GT 2004

Компанията GT, която открай време се стреми да предлага напредничави продукти на МТБ пазара, излезе с нов модел байк с двойно окачване за 2004г. Името на серията, включваща три велосипеда, е ID XC. ID има много общо с предишната система на окачване на GT, наречена I-Drive, тъй като използва същите принципи и цели същия ефект – поддържане на еднаква линия и опън на веригата с цел преодоляване на нежеланите ефекти върху окачването при педалиране. Ще припомня, че системата I-Drive включва механизъм с ексцентрик около средното движение. Новото окачване е значително по-просто (не и на пръв поглед обаче!), за обслужването му се използват шестогран №5 и инструмент за отвиване на средно движение, но още по-ценно за любителите на ХС е това, че рамката е по-лека. Освен това в няколко теста на новите байкове се твърди, че в някои отношения окачването им работи по-добре от първото I-Drive.
Ето какво представлява окачването на ID:

 

Както сами виждате, то има две големи оси и една метална пластина, свързваща средното движение с рамката. Основната цел е средното движение да бъде максимално изолирано от главната ос на окачването. Това е горната ос – на нея е закачено задното рамо. Тръбата за средното движение пък е закачена пак с голяма ос за рамото. При сгъване на окачването задницата се движи около горната ос. Естествено би било средното движение, като закачено за рамото, също да се движи, но металната пластина не позволява това – така средното движение остава на мястото си, въртейки се на оста на рамото. GT твърдят, че целият този механизъм успешно се справя с проблемите при педалиране, характерни за много байкове с окачване.

Що се отнася до останалите характеристики на рамката от алуминий 6061, тя включва полуинтегрирани чашки и лагери при основните оси. Ходът отзад е 100мм и при двата по-скъпи модела се осигурява от газов амортисьор DT Swiss SSD, докато при третия, най-евтин вариант той е Fox Float R.

Трите нива на оборудване при ID XC са следните: моделът 1.0 е с вилка Fox Float R с въздушна пружина и 100мм ход и пълно оборудване Shimano XT, включително и дисковите спирачки. ID XC 2.0 е с вилка Rock Shox Duke XC със 100мм ход, движение Shimano LX и дискови спирачки Magura Julie със 180мм ротори. Най-евтиният, 3.0, е с вилка Rock Shox Pilot SL, движение Shimano Deore с курбели Truvativ Fire X и механични дискове Avid.

Въпреки новата серия байкове, първата система I-Drive продължава да намира приложение в много от моделите на GT. Механизмът с ексцентрика е подобрен (например чрез добавяне на капсуловани лагери). Има 4 модела за крос-кънтри с това име, използващи рамка от алуминий 6061 с ход 110мм. Най-скъпият – I-Drive 0.0 – е с преден и заден амортисьори Fox Float R и компоненти Shimano XT.

Моделите Ruckus за фрийрайд, които използват I-Drive, но с ход 150мм, също показват нов имидж, макар да няма принципни новости в рамката. Най-скъпият Ruckus 1.0 вече е с двукоронна вилка – хитовият модел 888R на Marzocchi, но във вариант със 180мм ход. Задният амортисьор Fox Vanilla RC е със смекчаване Pro Pedal за повишена твърдост при педалиране, а някои от компонентите на движението са от новата „яка“ серия Saint на Shimano.

Що се отнася до модела за спускане DHi, също със системата I-Drive и с 220мм ход, промените в него като че ли са най-малко. Най-съществената засяга вилката – отново Marzocchi 888R, но със стандартните си 200мм ход. Движението е Shimano XTR/XT.

За контакти: http://www.gtbicycles.com/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>