Magura 2004

Германският производител на спирачки и амортисьори е подготвил много нови неща за сезон 2004. Тъй като у нас засега се внасят само дисковите спирачки на известната марка, ще започнем с новостите при тях, след което ще ви покажем и изцяло обновената гама от предни и задни амортисьори.
При топ-моделите за спускане (Gustav M) и крос-кънтри (Marta SL и Marta), както и при по-евтината спирачка Julie, има само дребни промени, тъй като през миналата година те бяха сериозно обновени и подобрени. Така например Marta и Julie вече също се „кичат“ с вълнообразен ротор, какъвто има и Marta SL – за подобряване на охлаждането и спирането. Също така са преработени спирачните апарати на двете Marta, за да бъдат по-удобни и достъпни за проверка на накладките.

Magura Louise

Сега е дошъл редът на моделите Louise и Louise FR, които са основно преработени. И двете спирачки вече са с апарати, които са монолитни, а не две половинки, събрани в едно. По този начин се повишава здравината на апаратчето, а се спестява и някой друг грам от липсващите връзки (били те болтове или нещо друго). И двете са двубутални, с отворена система и накладките им се самонагласяват според износването. Освен това двата модела вече използват вълнообразни ротори, при това не плътни, а с отвори по тях, за още по-добра вентилация. При Louise дисковете са с диаметър 160мм и отпред, и отзад, докато при Louise FR има няколко опции: 180мм вълнообразен или 210мм кръгъл за отпред и 160мм вълнообразен, 180мм вълнообразен или 190мм кръгъл за отзад. Лостчетата и на двата модела Louise са алуминиеви и са съвместими с всички команди, налични на пазара. Можете да си вземете спирачката както с ляво, така и с дясно лостче. Спирачните апарати са предназначени за вилки за международния стандарт, като се предлагат и варианти за стандарта Post Mount. Теглото на Louise (предна или задна) и на задна Louise FR е 398 грама (с ротора), а на предната Louise FR (с по-голям ротор) е 411 грама.

Magura Louise FR

Тъй като ще имате възможност да разгледате подробно всички спирачки на Magura, когато пристигне новата пратка за България, предпочитам да се насоча към малко „екзотика“, която засега не можем да „пипнем“, а именно вилките и шоковете на Magura. Те вече носят именно тази марка, а не Rond, както беше преди. И, тъй като цялата гама е променена, очаква ви дълъг и интересен преглед на тази част от продукцията на германския производител.


По традиция започваме с модела за спускане – Big Ego. Това е двукоронна обърната вилка с отворена система на маслено смекчаване и реглаж на твърдостта, компресията и връщането. Както повечето DH вилки, и тази има агресивен и здрав вид. На мен лично особено ми харесват карбоновите предпазители за долните тръби, които са толкова стилно направени, че почти не се забелязват. Ходът на този „дзвер“ е 185мм, а теглото 4300 грама. Подобно на много от своите конкуренти, Big Ego се предлага с лапа, която се монтира на горната корона, а не на стержена.

В противоположния лагер, т.е. за дисциплината крос-кънтри, и то в състезателните й варианти, намираме вилката с име Ronin. Тя е с въздушна пружина и новата система за смекчаване на Magura, наречена Albert Plus. С нея можете да регулирате смекчаването на сгъването на вилката при бърза (резки и силни удари) и бавна скорост (слаби и по-плавни). Magura твърдят, че смекчаването при бавна скорост е разработено по начин, че да помага в голяма степен да се преодолее нежеланото сгъване при спринтиране и катерене, т.е. да осигурява т.нар „стабилна платформа“. Освен компресията, можете да регулирате и твърдостта (налягането на въздушната пружина), връщането, както и да заключите хода. Ronin се предлага с ход 80 или 110мм и няколко варианта на краката – единият от тях е за дискови и V-образни спирачки (с 80мм ход), а другите два са за дискове и за някои от хидравличните спирачки за капла на Magura, които се монтират на вилката по по-различен начин, наречен от германците FIRM-tech. (можете да прочетете за него ТУК). Макар и за състезателно ХС, Ronin не е толкова лека, колкото конкурентите си от Rock Shox и Manitou. Теглото й е 1595 грама. Това е така, защото германците всъщност са искали да направят една много солидна вилка, поради което са използвали масивни горни тръби с диаметър 30мм, здрава корона, закрепваща се с по три болта от всяка страна и т.н. Освен всичко друго, Ronin притежава и някои дребни, но много полезни детайли, като водач за маркуча/бронята на дисковата спирачка и специални накрайници на ушите за главината, които ги предпазват от корозия (представляват малки сменяеми пластини – вж.долу). Към вилката получавате и помпа за въздушната пружина, което също е похвално.    

