Shimano 2004 – Saint и XT

Още през пролетта на 2003г. се появиха информации и откъслечни сведения за новите продукти на Shimano през 2004г. Ние също публикувахме такива, но без снимки и с по-малко подробности, като се спряхме най-вече на серията за фрийрайд и спускане, носеща името Saint. Няколко месеца по-късно вече разполагаме с много повече данни за новите компоненти, така че да си заслужава да ги представим в отделна статия. Няма да отминем и най-важните коментари и критики, съпътстващи някои от новите решения на Shimano.

Saint

 

Зад това име стоят няколко компонента, разработени специално за много високите натоварвания, съпътстващи спускането, фрийрайда и другите агресивни начини на каране. Saint трудно може да се нарече цяла серия (каквито са например XTR, XT, LX), защото тя не включва някои компоненти като команди, спирачни лостчета, зъбчатки, преден дерайльор и др. Това, което включва, поне според представеното досега, са курбели, дискови спирачки, главини и заден дерейльор. Всички те са по-големи и масивни от аналозите им в другите групи на Shimano, защото са създадени с едничката цел да осигурят максимална здравина и издръжливост. Иначе като клас и цена, Saint стои много високо, между XTR и XT. Друг характерен белег за Saint е, че в тази серия (както и в обновената ХТ) Shimano последователно прокарва новите си концепции за някои от частите на колелото, като например закрепването на диска към главината, на курбела към средното движение и т.н.
Ето ги и подробностите за Saint…

Заден дерайльор RD-M800 – това е компонентът, който включва нещо наистина ново, невиждано дори в серията XTR 2003, а именно: закрепването директно към оста на задната главина. То става чрез резба и според Shimano е възможно най-здравото, поне от сега съществуващите. В това има логика, доколкото ще е много по-трудно да изкиривите стоманената ос на главината, отколкото алуминиевото ухо на рамката, но аз лично се питам дали по този начин не се увеличава опасността за самия дерайльор? Разбира се, не се и съмнявам в здравината му, но при липсата на ухо, което да поддаде и да се изкриви, като че ли остава той да поеме цялата сила на ударите. В тази връзка дерайльорът има и няколко други детайла, които са предназначени да предпазят рамката и компонентите на движението при удари и свръхнатоварвания, например специален гумен „буфер“. RD-M800 е предназначен за 9 плочи отзад и е съвместим с всички 9-скоростни команди на Shimano, независимо дали са палцови или са Dual Shift Lever, както е при XTR и ХТ 2004 (виж по-долу)(предавките се сменят със спирачното лостче).

Както стана ясно, задният дерайльор ще изисква задна главина със специална ос. Това е FH-M800. Тя е с дължина на оста 135мм и диаметър 10мм. Но това е диаметърът само в краищата на оста – отвътре, където контактува с лагерите, тя е 20мм. Що се отнася до предната главина, тя си е направо за 20мм ос без машинка. И двете са с големи лагери с ъглов контакт, с конуси и чашки, и с водоустойчиви уплътнители.

Главините се отличават и със системата Center Lock за закрепване на роторите на спирачките. Припомням, че тя се появи за първи път в серията XTR за 2003 година и при нея дискът вместо да се слага с болтове, се нанизва на жлебове и се притяга със специален пръстен. Разликата при Saint е в диаметъра на тялото, върху което са разположени шлиците – той е почти толкова, колкото са фланците на главината XTR. Това техническо решение безспорно увеличава здравината и надеждността на закрепването и е продиктувано от диаметъра на предната ос, но то предизвика нови критики към японския производител за това, че „обърква“ трудно наложилите се стандарти при дисковите спирачки и налага свои, принуждавайки тези, които желаят да ползват неговите дискови спирачки, да си купят и главини Shimano, или обратно. Конкретно в случая със Saint, по-големият диаметър на шлиците пречи дисковите спирачки от серията да се използват с главини XTR или ХТ, които пак са със Center Lock, само че с по-малкия диаметър. Все още не е ясно дали и други производители ще имат право да произвеждат главини за Center Lock или не, което би увеличило избора на потребителите.
    
Ето, че стигнахме и до самите дискови спирачки. Те са с ротори 160мм или 203мм, масивен спирачен механизъм с две бутала и са съвместими с международния стандарт и Post Mount (Hayes/Manitou). Системата работи с минерално масло и е съвместима с всички спирачни лостчета за хидравлични спирачки на Shimano.

