Canfield Brothers Formula 1

Двамата братя с името Canfield Brothers са добре известни и уважавани заради своите страхотни байкове за спускане и фрийрайд. Техният последен модел, който ще е в продажба вероятно от февруари 2004г., се нарича Formula 1 – асоциацията е достатъчно ясна за всеки! Canfield наричат своя нов байк „най-бързият в света“.

Formula 1 е разработен на основата на същото окачване, което използват и предишните модели на компанията – Fatty Fat и Big Fat Fatty Fat. И, макар че за тях вече сме писали, ще повторя отново най-важното за окачването на Canfield, тъй като обяснението на техния сайт (можете да го прочетете тук) е достойно за учебник и човек наистина добива усещането, че за 2250$ ще се сдобие с една забележително ефективна и добре работеща рамка, превъзхождаща почти всички други на пазара (не казвам, че това е 100% вярно, но логичните обяснения на братята Canfield водят именно в тази насока).

Ето накратко обясненията за окачването на Canfield и неговата ефективност:

Както виждате, те изплозват т.нар дизайн с паралелни връзки. Има различни варианти на такива окачвания, като някои са заимствани дори от болидите на Формула 1. Този на Canfield се състои от масивна триъгълна задница, която е съединена с предната част на рамката посредством две двойки почти успоредни планки, които са къси и масивни. Това, заедно с яките ставни връзки, използващи капсуловани лагери с диаметър 20мм, осигурява на задницата отлична странична коравина и устойчивост на усуквания. Както забелязвате, задният амортисьор, който е Manitou Swinger Coil 6-Way, е разположен ниско долу, над средното движение и е добре защитен от тръбите на рамката. Ставите на окачването също са в тази централна област на рамката, което съсредоточава центъра на тежестта ниско и така подобрява стабилността и управлението на байка. Ходът на рамката е 9 инча, т.е. около 220мм. Задната главина е с ширина 160мм и диаметър на проходната ос 15мм. Рамката е съвместима с гуми до 2.8. На всичкото отгоре теглото на Formula 1 не е твърде високо – около 5кг!

Ако говорим за нежеланото сгъване на окачването под влияние на педалирането – проблем, с който всички производители в днешно време се борят (включително и тези, които правят DH рамки и велосипеди) – според Canfield наличието или липсата му зависят от разположението на главната ос на окачването – ако тя е под линията на веригата, при въртене на педалите последната издърпва окачването нагоре, т.е. сгъва го. Обратно, ако главната ос е над линията на веригата, последната се мъчи да тегли окачването надолу, което премахва клатенето, но осигурява друг негативен ефект – „ритане на педалите“ (pedal feedback). При Canfield главната ос на окачването е виртуална (мислена), тъй като то е многоставно, и променя разположението си в рамките на хода. Братята са избрали тя да е над линията на веригата, с което се избягва сгъването при педалиране, а за „ритането“ са намерили решение в лицето на високо разположена ролка за обтягане на веригата. Интелигентно, нали? А и не забравяйте, че задният амортисьор е със смекчаване SPV.

Чудесата не свършват дотук! Canfield твърдят, че техният байк преодолява препятствията на терена по-добре от повечето други DH машини. Тук „номерът“ е в пътя на задното колело при сгъване на окачването. Според Canfield повечето рамки са проектирани така, че сгъвайки се нагоре, задното колело се движи във вертикална посока или дори леко напред. Това движение обаче не съответства на линията, по която се сгъва предното окачване – нагоре и назад. Образно казано, получава се, че при работа на окачването двете оси се събират една към друга, т.е. междуосието намалява. Не и при байковете на Canfield! Паралелните връзки и подвижната виртуална ос създават път на задното колело, който е нагоре и назад, почти по начина, по който се движи предната ос. Това осигурява много плавна работа на окачването, повишена стабилност както в завоите, така и при големи скокове, където окачването се сгъва „до дупка“, но междуосието и разпределението на тежестта не се променят. А всичко това прави велосипеда по-сигурен и предсказуем, по-добре работещ и затова по-бърз. Точно като болид от Формула 1!

И тъй като отделихме толкова внимание на работата на окачването (благодарение на още по-изчерпателното обяснение от страна на създателите му), няма да пропуснем и поведението му при спиране. Системата е проектирана така, че под действието на спирачката задницата леко се сгъва (потъва). Това може да бъде преодоляно чрез използването на плаващо ухо за дисковата спирачка, но според Canfield лекото потъване не само не пречи на байка, но дори му помага, тъй като пренася тежестта по-ниско и по-назад (например при стръмни наклони). А като се отчете, че под действието на спирачката предните амортисьори също потъват, в крайна сметка сгъването на задницата само помага да се запази балансът и разпределението на тежестта.

Всичко дотук звучи страхотно, нали? Има и още! Ако сте готови да се разделите с по-голяма част от спестяванията си (около 3000$ и нагоре), братята Canfield са готови да направят рамката ви по поръчка. При тях тази услуга не включва само боя по избор на клиента, нито дори само геометрия, съобразена с ръста и пропорциите му. Тук можете да изберете също така материала на тръбите за предницата (стомана или алуминий), тяхната форма и дебелина и дори големината на подсилките, като съобразите всичко това с теглото си, начина на каране и т.н.

Дори и да не се затичате да си купите някоя от рамките на Canfield Brothers, мисля, че една разходка до сайта им със сигурност ще ви е полезна и интересна. Адресът е: http://www.canfieldbrothers.com/

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>