Scott 2002

ScottUSA е не само една от най-известните марки за велосипеди в света, но и една от най-популярните в България, което се дължи главно на това, че тя първа от големите компании стъпи на нашия пазар. Нейният каталог за 2002г. вече е факт и затова бързам да ви представя част от моделите, някои от които без съмнение ще видим и по българските магазини.

Избрал съм общо 12 модела, като повечето са от най-високия клас и за съжалиние все още не са по джоба на всеки българин. Иначе гамата на Scott е много голяма – моделите за планинско колоездене са общо 32, за почти всички дисциплини, а използваните материали за рамките са Cr-Mo, алуминий и карбон. Цялата гама можете да видите в интернет на адрес: www.scott-europe.com

Scott High Octane

 

 

Това е новият модел за фрийрайд, макар че характеристиките му са като на байк за спускане. Рамката е изцяло нова – Octane DH, направена от алуминий 7005 Т4/Т6, двойно удебелена, с уши за дискова спирачка за международния стандарт. Ходът е регулируем от 180 до 240мм. Задницата е с единично триъгълно рамо, окачено на заден амортисьор DNM ST-8 AR. Челото е прикрепено към рамката с познатата система на Scott, използвана миналата година при DH моделите. Вилката си е съвсем спускаческа – Rock Shox Boxxer със 190мм ход. Спирачките са на Magura – новият фрийрайд модел Louise FR. Едно от нещата, което показва, че байкът е предназначен за фрийрайд, са трите венеца отпред на курбелите Race Face Prodigy. Движението на колелото с компоненти Shimano Deore показва, че Scott са се постарали цената на байка де не е до небето. Колелата са с главини Formula/Scott Disc Comp, спици DT и капли Alex DH, а гумите са Schwalbe Fat Albert 26×2.35. Останалите компоненти са Scott.
 
Scott Octane        

 

Добре познатият ни Octane не се е променил много от миналата година, поне по отношение на рамката, която е от алуминий 7005 Т4/Т6, с двойно удебелени тръби и използва единично люлеещо се рамо, което е асиметрично, за да не пречи на предния дерайльор и венците. Задният амортисьор е DNM ST-8 AR. Промяна има в предницата, където е монтирана вилката Rock Shox Psylo XC Tullio, която е с уши за 20мм ос, но с лостче за бърз демонгаж. Ходът е от 80мм до 125мм. Дисковите спирачки отново са Magura Louise FR. Колелата са с капли Alex FD-26, главини Formula/Scott и гуми Schwalbe King Jim 26×2.25. Движението е смес от Shimano XT/LX и Race Face. Останалите компоненти са на Scott.

 

Scott Strike CFX-100        

 

Този модел също е от серията Enduro, както и двата модела Octane. Той обаче е с насоченост повече към крос-кънтрито. Рамката е G-Zero Strike, карбонова, с алуминиево люлеещо се рамо, свързано към рамката с амортисьора Rock Shox SID XC. Рамото е асиметрично, с уши за дискове и със сменяемо ухо за дерайльора. Предният амортисьор е Rock Shox Psylo SL. Дисковите спирачки са за фрийрайд – отново Magura Louise FR. Движението е Shimano XT/LX, с курбели Race Face. Колелата са с главини Scott Disc Pro, спици DT и капли Mavic 223 Disc. Гумите са Schwalbe Big Jim 2.25, а останалите части са предимно собствено производство на Scott.

 

Scott Strike CFX-200       

 

 

Този байк използва същата рамка като CFX-100, а има и други общи компоненти. Разликите са в няколко насоки. Отпред вилката е Rock Shox Judy SL. Различни са и спирачките – Magura Julie. Движението е Shimano LX и Shimano Deore. Каплите са Alesa Taurus 2000, а гумите са IRC Back Countri Korea 2.25. Останалите неща са като на модела CFX-100.

 

Scott G-Zero FX-1    

 

   

Следващият модел от серията Enduro е G-Zero FX-1. Той вече използва алуминевата рамка G-Zero, направена от сплав 7005 Т4/Т6, с двойно удебелени тръби, с уши за дискове и сменяемо ухо за дерайльора. Задният амортисьор е SID XC. Вилката е новата Manitou Black със 100мм ход. Спирачките са дискови – Magura Julie. Движението е Shimano XT/LX, като и тук курбелите и предните зъбчатки са Race Face Prodigy. Колелата са с главини Scott Disc Comp ІІ и капли Alesa Taurus 2000. Гумите са отново IRC. Останалите компоненти са предимно собствено производство.