Серията Saint включва и курбели, които използват технологията Hollowtech ІІ, представена за първи път при XTR 2003. Припомням, че при нея десният курбел и огромната ос на средното движение са едно цяло, левият курбел се прикрепя към оста на шлици и се притяга с болт, а лагерите на средното движение са изнесени в специални чашки извън тръбата на рамката, като по този начин се увеличава разстоянието между тях, големината им и диаметъра на оста. Цялата тази система осигурява както намаляване на теглото, така и увеличаване на здравината и издръжливостта. За повече подробности вижте тук. Курбелите Saint ще използват именно това закрепване. Разликата от XTR и ХТ 2004 е в здравината на самите курбели, които са много по-масивни. Според Shimano те са два пъти по-яки от курбелите XTR. Отворите за завиване на педалите са със стоманени втулки. Има три разновидности – само с една плоча (34, 38, 42 или 46 зъба), с две плочи (22 и 32 зъба) и предпазител (bashguard) и с три плочи (22/32/44 зъба).

XT 2004

Преди време само инцидентно съобщихме, че се подготвя цялостно обновяване на може би най-популярната група компоненти на Shimano, която e символ за качество и надеждност, предлагани на много по-достъпна цена от XTR. След като японците обявиха промените в нея, стана ясно, че основните линии на обновление следват концепцията, представена с XTR 2003. С други думи, през 2004г. Shimano ХТ вече ще използва технологии като Center Lock, Dual Control Levers, Hollowtech ІІ и т.н. Ето ги и подробностите…

Dual Control Levers – предавките вече се сменят не с палци, а със спирачните лостчета, както е при XTR. Смяната става чрез натискане на лостчето нагоре/надолу по вертикала, а спирането си е както винаги с издърпване на лостчето. В серията ХТ вече няма отделни команди по разбираеми причини. Новите команди/лостчета се предлагат във варианти за хидравлични дискови спирачки и за V-спирачки/механични дискови. Този компонент предизвика може би най-много критики към обновената серия, най-вече от страна на фрийрайд/DH колоездачите, които смятат новата технология твърде неподходяща за тези дисциплини, тъй като има риск от нежелани смени на предавките при преминаване през неравности с натисната спирачка. А пък именно тази група колоездачи използваше с охота компонентите ХТ заради по-голямата им здравина и универсалност спрямо състезателната ХС серия XTR. Както споменах по-горе, към серията Saint за момента не се предвиждат команди, така че за любителите на агресивните дисциплини остава да избират между Dual Control Levers XTR/ХТ или по-нисък клас палцови команди, или пък да преминат към въртящите се около кормилото команди на SRAM (които също имат своите запалени почитатели и противници). Все пак, има и вероятност в ХТ 2004 да бъдат включени и команди с палчета, за да имат потребителите по-голям избор.

Курбелите в новата серия са два и използват Hollowtech ІІ, за която стана дума по-горе. И двата курбела са с по три плочи, но при единият в добавка към тях има и предпазител (bashguard), макар и не толкова масивен, колкото при Saint.

Задният дерайльор също е обновен – той е с по-голямо разстояние между двете пластини на рамото за повече странична твърдост, както и с гумен „буфер“ за намаляване на шума и предпазване при удар. Новият компонент е и с така нареченета Low Normal Return Spring – такава е пружината и при XTR и Saint – според Shimano тя прави превключванията на предавките още по-леки, особено в комбинация с новите команди, защото пружината се грижи за качването на по-голям венец отзад. Предните дерайльори ще бъдат три, с различни захващания към рамката/средното движение, като всички модели ще са с двойно издърпване (горно и долно).

Новите дискови спирачки ХТ следват дизайна на XTR и Saint, т.е. спирачното устройство вече е с две бутала, а не с 4, както беше досега. То лесно се монтира към уши за международния стандарт или Post Mount и се регулира фино, без да се използват шайбички. Накладките, които ще се предлагат, са два вида – органични (от специални смоли) или метални (т.е. нормалното феродо). Спирачките работят с минерално масло, а не със спирачна течност. Както вече споменах, роторите ще се закрепват за главините чрез системата Center Lock, като диаметърът на шлиците е като при XTR.

Ще има и главини без Center Lock за използване с V-образни спирачки. Самите V-спирачки са с познатия дизайн. Главините ХТ също са с радиално-аксиални лагери, с чашки и конуси. Те ще се предлагат в два цвята – черен и сребристо-сив.

Shimano представиха и готовите колела WH-M765, които също спадат към групата ХТ. Те са съвместими с безкамерни и нормални гуми, използват системата Center Lock, имат 24 спици, наредени по специалния начин на Shimano и тежат общо 1766 грама (двете). С други думи, тези колела включват всички екстри на XTR, но ще струват доста по-малко от топ-модела.

Предимставата и недостатъците на новите серии предстои тепърва да бъдат обсъждани. Новите технически решения на Shimano може да променят за пореден път цялата МТБ индустрия (ако не да я променят, то със сигурност да й повлияят много силно), но е възможно също така някои потребители да потърсят други алтернативи. Следващите години ще покажат дали и кои от нововъведенията ще имат пазарен успех.

Повече подробности за продуктите на Shimano можете да намерите и на техния сайт: http://www.shimano.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>