Magura 2002

Наближава 2002 година и компаниите за продукти, свързани с планинското колоездене, започнаха да разкриват новите си предложения за следващия сезон. Ние в МТБ-БГ ще се постараем да ви държим в течение на новостите от каталозите на големите и малките производителин на велосипеди, компоненти и екипировка. Започваме с представяне на продуктите на германската марка  Magura.

Magura са известни най-вече със своите спирачки. Това е първата фирма в света, която създаде хидравлични спирачки за велосипеди още в далечната 1987г. В първите години компанията произвеждаше хидравлични спирачки за капли, но с навлизането на дисковите спирачки германците не закъсняха да се включат в надпреварата за създаването и усъвършенстването на тези технологии. В момента дисковите спирачки на Magura са едни от най-добрите на пазара, затова започваме именно с тях.

Magura Marta

За 2002г. германците създадоха изцяло нова спирачка, предназначена за крос-кънтри. Името на модела е „Marta“.

Основното качество на новия продукт е лекотата – целият комплект за една спирачка, който включва лостче, спирачен механизъм, маркуч за спирачната течност и диск (ротор), тежи 348гр. Това прави спирачката една от най-леките на пазара. Системата е с две бутала, по едно от всяка страна на диска, и е направена така, че накладките автоматично да се регулират в съответствие с износването им. С други думи, няма нужда вие да приближавате накладките към диска, когато изтънеят, самата отворена хидравлична система се грижи за това. Диаметърът на диска е 160мм както за предната, така и за задната спирачка. Роторът е по стандарта с 6 болта, който вече се използва от почти всички производители. Що се отнася до спирачния механизъм, стандартно той е предназначен за вилки с международния стандарт (става дума за ушите за дискова спирачка), но Magura го предлагат и във вариант за стандарта РМ (Post Mount – стандарта на Manitou и Hayes). Този втори вариант се предлага само за предната спирачка.

Спирачното лостче, където се намира и другата част на хидравличната система и откъдето се извършват повечето настройки на спирачката, е от алуминий. То е съвместимо с всички видове команди на пазара – както тези с палчета, така и тези, които сменят скоростите чрез завъртане (от типа на Grip Shift).

Magura Louise FR

Това е другият чисто нов модел в каталога на компанията за 2002г. Както е видно и от последните две букви в името на продукта, тази дискова спирачка е предназначена за дисциплината фрийрайд, като в каталога е посочено, че е подходяща също така за дуал и спускане.

Спирачната система е хидравлична, с две бутала, с автоматично регулиране на накладките според износването им. Предният ротор е с диаметър 180мм, а задният със 160мм. Дисковете са за стандарта с 6 болта. За разлика от останалите модели на Magura, Louise FR не се предлага във вариант за вилки с уши РМ, а само за такива с международния стандарт. Теглото на целия комплект е 411гр.

 

Лостчето е от алуминий и е съвместимо с всички видове команди на пазара. Цветът на лостчето и спирачния механизъм е черен.

Magura Gustav M

Този добре познат модел за спускане също има известни подобрения за 2002г.

 

 

При него спирачният механизъм е с четири бутала, по две от всяка страна, което увеличава още повече спирачната сила. И при този модел хидравликата автоматично регулира накладките според износването им. Новост за 2002г. е вариантът за вилки с накрайници за РМ, но само ако се използва в комбинация със стандартна главина (а не такава с 20мм ос). Диаметърът на предния диск е 190мм, а на задния 160мм. Теглото на комплекта за една спирачка е 499гр.

 

Останалите модели от каталога на Magura са: Louise – за ХС, Clara – за ХС и фрийрайд и Julie – за ХС и фрийрайд. Всички те се предлагат във варианти за вилки с международния стандарт и за такива със стандарта Post Mount. Всички хидравлични спирачки на Magura са подсигурени с 5 години гаранция срещу течове на лостчето и спирачния механизъм.

Magura са разработили и една интересна технология, наречена FIRM-tech (Fully Integrated Rond Magura Technology). Какво се крие зад това име?

 

Става дума за специфичен дизайн на една от хидравличните спирачки за капли на Магура – HS33. Тя е разработена в специален вариант, който не използва подкова (booster) и който се закрепва на специални „пъпки“, намиращи се от задната страна на краката на вилката. Такива пъпки имат само няколко модела от вилките на Магура. Целта на всичко това е да се намали теглото на спирачката, за да стане тя конкурентна на V-спирачките. Може да се каже, че това е постигнато, защото целият комплект (спирачен механизъм, маркуч и лостче) тежи 272гр., което е с 99гр. по-малко от V-спирачката Shimano XT.