 

Scott G-Zero FX-3        

 

Това е най-евтиният модел от серията Enduro. Рамката е алуминиева G-Zero, със заден амортисьор DNM. Вилката е RST Gamma EL с ход 90мм. Моделът е с дискови спирачки на Hayes, само че механични. Движението е предимно от по-евтините компоненти на Shimano – Deore и Alivio. Главините са Formula DC-21 Disc, каплите – Alesa, а гумите са IRC Mythos 2.1. Останалите компоненти са разнородни, но най-вече собствено производство.

 

Scott G-Zero Strike Limited        

 

Може би вече ви омръзна от вариациите на модела G-Zero, но този тук наистина заслужава един поглед. Сглобен е на базата на карбоновата рамка, но задният амортисьор SID XC има и заключване. Вилката е супер-леката с Rock Shox SID SL c 80мм ход. Движението е от най-висок клас – Shimano XTR. Байкът е с дискови спирачки за крос-кънтри Magura Marta, едни от най-леките на пазара за 2002г. Колелата са Mavic Crossmax UST с безкамерни гуми Schwalbe Fast Fred 2.00 UST. Останалите части са предимно на Scott, но от най-високия им клас. Какво повече му трябва на човек за крос-кънтри?

 

Scott G-Zero Team        

 

От същата серия Competition е и този байк, само че той е най-евтиният модел в серията. Въпреки това Team е достатъчно класен. Рамката е алуминиева G-Zero, със заден амортисьор SID XC. Вилката е Manitou SIX Super с ход 80мм. Движението е предимно Shimano LX. Спирачките са V-образни, марка Scott. Главините са Scott, каплите Mavic X221. Гумите са IRC Notos XC 2.1, а останалите неща са най-вече на Scott.

 

Scott Team Issue        

 

Преминаваме към серията Racing, където всички модели са с твърда задница. Това е най-скъпият модел и както личи и от името му, той е в голяма степен копие на колелото, с което се състезава отбора по ХС на Scott. Рамката е от най-леката алуминиева сплав – Scandium, като с цел да се намали теглото до минимум липсват уши за дискова спирачка. Вилката също е една от най-леките на пазара – Rock Shox SID SL с 80мм ход. Колелата са Mavic CrossMax UST с безкамерни гуми – тази комбинация се среща при състезателните байкове на почти всички компании. Движението е изцяло Shimano XTR, с изключение на курбелите – те са Ritchey WCS. Останалите първокласни компоненти са на Scott и Ritchey.

 

Scott Pro    

 

   

Следващият модел от състезателната серия е с рамка от алуминий 7005, с двойно удебелени тръби, която има уши за дискова спирачка. При този модел ушите са използвани по предназначение и на тях са сложени леките Magura Marta. Вилката е новият модел на Rock Shox – Duke SL, с 80мм ход. Движението е почти изцяло Shimano XT, само задният депласьор е XTR. Колелата са с капли Alesa и главини Scott. Останалите компоненти са собствено производство на Scott.

 

Scott Comp        

 

От същата серия е и един доста популярен у нас модел – Comp. Рамката му е същата като на модела по-горе. За тази година вилката е Rock Shox Judy SL, с 80мм ход. Движението е смес от Shimano XT/LX, с курбели Race Face Prodigy. Повечето от останалите компоненти са на Scott, включително и V-спирачките.

 

Scott G-Zero P-1        

 

Преминавайки към по-ниските серии, каквато е Performanse, един от двата модела с двойно окачване в нея е G-Zero P-1. Това е последният G-Zero, който ви показвам, защото сигурно вече ви омръзнаха. Той е с рамка от алуминий 7005 със заден амортисьор SID XC. Вилката е Rock Shox Judy SL. Движението е изцяло Shimano LX, спирачките са Scott, а колелата са с капли Alesa ZAC-19 и главини Scott/Shimano.

От същата серия са и добре познатите в България модели Tacana, Boulder, Navajo, Tampico, Kokomo и Yecora.

Най-ниския клас байкове на Scott са обединени в серията Adventure. В нея има общо пет модела. Най-скъпият от тях е Voltage MX1, който е с алуминиева рамка 7005 Т4/Т6, вилка Top Gun с пружини и еластомери, движение Shimano Acera/Alivio, а останалите му компоненти са от сравнително неизвестни марки.

Ако тези модели не са ви достатъчни, можете да видите останалите на адрес:

www.scott-europe.com

 

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>