Новият Specialized M5 S-Works FSR Epic – не просто нов байк, а изцяло ново окачване

Така накратко може да се опише новата състезателна крос-кънтри рамка на една от най-големите компании в света. Specialized като че ли е на път отново да направи революция в окачването, както стана преди с тяхната патентована четириставна система FSR, сега използвана широко в множество байкове за всички дисциплини. Сами виждате от снимките, че става дума за нещо наистина ново.

Новият байк, може да се каже, е съвместен проект на Specialized и Fox, тъй като тайната на новото окачване е именно в специално разработения заден амортисьор на Fox. Не само начинът и мястото на закрепването му са нови, но и един специален допълнителен цилиндър, в който се помещава т.нар. инерциална клапа. Именно тя върши цялата работа. Така че да наблегнем по-подробно на всички изброени дотук детайли. (Между другото Specialized наричат новото си творение Brain Technology, т.е. мозъчна (умна) технология).

Разположението и начинът на закрепване на амортисьора само от едната страна сами по себе си нямат никакво значение, ако не се свържат с допълнителния цилиндър и намиращата се в него инерциална клапа. Тя се отваря и затваря и по този начин отключва и заключва окачването. Когато теренът е неравен, клапата е отворена и окачването работи нормално, поемайки всички неравности. Когато теренът стане равен, клапата се затваря и заключва окачването, давайки възможност да се избегне загубата на енергия от колоездача. Как се прави подобна магия? Всъщност механизмът е по-прост, отколкото очаквате. Клапата се отваря и затваря посредством един механичен „датчик“, който отчита неравностите. Този датчик еедна тежест с пружинка – когато има препятствия, те сгъват пружинката, т.е. изместват тежестта, което пък отваря клапата и окачването работи. Когато няма неравности (или по-точно е да се каже удари с определена сила), тежестта се връща в нормалното си положение, затваряйки клапата, което заключва хода. Именно поради тази причина е необходимо допълнителният цилиндър с датчика и клапата да са максимално близо до задната ос, където ударите от терена се усещат с най-голяма сила – така цялата система става по-чувствителна. Ако при изкачване се натъкнете на по-големи неравности, те активират окачването, след което то отново се заключва, когато вече няма нужда от него.

Западните МТБ журналисти са имали възможност да прекарат един ден с прототипите на байка Epic и първите им впечатления са, че той наистина прави това, което Specialized твърдят. Т.е. окачването наистина работи по гореописания начин. Те имат и своите малки забележки – най-съществената от тях е, че пружинката на датчика е била настроена много меко и по този начин окачването се е активирало твърде лесно, например от накланянето на байка наляво-надясно при усилено въртене нагоре. Затова препоръката е пружинката да бъде направена малко по-твърда, още повече, че тя няма да може да се регулира (според мен могат да я направят така, че да се настройва, но пазят това подобрение за следващите години, за да вземат повече пари от цялата работа).

Самият заден амортисьор е с въздушна пружина и всички настройки, характерни за другите модели на Fox. Той обаче е закрепен към рамката със сферични лагери, които го изолират от натоварванията (особено страничните), идващи от рамката и по този начин удължават живота му.

Ходът на окачването на Epic е 90 мм, а всички стави са с капсуловани лагери.

Самата рамка е от алуминиевата сплав М5 на Specialized, направена по технологията ORE – всяка тръба е самостоятелно удебелявана и обpaботвана, като основните промени в дизайна са свързани именно с новата система на окачване. Теглото на новата рамка е почти същото като на досегашната, но цената е доста по-висока. Тя е 2120 $ за рамката, като скоро се очакват и цели байкове на нейна база.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>