Magura обаче са известни не само със своите спирачки. Те правят и амортисьорни вилки с марката Rond. На този фронт също има доста нови неща за 2002г.

Big Ego и Mid Ego

 

Big Ego е „голямата“ вилка за спускане в каталога на Магура. Тя е двукоронна, обърната, с отворена система за маслено смекчаване. Ходът и за 2002г. е увеличен от 170 на 185мм. Вилката е с 20мм ос и се предлага само за дискови спирачки за международния стандарт. Big Ego е напълно регулируема – можете да променяте твърдостта, компресията и връщането по свой вкус. Теглото й е 3400гр. Стерженът е с размер 1 1/8.

 

 

 

Вилката се предлага и във вариант с директен захват на лапата към горната корона.

Освен вилката в комплекта, който получавате при покупка е включена и кутия с резервни части и инструменти за поддръжката й.

Magura имат още един модел обърната вилка с името Mid Ego – той има същите характеристики, само че е с по-малък ход – 140мм, което го прави подходящ за дуал и фрийрайд.

Quake Air

 

 

Това е най-леката вилка на Magura, предназначена за крос-кънтри на състезателно ниво. Вилката е с въздушна пружина, което личи и от името й, и има ход 70мм. Регулират се твърдостта и връщането. Теглото й е 1480гр. Краката са от магнезиеви сплави, а короната, подпорите и стержена от алуминий. Кормилната тръба е 1 1/8. Вилката се предлага в два варианта – първият е с рогца за V-спирачки и уши за дискови спирачки за международния стандарт, а вторият е с „пъпки“ за технологията на Magura FIRM-tech.

В комплект с вилката получавате и помпа.

 

 

O24U – това съкращение означава „кислород за теб“. Този модел също използва въздух под налягане за пружина, само че е насочен към по-масовия потребител. Предлага се в два варианта. По-големият е със 100мм ход, има заключване на хода и е във вариант само за дискови спирачки (международния стандарт). Теглото му е 1705гр. По-малкият вариант е с ход 80мм, не се заключва, предлага се както за V-спирачки и дискове, така и за FIRM-tech, и тежи 1580гр.

И двата варианта са с регулируема твърдост и връщане, краката им са от магнезий, а останалите елементи от алуминий. Предлагат се само със стержен за 1 1/8 без резба.

И този модел се доставя в комплект с помпа.

Quake CP125 и Quake CP85 – тези вилки са с метална пружина и маслено смекчаване с отворена система. Подобно на останалите модели на Magura, и тук краката са магнезиеви, а останалите елементи – алуминиеви. Стерженът е за 1 1/8. Вилките могат да се регулират по много начини – можете да променяте твърдостта, компресията и връщането.

 

Първата (вляво)  е предназначена основно за фрийрайд, което си личи и от големия ход, който може да се регулира от 90 до 125мм. Теглото на вилката е 1870гр. СР125 се предлага само във вариант за дискови спирачки и е съвместима с международния стандарт.

Втората вилка е с по-малък ход – 85мм, което я прави и по-лека – 1680гр. Освен това тя може да се използва както с дискови, така и с V-образни спирачки. Предназначена е основно за крос-кънтри.

 

 

2-Stroke S – това е най-евтиният модел от гамата на Магура, но въпреки това предлага отлично качество. Той е в два варианта, които се различават по хода – 80 и 100мм. Вилката е с метална пружина и маслено смекчаване. Регулира се само твърдостта. За разлика от другите модели, тази е със стоманен стержен, отново за размер 1 1/8. Теглото на вилката е 1850гр. Съвместима е както с дискови спирачки (международния стандарт), така и с V-образни.

 

 

Всички вилки на Magura са снабдени със специални пластини при ушите за главината и ушите за дисковата спирачка, чиято цел е да предпазят краката на вилката от корозия.

Air Pro

През 2002г. Magura за първи път излиза на пазара за задни амортисьори, с модела, който виждате на снимката.

Това е въздушен амортисьор, който има за цел да се конкурира с най-добрите модели на фирми като Rock Shox, Cane Creek, Fox  и др. Амортисьорът е регулируем до безкрайност – има настройки за твърдостта, компресията, връщането, а освен това може и да се заключва при изкачване. Предлага се с дължина от 165 до 190мм – в зависимост от това ходът на буталото е от 31,2 до 50,5мм, а теглото от 290 до 340гр.

Magura правят и други продукти за планинско колоездене – главини, готови колела (които са с главини Magura, спици DT и капли Mavic), както и различни аксесоари към спирачките и вилките. Цялата им гама от продукти ще можете да разгледате скоро на техния уеб-сайт на адрес:

www.magura.com

 

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>