байковете, които напоследък се превръщат в основен пазарен сегмент, предпочитан от хората, които искат да карат от всичко и да го правят само с едно колело.

Новите продукти изискват нови технологии и в каталога на Marzocchi не липсват такива.

 

TST (Terrain Selection Technology) е система за маслено смекчаване, която позволява на ездача да избира различни настройки според терена и начина на каране. За разлика от конкурентите си, Marzocchi все още не предлагат вилки с т.нар. „стабилна платформа“, макар че TST системата има за цел да се бори именно с тези нови технологии. Казано най-просто, петте позиции осигуряват различна настройка на компресията към удари с различна сила. Ако ви очаква дълго спускане, изберете позицията DS и ще получите повече компресия при силни удари и по-малко смекчаване при слаби такива. С други думи – отлична отзивчивост към малките неравности и повече съпротивление в края на хода при големите удари, за да не се продънва вилката. Обратното е при позицията CL (за катерене) – там компресията при слаби удари е увеличена значително, за да се намали сгъването на вилката при педалиране. Третата основна позиция е АМ, при която нещата са горе-долу по средата и се търси баланс между ефективното педалиране и добрата отзивчивост към терена, както и втвърдяване при по-силни удари. Има и още две позиции, които могат да бъдат регулирани от колоездача по негово желание.

TAS (Travel Adjustment System) е система за променяне на хода. Тя е с диапазон 20мм и според Marzocchi целта й е да предостави на ездача възможност за фино регулиране на височината на предницата или за балансиране при променлив ход на задницата. TAS не е предвидена специално за катерене, където продължават да се използват ECC и ETA. Разбира се, това не пречи да се използва и за тази цел.

Промени са направени и във въздушните пружини Doppio Air. Освен че са по-здрави, те предлагат и повече настройки. Добавена е нова клапа, която осигурява прогресивност на хода за предотвратяване на продънването.


All Mountain е една от двете нови серии в кталога на Marzocchi. Името й достатъчно ясно говори за предназначението. Основните идеи зад новите вилки са повече ход, голяма здравина и по-ниско тегло плюс много настройки. Специално за серията е разработена и нова корона, която е олекотена, без да се губи здравина. Подпорите са с диаметър 32мм, стерженът е алуминиев, а долните тръби и арката са монолитни и са от магнезиева сплав. Има 4 модела – All Mountain SL, І, ІІ и ІІІ, като първите два (на снимката вдясно) включват почти всички технологии на Marzocchi. Така например SL е с ход 130-150мм (промяната обаче не се извършва с TAS, а чрез променливо налягане в негативната камера на въздушната пружина), TST и реглаж на твърдостта, компресията и връщането. Това е най-леката вилка в серията (1778 грама без стержена). При All Mountain І са добавени TAS и ETA, а теглото е по-високо – 2028 грама (без стержен). Другите два модела са по-достъпни като цена, но с по-малко възможности за настройка и със 130мм ход.

Другата нова серия за 2005г. е 66. Връзката с 888 не е случайна – вилките имат доста общи черти, само че 66 са еднокоронни. Що се отнася до предназначението им, то е ясно – спускане и фрийрайд. 35мм подпори, 20мм ос, стоманената кормилна тръба и подсилената корона не оставят място за съмнение в здравината на новите продукти. Серията включва два модела. По-скъпият е RC (на снимката вляво) – той се предлага във варианти със 150 или 170мм ход, масленото смекчаване е с HSCV патрони и има настройка на твърдостта, компресията и връщането. 66 VF е за хората с по-скромен бюджет и предлага 150мм ход с маслено смекчаване SSVF, но без реглаж на компресията и връщането. Тя е и по-лека (2610 грама без стержен).

Като стана дума за 888, тази вилка вече се предлага в два варианта за крайния пазар. Първият носи означението RC и е с характеристиките на миналогодишния модел (HSCV патрони, настройки за компресията и връщането с 30 позиции и т.н.), като се предлага с ход 200мм или 170мм. Наред с него обаче ще се предлага и по-евтина версия – VF, която ще е със 170мм ходи SSVF смекчаване.

Моделът Z1 FR І също е изцяло обновен и вече е със 150мм ход. Явно той идва на мястото на серията Z150, която през 2005г. отсъства от каталога. Вилката е с 32мм подпори, алуминиев стержен и уши за 20мм проходна ос, които са взаимствани като конструкция от моделите 888 и 66. Теглото й е 2378 грама (без стержен). Отвътре Z1 FR е с HSCV патрони, а към настройките за твърдост, компресия и връщане е добавена и системата ETA за намаляване на хода при катерене. Другите два модела в серията Z1 FR са със 130мм ход.

Серията Dirt Jumper вече включва 4 модела, единият от които е за 24″ колела. Ходът намален още повече – 100мм за 26″ вилки и 80мм за D-Street 24″. Повечето модели са с новите уши за 20мм проходна ос.

При сериите за крос-кънтри – Marathon и MX, също са включени новите технологии, например TST, TAS, подобрените въздушни пружини.

През 2005г. Marzocchi ще предлагат дори и гуми, които са разработени за тях от Nokian и грайферите са оформени с логото на италианската марка.

http://www.marzocchi.com/

Етикети: , , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>