Нови и интересни продукти: амортисьори от Progressive Suspension и Fox

Progressive Suspension

Компанията Progressive Suspension, която в последните години доби огромна популярност със своя заден амортисьор, наречен 5th Element, пусна на пазара още един продукт, използващ технологията със стабилна платформа на досегашния, само че с газова пружина. Името му е Progressive 5th Element Air.

Разбира се, основното преимущество на амортисьора е стабилната платформа. За тази технология сме писали много пъти и не случайно. Заимствана от мотокроса, тя е разработена за целите на планинското колоездене за първи път под марката Curnutt (това е фамилията на създателя на технологията, известен конструктор по окачването в областтта на мотоциклетите, чиито син преработи стабилната платформа в продукт за маунтин байкове), чиито амортисьори бяха използвани от Foes. След това компанията Progresive Suspension закупи права върху нея и я доразви, създавайки споменатия вече много скъп, но и отличен като характеристики заден шок с пружина и маслено смекчаване. Миналата година пък Manitou закупиха правата върху технологията от Progressive и я доразвиха още повече под името SPV (Stable Platform Valving), като продажбите на продуктите на Manitou започват от 2004г. (макар че въздушният им SPV амортисьор се среща и при тазгодишните Giant VT). Manitou приложиха технологията и в нов модел вилки, носещ името Minute.

След този кратък „преговор“, повечето от вас сигурно са си припомнили какво представляваше тази технология. Чрез специална клапа за смекчаването (по-точно за компресията) се създава праг за удари под определена сила и честота, чрез който се изолират повечето от силите, породени при въртене на педалите, тъй като те не могат да преодолеят този праг и да задействат окачването. Нещо повече – този праг може да се регулира, така че да настроите окачването в зависимост от теглото и предпочитанията си. Казано съвсем просто, технологията позволява да се създават байкове с двойно окачване, които да не изпомпват енергията ви при катерене, но същевременно да са напълно активни при спускане и неравности.

Новото развитие в технологията е пренасянето й при въздушните пружини (първо от Manitou, а сега и от Progressive Suspension). Progressive 5th Element Air не само има смекчаване със стабилна платформа (тук тя е наречена CV/t – Control Valve Technology) и регулируем праг. Новият заден амортисьор ще се бори за челните места на пазара и с други свои качества.

Едно от тях е супер-лекото тегло – около 200 грама за най-късия амортисьор (продуктът се предлага в три дължини с ход на буталото до 5 см). Този грамаж наистина впечатлява, дори в света на въздушните задни амортисьори.

Друга основна характеристика, засягаща пряко и работата на амортисьора, е ниското налягане на въздушната пружина. Progressive твърдят, че 5th Element Air по този показател е пред останалите производители. По-ниското налягане осигурява няколко предимства: използва се по-голяма част от хода, като той е по-линеен (т.е. с по-слабо втвърдяване в края), уплътнителите се натоварват по-малко и като цяло работата на окачването е много по-плавна.

Цената на Progressive 5th Element Air е 350$.

За контакти: http://www.progressivesuspension.com/


Fox Racing Shox

Компанията Fox, която е може би най-големият производител на качествени задни амортисьори в света, не остава по-назад в състезанието за нови технологии, посветени на решаването на проблема с нежеланото сгъване на окачването, породено от педалиране. Всъщност, по всеобщо мнение на западните журналисти, които имат възможността да тестват повечето нови продукти и, в частност, различните стабилни платформи, Fox засега са постигнали най-ефективното решение на проблема със своя заден амортисьор Brain, който се използва в модела Epic на Specialized (повече подробности можете да прочетете ТУК). Припомням, че той използва специална инерционна клапа, свързана с механичен датчик, който отчита ударите върху задната ос. Когато има удари, клапата е отворена, маслото преминава през нея и окачването работи. Когато няма удари, клапата се затваря, движението на маслото спира и окачването се заключва. Отварянето и затварянето на клапата стават напълно автоматично, според особеностите на терена и зависят само от удари върху оста, а такива не могат да възникнат вследствие на педалиране. Дори ако се друснете на педалите, няма да задействате окачването, тъй като това е удар отгоре-надолу и не се отчита от датчика.

За съжаление на потребителите, за момента тази уникална технология се използва само от Specialized и никой друг няма права да я прилага за задни амортисьори и системи на окачване – поне така пише в споразумението между Specialized и Fox. Разбира се, това ограничение няма да е вечно, но докато то отпадне, Fox предлага на потребителите си друго решение, а именно стабилна платформа, подобна на тази на Manitou/Progressive Suspension, която чрез специални клапи и настройки на компресията изолира повечето сили откъм педалите, но не пречи на отличната работа по неравности. Новата технология се нарича Pro Pedal и добрата новина за клиентите на Fox е, че тя ще бъде „вкарана“ стандартно във всички модели на компанията за 2004г., без това да доведе до някакво голямо увеличение на цената им.

Както отбелязах, ограничението, засягащо инерционната клапа, се отнася само за задни амортисьори, така че Fox не пропуснаха възможността да създадат амортисьорни вилки, използващи ефективната технология. При тях тя се нарича Terra Logic (а не Brain Shock), но като принцип и устройство системата е същата. Вилките с технологията Terra Logic за момента са две – F80X и F100X, като числата показват дължината на хода. Във всичко друго двата модела са еднакви. Със синята „врътка“ в долната част на единия крак се регулира при каква сила на ударите вилката да се отключва, т.е. кога да реагира инерционната клапа. Отделно от това те имат и други настройки (например на връщането, с 12 позиции). Пружината и на двете вилки е въздушна, а теглото им е около 1,60кг. Както и останалите модели на Fox, вилките с Terra Logic не са най-леките на пазара, но са солидни и здрави, с 32мм подпори, метални регулатори и „вътрешности“ и т.н. Що се отнася до цената, тя е подобаващо висока за такъв ефективен и качествен продукт – 775$.

За контакти: www.foxracingshox.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>