Следващата забележителна вилка в каталога е Phaon. Тя е предназначена за по-леки фрийрайд байкове и за колоездачи, които карат от всичко и навсякъде, поради което се нуждаят от продукт с подобни характеристики, а именно: регулируем ход 90-125мм (системата на Magura се нарича Flightcontrol), не много високо тегло – 1830 грама и здрава конструкция – 30мм горни тръби, корона с три болта, магнезиеви долни тръби и арка, изработени като едно цяло и т.н. Phaon е с метална пружина и маслено смекчаване с възможности за реглаж на твърдостта, компресията и връщането. Предназначена е за дискови спирачки и такива, прикрепващи се с FIRM-tech. И при тази вилка забелязваме гореспоменатите детайли.

За тези, които ще карат предимно фрийрайд, Magura готви още по-здрава вилка – моделът Thor. Той трябва да се появи през април 2004г. и изглежда наистина страховито. Подпорите са с диаметър 32мм, оста за главината е 20мм, а арката е двойна – и отпред, и отзад. Всичко това означава здравина и коравине, достатъчни, за да издържат и най-смелите ви „подвизи“. Затова теглото от 2600 грама звучи съвсем оправдано. Ходът на Thor е регулируем – 110-150мм. Вилката се предлага със стержени 1 1/8 или 1.5 и е предназначена само за дискови спирачки. Метална пружина, маслено смекчаване, регулиране на твърдостта, връщането и компресията при бърза и бавна скорост – възможностите на Thor са наистина големи! И нищо чудно, защото тази вилка очевидно е замислена като конкурент на модели от калибъра на Manitou Sherman и Marzocchi Z150.

Има и два по-евтини модела вилки за крос-кънтри – Asgard и Vidar. Първата е с въздушна пружина и реглаж на смекчаването при връщане и ход 80 или 100мм, докато втората е с метална пружина и маслено смекчаване, но без възможности за неговата настройка, и ход 80мм.
В каталога на Magura правят впечатление и двата задни амортисьора. Този за крос-кънтри се казва Odin Plus и ще бъде в продажба от април 2004г. Със своите многобройни функции този шок ще се конкурира с някои от най-качествените представители на другите марки.

Достатъчен е само един поглед върху трите врътки за настройка, за да сте сигурни, че възможностите за реглаж са максимални. Те включват промяна на налягането на въздушните пружини (забележете, че вентилът е само един! Това е така, защото негативната пружина се самонагласява в зависимост от налягането в позитивната), регулиране на смекчаването при връщане и на компресията при бърза и бавна скорост (като последното осигурява и „праг“ за силите, породени от педалирането). Като допълнителна опция, панелът с врътките за реглаж може да се завърта на 90 градуса, т.е. да бъде в хоризонтално или вертикално положение – това е с цел да се осигури добра съвместимост с повечето рамки на пазара. Друго голямо преимущество на Odin Plus се крие „вътре в него“. Хората от Magura се хвалят с това, че са създали въздушен шок с практически линейна пружина. Това е постигнато чрез променлив диаметър на шиша на централното бутало – така, когато амортисьорът се сгъва, намаленият диаметър на шиша увеличава обема на въздушната камера, което значително намалява прогресивността (втвърдяването) на пружината в горната част на хода. По този начин въздушната пружина на Magura добива характеристки, подобни на тези при шоковете с метални пружини. Бидейки по-линейна, тя позволява да се използва целия ход на амортисьора, а не да се получава силно втвърдяване в края, което на практика да препятства пълното му оползотворяване. Същевременно регулирането на компресията при бърза и бавна скорост на сгъване дава възможност да направите смекчаването прогресивно (а не пружината). Амортисьорът е направен от качествени и добре обработени материали, което, наред с по-малкото втвърдяване на въздушната пружина и устройството на масленото смекчаване, което изпълнява и смазващи функции, осигуряват по-дълъг и безпроблемен живот. Екстрите са навсякъде – дори и шарнирите са ябълковидни, за да са по-устойчиви на страничните натоварвания. Всичко, казано дотук, можете да си онагледите допълнително със скиците, които ще намерите в сайта на Magura – място, което си струва да посетите.

Другият заден амортисьор – моделът Draco – е за спускане/фрийрайд и изглежда не по-малко впечатляващ. Както виждате, неговите настройки не са по-малко – дори напротив! Наред с възможностите за регулиране на твърдостта, смекчаването при сгъване и компресията (бърза и бавна скорост), можете да променяте и налягането в специалната въздушна камера, находяща се в допълнителния резервоар (т.нар. piggyback), с което допълнително да влияете върху прогресивността на хода. Въпросният резервоар също така може да се върти на 360 градуса, така че шокът лесно да пасне на всяка рамка. Повечето от другите детайли, които споменах по-горе, се забелязват и при Draco, само че всичко е още по-здраво и масивно. Амортисьорът се предлага в 4 различни дължини.

Ако искате да видите още интресни продукти, можете да посетите сайта на Magura, където такива не липсват (например хидравличните спирачки за капла и др.)

За контакти:
http://www.magura.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>