Specialized 2004

Тази година една от най-големите компании за планински велосипеди празнува 30 годишнината от cъздаването си. Заедно с това, Specialized представиха и своята линия от модели за 2004г. Дали по случай на годишнината, или просто защото дизайнерите на компанията са били обхванати от вдъхновение, но почти всички байкове на Specialized са пипнати повече или по-малко, а има и някои съвсем нови технически решения, които изглеждат наистина „шашкащо“. Като това например:

Ако се вгледате внимателно и започнете да броите, ще разберете защо някои побързаха да нарекат тази нова система на окачване шестточкова (наистина има общо 6 стави). Името на байка, който я използва, е „Demo 9“ – той е за спускане и има 9 инча ход (т.е. 220мм). Новото окачване комбинира масивно триъгълно люлеещо се рамо с HorstLink – специфичното разположение на ставната връзка между ушите на рамката и стойките на седалката, защитено с патент, което осигурява отзивчивост към терена, активност на окачването при спиране и добро ограничаване на силите, действащи върху окачването при педалиране. Ролята на триъгълното рамо, окачено към рамката с масивна ос и капсуловани лагери, според Specialized, е да придаде допълнителна устойчивост на окачването към усукващи натоварвания. Задният амортисьор е Manitou SPV, чиято стабилна платформа допълнително ще пречи на системата да се сгъва при въртене на педалите. Той е разположен доста по-ниско в сравнение с предишните версии на окачването FSR, което осигурява нисък център на тежестта за повишена стабилност.

Вилката на новия байк е Marzocchi Bomber 888 с 200мм ход. От Specialized изтъкват и това, че на Demo 9 може да се сложи преден дерейльор – нещо наистина рядко срeщано при рамки с толкова много ход и още по-рядко използвано в нанадолните дисциплини, за които е предназначен байка. Разбира се, по-добре с тази възможност, отколкото без. Други екстри в рамката са ушите по стандарта ISCG за закрепване на обтегачи за веригата, съвместимостта с 24″ и 26″ задни колела (съчетана със съответни настройки на геометрията), 150мм широка задна главина с ос без машинка (с диаметър 12мм или 15мм), предпазител за задния дерайльор и още много изпипвания.

И понеже започнахме с моделите за спускане/фрийрайд, които са събрани в серията Big Hit, ето още един нов байк за фрийрайд, но с по-малко ход, т.е. не за най-екстремните ви опити. Той е и много по-достъпен като цена – това е основната идея, с която е създаден. Името на модела е SPEC и се предлага в два варианта. Рамката е с проста конструкция с единично люлеещо се рамо, закачено на голяма ос с капсуловани лагери. Ако се вгледате във формата на тръбите, ще забележите, че в обработването им е вложен немалко труд. Ходът на задницата е 130мм, със заден амортисьор Fox Vanilla R със стабилна платформа Pro Pedal (вж. тук). Вилката на по-добрия модел е Marzocchi Drop-Off Comp със 130мм ход, а движението е с курбели Truvativ Hussefelt и смес от компоненти на Shimano – от Alivio до LX. Спирачките са Hayes HFX9-HD.

Топ-моделът за крос-кънтри Epic, който използва уникалния амортисьор на Fox с инерциална клапа (вж.тук), е претърпял „диетична“ програма, в резултат на което теглото на рамката е намаляло с около 220 грама. „Отслабването“ е постигнато с малки пипвания по рамката като карбоновата планка за задния амортисьор например. Другата новост е, че инерциалната клапа вече може да се регулира, т.е. да променяте чувствителността й към терена (при колко силен удар да отключва окачването). Отпред колелото ще бъде с новата вилка Fox Forx F-80 Terra Logic, която също е с регулируема инерциална клапа.

От 2004г. и модел от линията Enduro носи означението S-Works (доскоро в тази група бяха само състезателните байкове на Specialized) и също е снабден с инерциална клапа. При него обаче задният амортисьор си е закачен по нормалния начин, а резервоарът и клапата са изнесени при задната ос и са свързани с главното тяло чрез маркуч (както е при някои задни амортисьори за спускане). При ход 130мм, възможността окачването да се самозаключва при гладки повърхности и катерене е наистина хубаво нещо. Както виждате и от снимката, цялата рамка е изпипана в типичен за Specialized стил. Enduro S-Works ще се предлага и като рамка, и като цял велосипед.

Останалите модели от серията Enduro са без инерциална клапа, но имат задни амортисьори Fox с платформата Pro Pedal, като някои са и с регулируем заден ход 110/130мм (чрез амортисьора).

Сред моделите Enduro има и още една нова рамка – SX. Тя има доста общи черти с останалите, но е предназначена за 4-крос/дуал, което е довело до специфична за целта геометрия и допълнителни заздравявания. Ходът е променлив – 80/100/110мм. Задният амортисьор е Fox Vanilla R (с Pro Pedal).

Байковете за крос-кънтри от серията Stumpjumper също са с изцяло обновена рамка. Главните тръби са обработени по най-добрите технологии на Specialized, горната е направена спускаща се ниско към седалката, а задният амортисьор е удобно наместен между раздвоената седалкова тръба.

Тук шокът на Fox е кръстен Triad, защото има три възможни режима на работа – напълно заключен, напълно отключен и в режим Pro Pedal. Този заден амортисьор също е екстра, разработена специално за Specialized, тъй като стандартните модели на Fox за следващата година едва ли ще имат опцията за изключване на Pro Pedal. Ходът на рамката е 100мм.

На горната снимка е показан юбилейният модел Stumpjumper Disc Anniversary, който е с вилка Fox Float RLC (100мм ход), движение и дискови спирачки Shimano XTR и колела Mavic Crossmax SL.

За контакти: http://www.specialized.com/

Етикети: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>