Elan вече правят и байкове…

…и то какви! Известният словенски производител на ски (всъщност те правят продукти и за други спортове – сноубордове, моторници и др.) е решил да навлезе и на пазара за байкове от висок клас. През 2004г. велосипедите им ще се продават на повечето западноевропейски пазари, а от 2005г. ще се предлагат и в Северна Америка. Амбицията на словенците е да наредят името си до тези на най-известните в бранша, затова технологиите и уменията, вложени в тях, са на най-високо ниво. Всички велосипеди са произведени в Словения. Материалите, използвани за рамките са два – алуминий 7020 и карбон. Elan монтират на някои от байковете си и карбонови кормила собствено производство. Всички модели са само с хидравлични дискови спирачки. Дизайнът и системите на окачване не са нещо невиждано досега, но пък са изпитани и доказани като ефективност в МТБ индустрията.

Първите модели на компанията, които вече са в продажба, бяха показани последователно на няколко велосипедни изложения на Стария континент през 2003г. и бяха предоставени за тестване на някои европейски списания, където получиха добри отзиви. Това показва, че на твърденията на създателите им за високо качество на продуктите и изработката може да се вярва. Ако не на тях, доверете се на очите си и вижте шестте модела на Elan в реда, в който са показани на техния сайт.

За модела си Slyer словенците твърдят, че е най-разностранният в гамата им. И наистина, това е типично колело за всякакви условия, с което можете да се катерите и спускате с еднакво удоволствие. Гаранция за това са здравата алуминиева рамка с четириставно окачване и ход 140мм и добре подбраните компоненти. Slyer се предлага с две нива на оборудване. Стандартното включва заден амортисьор Fox Float RL, вилка Manitou Black Elite с ход 100/120мм, движение Shimano XT/Deore и дискове Shimano Deore, общо за 2100 евро. Версията ХТ е с шок Manitou Swinger Air 4-way, вилка Manitou Minute One и пълната серия Shimano XT, включително и дисковите спирачки. Неговата цена е 3000 евро.          

Следващият модел е Sly. Като предназначение той е аналогичен на Slyer, само че предната част на рамката е направена от карбон, което намалява теглото й до 2,9кг. Ходът на окачването тук е 145мм. Sly също се предлага в два варианта оборудване, включващи същите компоненти както при Slyer. Цените обаче са по-високи – 2500 и 3200 евро.          

Able One едва ли се нуждае от разяснения – видът му веднага издава, че е направен за фрийрайд маниаците. Рамката е от алуминий 7020 с единично люлеещо се рамо, челна тръба 1.5, ход 178мм и тегло 4,1кг. Нивата на оборудване са три – стандартно, XT и Saint. Първият вариант е с вилка Manitou Sherman Breakout SPV със 150мм ход и заден амортисьор Fox Vanilla RC. Другите два варианта са с монтаж от съответната серия на Shimano, вилки Manitou Sherman Breakout Plus SPV със 170мм ход и задни амортисьори Maniotu Swinger Coil 4-way. Цените им са съответно от 2900 до 3900 евро.          

Следващият „звяр“ в каталога на Elan е моделът Able Four. Монтажите, с които се предлага, са същите като при Able One, с вилки Marzocchi Junior T и 888, на цени от 3100 до 4100 евро. Разликата е в рамката, която тук е с многоставно окачване на кобилица и осигурява ход 190мм. Теглото й също е доста по-голямо – 5кг. Като добавите към тези показатели и геометрията с голямо междуосие (и от снимката се вижда колко е издължен байкът) и челен ъгъл 66 градуса, става ясно, че Able Four е предназначен предимно за по-бързи скорости, а не за тесни пътеки с резки завои.          

Най-много погледи на велоизложенията може би събираше моделът за спускане, носещ показателното име DH Pro. Той се предлага само като рамка, която можете да сглобите с компоненти по свой избор. Както се вижда и от снимката, предната част е направена от карбон. Поради това рамката е доста лека в сравнение с повечето си конкуренти – само 4кг. Това позволява на тези, които ще я ползват за състезания, да направят от нея едно наистина леко и пъргаво колело за спускане. Ходът на задницата с четириточково окачване е 210мм. Геометрията на колелото е регулируема – челният ъгъл се променя от 65 до 68 градуса, както и височината на средното движение. Цената на DH Pro е 1900 евро.          

Единственият байк без задно окачване в каталога на Elan е Tumbler. Масивната му алуминиева рамка с тегло 2,3кг. и геометрията с челен ъгъл 68 градуса и силно спускаща се горна тръба отговарят напълно на предназначението му – градско каране, Dirt Jumps и всякакви подобни изпълнения. Все пак, ако искате твърдак за ХС и държите той да е с марката Elan, можете да го сглобите на базата на Tumbler – ще е малко по-тежък, но пък и много по-способен при спусканията. Стандартното окомплектоване на този модел включва вилка Marzocchi Dirt Jumper ІІІ със 110мм ход, движение Shimano XT/Deore и спирачки Hayes HFX-9 HD. Цената му е 1650 евро.          

Накрая, в кръга на шегата, не знам дали байковете на Elan ще превъзхождат конкурентите си при каране по сняг, но със сигурност няма да им отстъпват през лятото!

Етикети: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>